Το επίθετο Μαυρομμάτης στην Γαλλία είναι συνώνυμο με την άριστη ποιότητα και για τους  Γάλλους επαγγελματίες της αστρονομίας αποτελεί εγγύηση. Κι αυτό γιατί στα εστιατόρια, τις μπουτίκ της οικογένειας που βρίσκονται στο Παρίσι, την Νίκαια , την Μασσαλία και το Στρασβούργο μπαίνουν μόνο τα καλύτερα προϊόντα,

Τα τρία αδέλφια Ανδρέας, Ευαγόρας και Διονύσης Μαυρομμάτης που κατάγονται από  υ τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς της Κύπρου κυνήγησαν το όνειρό τους στην Γαλλία . Τα κατάφεραν έχοντας ως πυξίδα τη συμβουλή του πατέρα τους να δουλεύουν σκληρά και της μητέρας τους να δουλεύουν ομαδικά και αγαπημένοι. 

Ο Διονύσης είναι αυτός που ασχολείται με το κρασί. Kατάφερε να εισάγει πολλά ελληνικά κρασιά τα οποία διατίθενται σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και πεντάστερα ξενοδοχεία.  Μάλιστα ένα από αυτά σκαρφάλωσε στον πύργο του Άιφελ και σερβίρεται στο 

βραβευμένο με ένα αστέρι Jules Verne στον 2ο όροφο του Πύργου.

Ανάμεσα οικονοποιεία με τα οποία συνεργάζεται είναι και ένα Σερραϊκό. Το “Κτήμα Νεραντζή” του Νεραντζή Μητρόπουλου .  Ο ίδιος ενθουσιάστηκε όταν δοκίμασε την “ασπρούδα”  -ένα κρασί σπάνιας  ζωηρής και αρωματικής ποικιλία, που ωριμάζει 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια 500 λίτρων που την μεταμορφώνει σε ένα  κρασί εκρηκτικών συγκινήσεων, με πολυπλοκότητα που θα ζήλευαν γαλλικά chateau, απίστευτη ισορροπία και σαγηνευτικά αρώματα.

Ο Διονύσης Μαυρομμάτης μιλά στα serraikanea.gr για την πορεία του , εκτιμά πως το ελληνικό κρασί μπορεί να κερδίσει και άλλο έδαφος στην απαιτητική γαλλική αγορά ενώ μιλά και για την ιδιαίτερη αγάπη του για τις Σέρρες καθώς η σύζυγός του κατάγεται από την Σησαμιά Σερρών…..

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 

 

Aπό πού κατάγεστε;

Κατάγομαι από ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Κύπρου τον Αγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς κοντά στη Λεμεσό. Είμαι πολύ δεμένος με το χωριό μου (όπως κάθε Ελληνας πιστεύω) και επιστρέφω συχνά με την πρώτη ευκαιρία.

 

Πώς βρεθήκατε στην Γαλλία;

Ήρθα στη Γαλλία το 1988 ακολουθώντας τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια μου τον Ανδρέα και τον Ευαγόρα που είχαν έρθει στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

 

Ποια ήταν η πορεία σας;

Σπούδασα Οικονομική και Κοινωνική Διοίκηση στη Σορβόννη. Το πρωί παρακολουθούσα τα μαθήματα και το βράδυ εργαζόμουν  στο πρώτο μας εστιατόριο το Les Délices d’Aphrodite.

 

Πόσο δύσκολο είναι να διακριθεί καθιερωθεί ένας μη Γάλλος στην Γαλλία;

Οι Γάλλοι  λατρεύουν την Ελλάδα, τους Ελληνες, την ελληνική κουζίνα, και φυσικά τον αρχαίο πολιτισμό μας. Θυμάμαι στα πρώτα χρόνια της δουλειάς είχα την ευκαιρία να σερβίρω μεγάλα ονόματα της γαλλικής κουλτούρας (λόγω του ότι το Les Délices d’Aphrodite  βρίσκεται στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Γάλλοι διανοούμενοι, συγγραφείς, φιλόσοφοι,κλπ) που μιλούσαν με θαυμασμό για την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι Γάλλοι μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν από τα πρώτα κιόλας βήματά μας.

 

Πώς καταφέρατε ως αδέλφια να κάνετε το όνομα σας συνώνυμο της ποιότητας σε μια τόσο απαιτητική αγορά;

Φυσικά η σκληρή δουλειά, η επιμονή, η υπομονή σε συνδυασμό με τη συνεχή αναζήτηση για νέες γεύσεις και καινοτόμα προϊόντα. Ετσι πιστεύω γοητεύσαμε και τους πιο απαιτητικούς γαλλικούς ή μη ουρανίσκους.

Πάνω από όλα όμως θα πω αυτό: η κινητήρια δύναμη υπήρξε η μητέρα μας Θεσσαλία (στην οποία αφιερώσαμε το τελευταίο μας  εστιατόριο που άνοιξε στις 10 Ιανουαρίου στην περιοχή της Madeleine  δίνοντας του το όνομά της)  και ο πατέρας μας Χριστόφορος : ο μεν πατέρας μας μας έμαθε από μικρούς να αγωνιζόμαστε, να μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αποτυχίες χωρίς να απογοητευόμαστε και να μην φοβόμαστε τη δουλειά όσο σκληρή και αν είναι. Από την μητέρα μας μάθαμε να παραμένουμε δεμένοι και αγαπημένοι οτιδήποτε και εάν συμβεί, στα εύκολα, στα δύσκολα, στις χαρές, στις λύπες, στις διαφορές!

Εσείς εισάγετε ελληνικά κρασιά στην Γαλλία…. Πώς τα επιλέγετε;

Θα έλεγα είναι μια αλληλοεπιλογή !! Με πολλούς από τους οινοποιούς γνωριστήκαμε τυχαία σε εκθέσεις, γευστολογικές δοκιμές ή σε κάποιο ταξίδι μου στην Ελλάδα και σχετικά γρήγορα δημιουργήθηκε μία σχέση εμπιστοσύνης. Κατάλαβαν με τί συνεργάτες έχουν να κάνουν και ότι τα κρασιά τους θα προωθηθούν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο εδώ στη Γαλλία. Με κάποιους από αυτούς πλέον μας συνδέει εκτός από άριστη συνεργασία μία ειλικρινής φιλία. Οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί πιστεύω ότι νιώθουν μεγάλη περηφάνεια για το γεγονός ότι τα κρασιά τους  βρίσκονται στη Γαλλία στην κατεξοχήν χώρα του κρασιού.

Αλλο τόσο είμαστε και  εμείς όμως περήφανοι για τους Ελληνες οινοπαραγωγούς μας : μέσα σε λίγα χρόνια, με σκληρή δουλειά και αφιερώνοντας και μεγάλο μέρος του προσωπικού τους χρόνου, κατάφεραν να κάνουν διάσημο και αγαπητό το ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο. Είναι άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας, της γης μας που την ξέρουν καλύτερα από τον καθένα!

 

Πού τα διαθέτετε;

Εκτός από τα δικά μας εστιατόρια, τις κάβες και τα καταστήματα ντελικατέσεν, τα οποία βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία του Παρισιού (όπως για παράδειγμα  στις Galeries Lafayette το πολυκατάστημα-σήμα κατατεθέν της Πόλης του Φωτός) καθώς επίσης και στις μπουτικ μας στη Νίκαια, Μασσαλία και Στρασβούργο, τα διαθέτουμε σε πολύ γνωστά εστιατόρια κυρίως γαστρονομικά (γαλλικά, ιταλικά, λιβανέζικα, ισραηλιτικά και ελληνικά), πολλά από τα οποία είναι βραβευμένα με αστέρια Michelin  και σε πεντάστερα ξενοδοχεία σε όλη τη Γαλλία.

Προσωπικά θεωρώ μεγάλη επιτυχία το ότι μπορεί κανείς να πιει ελληνικό κρασί στο βραβευμένο με ένα αστέρι Jules Verne στον 2ο όροφο του Πύργου του Αϊφελ ! Το ελληνικό κρασί σκαρφάλωσε στο πιο γνωστό μνημείο του κόσμου!

 

Ποσο δύσκολο είναι να βάλετε ένα νέο κρασί σε ένα εστιατόριο με αστέρι μισελέν;

Δεν σας κρύβω ότι το όνομα Mavrommatis αποτελεί εγγύηση για τους Γάλλους επαγγελματίες της γαστρονομίας : τόσο οι μεγάλοι σεφ όσο και οι σομελιέ των εστιατορίων με αστέρια μας γνωρίζουν και ξέρουν ότι δεν επιλέγουμε τυχαία τα προϊόντα που τους προτείνουμε. Φυσικά σε συνδυασμό με την πολύ καλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών.

 

Ποια είναι η άποψη των Γάλλων επαγγελματιών και καταναλωτών για τα ελληνικά κρασιά;

Οι Γάλλοι πελάτες μας  μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται και πολύ επαγγελματίες σεφ και σομελιέ αγαπούν το ελληνικό κρασί και το επιλέγουν όλο και συχνότερα  σε ένα δείπνο, μία οικογενειακή γιορτή ακόμα και σε δεξιώσεις. Χαρακτηριστικά υπάρχουν πελάτες μας που πηγαίνουν στα ελληνικά οινοποιεία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα επειδή ενθουσιάστηκαν με το κρασί που δοκίμασαν στο Μαυρομμάτης ! Επίσης διεθνούς φήμης σομελιέ με παγκόσμιους τίτλους επιλέγουν το ελληνικό κρασί ανελλιπώς και το διαφημίζουν  μέσα από τα μπλογκ και τα περιοδικά στα οποία γράφουν.

 

Η δική σας άποψη; Μπορούν τα ελληνικά να συναγωνιστούν τα γαλλικά; Είναι μόνο θέμα ποιότητας η και μάρκετινγκ;

Πιστεύω ότι εδώ και 30 χρόνια οι Έλληνες οινοπαραγωγοί άλλαξαν τελείως την εικόνα του ελληνικού κρασιού. Θα μιλήσω πρώτα για τα λευκά: κάποια από αυτά  μπορούν όχι μόνο να συναγωνιστούν αλλά και να ξεπεράσουν τα γαλλικά λευκά. Επίσης η ρετσίνα έκανε πολύ μεγάλα άλματα: πλέον σερβίρεται σε εστιατόρια με αστέρια Michelin και έπαψε πια να είναι το  κρασί που πίνανε χύμα οι τουρίστες τα καλοκαίρια. Για τα ερυθρά τώρα : η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι έχουμε κάποια πολύ καλά αλλά θέλει ακόμη λίγη δουλειά για να συναγωνιστούμε τα γαλλικά. Είμαστε σε καλό δρόμο όμως και θα τα καταφέρουμε.

 

Ανάμεσα στα κρασιά που εισάγετε στην Γαλλία είναι και ένα από τις Σέρρες; Μιλήστε μας για αυτό και την συνεργασία σας με τον Σερραίο επιχειρηματία.

Είχα την χαρά να γνωρίσω τον κο Νεραντζή Μητρόπουλο μέσω του θείου της συζύγου μου κου Γιάννη Ανθόπουλου (που θεωρώ όχι μόνο θείο μου αλλά και φίλο μου που θαυμάζω για την πολιτική και δικηγορική του πορεία). Η Ασπρούδα -μεταξύ άλλων- με ενθουσίασε : και όχι μόνο εμένα. Αυτή τη στιγμή σερβίρεται σε διάστερα του Παρισιού και της Κυανής Ακτής! Το Κτήμα Νεραντζή  δημιουργεί εκλεκτά κρασιά από υπέροχους ανθρώπους και πιστεύω πως αυτό έχει μεγάλη σημασία. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που κατάφερε χάρη στη θέληση και στη σκληρή δουλειά του κου Μητρόπουλου να ξεχωρίσει.

 

Τι κρασί προτείνετε για το γιορτινό τραπέζι;

Στις γιορτές το δικό μας τραπέζι -όπως συνηθίζεται στη Γαλλία-είχε διάφορα οστρακοειδή και θαλασσινά : επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα συνοδέψουμε με μία Σαντορίνη

 

Έχει καταγωγή και η σύζυγος από τις Σέρρες; ‘Εχετε επισκεφθεί ποτέ αυτήν την πόλη;

Ναι η σύζυγος έχει σερραϊκή καταγωγή από την πλευρά της γιαγιάς της η οποία καταγόταν από τη Σησαμιά Σερρών από το γένος Μπεκιάρη. Ξάδερφος της ήτανε ο μεγαλύτερος δρομέας μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα και βαλκανιονίκης Αθανάσιος Μπεκιάρης ενώ θείος της συζύγου μου ο σπουδαίος πολιτικός Ευστάθιος Ανθόπουλος προτομή του οποίου καθώς και ομώνυμη πλατεία βρίσκονται στην Τριανταφυλλιά Σερρών.

Είναι επομένως στα άμεσα σχέδια μας να επισκεφθούμε την όμορφη πόλη των Σερρών και την Τριανταφυλλιά αλλά και τον  κο Μητρόπουλο  για να μας ξεναγήσει στο οινοποιείο και στους αμπελώνες του.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Με τα αδερφια μου θέλαμε να φέρουμε στη Γαλλία  ελληνικό κρασί αντάξιο της κουζίνας που προσφέραμε στους Γάλλους πελάτες μας. Και κάπως έτσι ξεκινησε η συνεργασία με τους οινοπαραγωγούς.  Για εμάς όμως δεν είναι απλά ένα προϊόν εισαγωγής. Είναι κάτι πολύ παραπάνω : είναι ο μόχθος και οι ελπίδες πολλών ανθρώπων, έιναι οι γεύσεις και οι μυρωδιές της Ελλάδας, είναι μία μεγάλη και πανάρχαια κληρονομιά. Για το λόγο αυτό μαζί με τα αδέρφια μου δημιουργήσαμε τις κάβες Μαυρομμάτης που εξειδικεύονται στην πώληση ελληνικών κρασιών. Παράλληλα διοργανώσαμε διάφορες γευστολογικές δοκιμές με Γάλλους επαγγελματίες και πήραμε μέρος σε εξειδικευμένες εκθέσεις στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις. Στα άμεσα σχέδια είναι, όταν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, να διοργανώσουμε εκ νέου γευστολογικές δοκιμές και να συμμετάσχουμε πάλι σε εκθέσεις και άλλες οινολογικού περιεχομένου εκδηλώσεις. Παράλληλα με την ομάδα μας συνεχίσουμε τις γευστολογικές δοκιμές με σεφ σομελιέ διαφόρων εστiατορίων και ξενοδοχείων ανά τη Γαλλία.

Σε μια χώρα όπου το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της, εμείς έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε το μεγαλείο του ελληνικού κρασιού και να συνεισφέρουμε στην αναγνωρισιμότητά του.