O Δημήτρης Ψαρράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Ζίχνη Σερρών. Η μουσική μπήκε πολύ νωρίς στη ζωή του καθώς ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης του γνωστού κέντρου “Το Στέκι” που αποτελούσε πόλο έλξης για μουσικόφιλους και λάτρεις του καλού φαγητού από όλο τον Νομό Σερρών. Οι μουσικοί που έπαιζαν εκεί του ασκούσαν μία ακαταμάχητη γοητεία και τον επηρέασαν καθοριστικά ώστε μεγαλώνοντας να αποφασίσει να γίνει και ο ίδιος μουσικός. Έχοντας ισχυρή θέληση και μεγάλο ταλέντο σε νεαρή ηλικία έφυγε από την Ζίχνη κυνηγώντας το όνειρό του στην Αθήνα. Λένε πως η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και αυτό επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση του Δημήτρη Ψαρρά αφού ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη. Ο δρόμος του δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά ο ίδιος ηταν αποφασισμένος να πετύχει. Η μία συνεργασία έφερε την άλλη, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής και δούλεψε στα καλύτερα μαγαζιά. Σήμερα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και τις Σέρρες , γράφει τραγούδια  κι ετοιμεται να εκδώσει  ένα βιβλίο. Όταν του ζήτησα μία συνέντευξη για τα serraikanea.gr δέχτηκε με χαρά   επισημαίνοντάς μου πως είναι η πρώτη φορά που κάποιο σερραϊκό μέσο του ζητά συνέντευξη. Μου είπε πως απουσίαζε  αλλά την λύση μας έδωσε η τεχνολογία αφού τα είπαμε μέσω ίντερνετ. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μία νέα συνέντευξη η οποία θα γίνει διαζώσης όταν βρεθούμε στην Αθήνα….

Της Ελένης Λαζάρου

 

Από που κατάγεσαι και που μεγάλωσες; 

Κατάγομαι και μεγάλωσα στη Nέα Ζίχννη Σερρών…

Σε ποια ηλικία έφυγες από τις Σέρρες 

Έφυγα από  τις Σέρρες το 1981 για την Αθήνα όπου εργάστηκα και ως μουσικός αλλά έκαναν και άλλες δουλειές. Εργάστηκα και στην Ομόνοια σε μαγαζί με σουβλάκια….Καλαμάκια όπως τα λένε στην Αθήνα… χα χα!  

Πότε και πως μπήκε η μουσική στην ζωή σου; 

Η μουσική στη ζωή μου μπήκε από την ηλικία των 5-6 ετών με το μαγαζί που είχαμε ο πατέρας μου στη Νέα Ζίχνη. Το  περιβόητο “στέκι” όπου έβλεπα μουσικούς να παίζουν ζωντανά και  άκουγα από το πικάπ  τις καλύτερες μουσικές . ήμουν πολύ τυχερός γιατί ήταν μία εποχή που τα μαγαζιά με καλή μουσική ήταν λίγα. 

Τι σημαίνει για σένα η μουσική; Θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς αυτήν; 

Για μένα μουσική κυρίως είναι έκφραση συναισθημάτων. Είναι η εσωτερική παιδεία των ανθρώπων. Είναι μία υψηλή τέχνη που παράγει τα περισσότερα των συναισθημάτων κατά τη γνώμη μου από όλες τις άλλες τέχνες . Νομίζω -ή μαλλον είμαι σίγουρος-  πως δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς μουσική διότι είμαι χαραγμένος με την ταυτότητα αυτής της τέχνης από μωρό παιδί…

Πριν έκανες άλλες δουλειές; και ποιες; 

Επειδή ο πατέρας μου είχε το μαγαζί που σας είπα πέρασα από όλες τις γωνιές των πάγκων….Πρώτα καθάριζα τις τουαλέτες,  μετά ήμουνα στη λάντζα,  μετά ήμουνα στις σαλάτες,  στα τηγάνια , έμαθα να είμαι βοηθός σερβιτόρου , έμαθα να είμαι σερβιτόρος ….. Αυτές είναι δουλειές που έχω κάνει. Τα πάντα γύρω από την εστίαση.

Πόσο εύκολο είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος από την επαρχία να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο και να ασχοληθει επαγγελματικα με την μουσική; 

Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο. Το αντίθετο. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά όμως με την επίμονη προσπάθεια και  με το να είναι κάποιος καλός να επιλέγει να παίζει με καλύτερους από αυτόν κάτι που τον κάνει ακόμη καλύτερο  τότε μπορεί να κερδίσει τα πάντα . Ο καλλιτεχνικός χώρος είναι χώρος δύσκολος, οι αβρότητες δεν τελειώνουν και στις Σέρρες έχουμε ευτυχώς αρκετούς ανθρώπους που είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους.  Αυτός είναι και  ο λόγος που θέλω στις Σέρρες να αναδεικνύονται άνθρωποι που είναι γνήσιοι και καλοί καλλιτέχνες οι οποίοι αξίζουν. Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο-τρία παιδιά όπως  τον Βασίλη Προδρόμου με τον οποίο με συνδέει φιλία και τολμώ να πω ότι είναι μαθητής μου. Θέλω να αναφέρω τον Αλέξανδρο Μανωλίδη τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ ως συνθέτη και ως τραγουδοποιό . Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι χρειάζονται χώροι στις Σέρρες . Χώροι πολιτισμού,  χώροι συναυλιών . Δεν έχουμε παρά μόνο τα “Αστέρια” τα οποία δεν είναι και πολύ εύκολο να μπει κάποιος για να κάνει συναυλία . Ιδίως  το καλοκαίρι δεν έχουμε χώρους πολιτισμού . Θέλω λοιπόν να  παρακαλέσω και μεσα από το δικό σας  site και τη συνέντευξη που μου παίρνετε όποιοι είναι υπεύθυνοι  και μπορούν να βοηθήσουν. Θέλουμε χώρους πολιτισμού. Αυτό για εμένα είναι  μονόδρομος για να μπορούμε να βλέπουμε τις σεραϊκές ψυχές να εμφανίζονται και να δίνουνε στον κόσμο ό,τι καλύτερο από την περιοχή μας. 

Μίλησε μας για την μουσική σου διαδρομή; Τι έχεις κάνει; Με ποιους έχεις συνεργαστεί; 

Ξεκίνησα το 1983-84 και έπαιξα στο Χάραμα με τον Βασίλη Τσιτσάνη και την  Σωτηρία Μπέλλου . Τότε  ήμουν τρίτος μπουζουξής στην ιεραρχία. Μετά πήγα στο στρατό και αργότερα τελειώνοντας από το στρατό πέρασα από τις μπουάτ που βρισκότανε στην περιοχή της Πλάκας στις”Εσπερίδες”  κυρίως με τον Γιάννη Αργύρη. Αργότερα επέστρεψα στις Σέρρες και συνεργάστηκα με τον περοβόητο Μανώλη Γεωργιτζίκη τον φίλο μας στις Σέρρες. Πήγα στη Θεσσαλονίκη στην ιστορική μπουάτ  “Πλατό”  όπου εκεί γνώρισα τη Μελίνα Καννά με την οποία συνεργαστήκαμε για περισσότερα από 20 χρόνια  , τη Λίζα Καλημέρη , τον Λάκη Παππά , την Έλλη Πασπαλά….Προπάντων όμως γνώρισα τον Σταύρο Κουγιουμτζή αυτόν τον τεράστιο συνθέτη και συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια εγώ ως πρώτος μπουζουξής τότε στην ορχήστρα του. Μάλιστα κάναμε και μία συναυλία στις σέρρες αφιλοκερδώς για τα έσοδα που θα πηγαίνανε στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου.

Συνεργάστηκα επισης με τον Γιώργο Νταλάρα,  την  Μελίνα Ασλανίδου , τον Ορφέα Περίδη , τον Κώστα Μακεδόνα, την Γλυκερία, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Παντελή Θαλασσινό  τον συγχωρεμένο τον Διονύση Θεοδόση  και με  όλη αυτή την νέο έντεχνη λαϊκή σκηνή . ‘Εχω παίξει σε δίσκους του Θανάση Παπακωνσταντίνου  με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Γιώργο Καζαντζή . Έχω παίξει και σε δίσκους του Γιάννη Μήτση.  

 

Αυτήν την περίοδο τι κάνεις καλλιτεχνικά; 

Επειδή τα πράγματα όσον αφορά το ημερομίσθιο στην Αθήνα δεν είναι πολύ καλά,  οι πιάτσες πληρώνουνε πολύ πολύ λίγα χρήματα εγώ επιλέγω μέσω της γνωριμίας μου με ανθρώπους στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη στην πατρίδα μου στη Βόρεια Ελλάδα να εμφανίζομαι  κάνοντας μουσικές εμφανίσεις με αξιοπρεπέστατες οικονομικές απολαβές για να νιώθω ωραίος και να νιώθω ότι είμαι χρήσιμος .Οπότε παίζω  στην επαρχία  και έρχομαι  μία φορά το μήνα ή 15 μέρεςκάθε δίμηνο. 

 

Τι άλλο κάνεις στη ζωή σου εκτός από την μουσική; Οικογένεια; Χόμπι; 

Γράφω νέα τραγούδια  και σε περίπου  10 μήνες θα βγάλω το βιβλίο μου . Δεν έχω  τίτλο ακόμη όμως ετοιμάζω τη δουλειά μου.Κυρίως γράφω τραγούδια θέλω να γράψω τραγούδια για το θέατρο και το κινηματογράφο. 

Πως βλέπεις Την εξέλιξη της διασκέδασης; Ο κόσμος έχει ανάγκη την καλή μουσική; Βγαίνει; διασκεδάζει; 

 

Βλέπω βλέπω ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Αυτή τον μπουζουκιών που είναι γκλάμουρ στην ουσία είναι μαγαζιά που μαζεύονται είναι ο  νεόπλουτοι  που είναι νεόπτωχοί και κατά τη δική μου γνώμη η πραγματική διασκέδαση είναι στα μικρά μπαρ που και στις Σέρρες  έχουμε δόξα τω Θεώ , στις ταβέρνες τις  μικρές . Αυτή είναι  η μουσική σκηνή  ,  τα ωραία  της χώρας όπου οι μουσικοί παίζουν  και τραγουδάνε  για να χορέψει η κοπελιά με το φίλο της , ο οικογενειάρχης με την οικογένειά του να βγει και να μπορεί να νιώθει και αυτός ότι σχετικά με λίγα χρήματα μπορεί να απολαύσει μουσικές ανάσες από τους ανθρώπους που παίζουνε  από την καρδιά τους. Διότι στα μπουζούκια εκεί δεν μπορείς να απολαύσεις παρά μόνο να έχεις την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι διασκέδαση.

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Τα σχέδια μου και το μέλλον είναι μόνο καλλιτεχνικά γιατί εκεί είναι η επιθυμία της ψυχής μου και όταν λέμε μέλλον εννοούμε να πηγαίνουμε βήμα βήμα γιατί τα σχέδιά μας τα βλέπει ο Θεός και γελάει. Ό,τι σχέδια έχω τα ανακοινώνω άμεσα και είναι γύρω από την τέχνη μου

 

 

Aκολουθήστε τον Δημήτρη Ψαρρά στο Facebook 

.