Της Ελένης Λαζάρου 

6 Απριλίου του 1941 στο Θεοδώρειο Σερρών.Τα γερμανικά στούκας βομβαρδίζουν το 192ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα.Ο βομβαρδισμός κρατησε μισή ώρα και οι απώλειες ηταν 2 νεκροί αξιωματικοί, 5 τραυματίες αξιωματικοί και 70 τραυματίες στρατιώτες. Οι αξιωματικοί που σκοτώθηκαν είναι ο Ίλαρχος Κωνσταντίνος Σαρημπεης και ο Ανθυπολοχαγός Δημήτριος Παλληκαρωνας . Ο 85χρονος σήμερα  Παναγιώτης Μανουσαριδης  που τότε ήταν μικρό παιδί έμενε ακριβώς απέναντι από το σημείο της επίθεσης. Τότε δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε όμως μεγαλώνοντας οι δικοί του άνθρωποι του εξιστόρησαν με κάθε λεπτομέρεια τι είχε γίνει. 

Όλα αυτά τα είπε στην κάμερα του Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Ενός ανθρώπου ο οποίος έχει πάθος με την ιστορία κι έχει αφιερωθεί στην διάσωση της μέσα από μαρτυρίες. Του είπε λοιπόν για την μάχη, και του υπέδειξε που ακριβώς είναι θαμμένα τα οστά των νεκρών . Τα επανέλαβε  και σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιώργο Τάτσιο ζητώντας με δάκρυα στα μάτια να βρεθούν τα οστά και να αποδοθούν τιμές  στους πεσόντες. 

Ζητησαμε από τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο να μας μιλήσει για την ξεχασμένη μάχη στο Θεοδώρειο αλλά και για το αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την εκταφή των νεκρών:

 

Πως έμαθες για την άγνωστη μάχη στο Θεοδώρειο;

Για τον βομβαρδισμό στο Θεοδώρειο άκουσα από παλιούς κατοίκους και χωριανούς μου αλλά και του χωριού εκείνου ότι ήταν από τα λίγα χωριά που βομβαρδίστηκαν εκείνες τις ημέρες της εισβολής των Γερμανών με θύματα στρατιώτες που βρέθηκαν εκεί.

Τι σου είπε ο άνθρωπος αυτός που ήταν αυτόπτης μάρτυρας;

Ο άνθρωπος που μας είπε για την ιστορία μένει ακριβώς απέναντι από το σημείο που έγινε ο βομβαρδισμός ήταν μικρό παιδί τότε δεν καταλάβαινε, αλλά του τα έλεγαν συνέχεια ο πατέρας του οι αδερφή του και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία του χωριού.

Γνωρίζει που ακριβώς είναι θαμμένοι οι άνθρωποι;

Γνωρίζει το σημείο που είναι θαμμένοι στην ουσία παραχωμένοι είναι, μου το υπέδειξε και γνωρίζουμε ακριβώς, έχω και συνέντευξη του.

Τι ενέργειες έχουν γίνει από τότε;

Το θέμα ήταν γνωστό και παλιά οι κάτοικοι προσπάθησαν να το δημοσιοποιήσουν, αλλά έπεσαν σε “τοίχο”. Ενημέρωσα το Δήμαρχο κ.Τάτσιο που έκανε αυτοψία με το μάρτυρα και θα ζητήσει άδεια εκταφής από το Γ.Ε.Σ.-επειδή είναι στρατιωτικής φύσης το θέμα και θα κάνει ένα μνημείο προς τιμήν αυτών των ηρώων.

Έχουν εντοπιστεί -ειδοποιηθεί οι δικοί τους άνθρωποι;

Έχουν εντοπιστεί αρκετοί από τους συγγενείς, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν το μέρος, κάποιοι το είχαν επισκεφθεί, κάποιοι το αγνοούσαν.

Πως βλέπεις προσωπικά αυτήν την εξέλιξη;

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πάνε χαμένες οι προσπάθειες μου και θα ευοδωθεί το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Τι άλλες μαρτυρίες έχεις συλλέξει; Και για ποιο λόγο τις συλλέγεις;

Για το συγκεκριμένο θέμα έχω συλλέξει και κάποιες άλλες μαρτυρίες από συγγενείς των θυμάτων. Mεταξύ αυτών και της Θεοδώρας Γιαννοπούλου-κόρης του πεσόντα Ευστάθιου Γιαννόπουλου.  Η Θεοδώρα όταν γεννήθηκε, ο πατέρας της υπηρετούσε την πατρίδα-όταν σκοτώθηκε ήταν 13 μηνών, δεν τον γνώρισε ποτέ. Την ημέρα εκείνη τραυματίστηκε θανάσιμα από ριπή Γερμανικού αεροσκάφους, και μετά από λίγο κατέληξε. Στην γυναίκα του Ευστάθιου έστειλαν μία μισό κατεστραμμένη φωτογραφία. Μετά από χρόνια ήρθε στο Θεοδώρειο, η Θεοδώρα και πήρε λίγο χώμα από εκεί που της είπαν ότι είναι θαμμένοι οι στρατιώτες και το έβαλε στο μνήμα της μάνα της. Αυτά και άλλα πολλά από την άγνωστη ιστορία του βομβαρδισμού στο Θεοδώρειο και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι συγγενείς των θυμάτων, από την ώρα που αναδείχτηκε το θέμα, να μάθουν, και να επισκεφτούν το χωριό αυτό.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "Τσιμεριτας"

 

 

Πως σκοπεύεις να τις αξιοποιήσεις;

Ο λόγος που συλλέγω μαρτυρίες είναι εκτός ότι μου αρέσει η ιστορική ανάδειξη… για να υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία ώστε να μπορούμε να αποδείξουμε και άλλες τέτοιες ιστορίες που έχουμε αρκετές όσον αφορά εκείνη την περίοδο και την περίοδο του Ελληνό-Ιταλικού πολέμου και εδώ μεγάλο ρόλο παίζει το πως θα προσεγγίσεις τους ανθρώπους να σου πουν αυτά που ξέρουν να τους πείσεις για την ανάδειξη και η ψυχρή συμφεροντολογική πλευρά π.χ. έκδοση βιβλίου με σκοπό ίδιον όφελος. 10. Η αξιοποίηση που προσδοκώ είναι η ανάδειξη αυτών των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα μας με σκοπό να μπορέσω μέσω των εκδηλώσεων του Δήμου Σιντικής για το Ρούπελ να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά της περιοχής μας στον ιστορικό χάρτη με αξιοποίηση και τουριστική.

 

 

 

Ακούστε την συνέντευξη του Παναγιώτη Παπαδόπουλου πριν από λίγες μέρες στην ΕΡΑ Σερρών και τον Βασίλη Αναστασιάδη :