Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Με την δέουσα λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή Σερρών και Νιγρίτης, την δευτέρα Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί, η πανευφρόσυνη ιερά Σύναξη όλων των ουρανίων προστατών Της, παλαιών και νεωτέρων, που συνδέονται με την εν χρόνω και τόπω διακονία Της, εκείνων δηλαδή που εκοπίασαν για την σπορά του Ευαγγελικού λόγου, γεννήθηκαν, έζησαν και μαρτύρησαν στην περιοχή των Σερρών.

Εφέτος, η εορτή τιμήθηκε ιεροπρεπώς και μέσα σε πνευματικώς ευφρόσυνο κλίμα, το διήμερο, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, με επίκεντρο τον παλαίφατο ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, όπου εκτέθηκαν σε προσκύνηση όσα ιερά Λείψανα υπάρχουν από τους Αγίους προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης και φυλάσσονται στους ιερούς Ναούς και τις ιερές Μονές της τοπικής Εκκλησίας και συγκεκριμένως των: Τιμ. Προδρόμου, Αποστόλου Παύλου, μεγαλομαρτύρων Θεοδώρου του Τήρωνος και Στρατηλάτου, Γεωργίου του μεγαλομάρτυρος, Γεωργίου, Πλάτωνος, Πολυεύκτουκαί Αδριανού, Ιωάννου του κτίτορος, Ραφαήλ του θαυματουργού, Νικήτα του νεομάρτυρος, Γρηγορίου Καλλίδου κ.ά., προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Κατά δε το τυπικό της ημέρας, μετά τα αναστάσιμα τροπάρια, εψάλη η ιερά ακολουθία προς τιμήν των Σερραίων Αγίων, που συνέθεσε αριστοτεχνικώς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ημέρα εορτής της λειτουργικής Συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων, τελέσθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δράμας κ. Δωροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Στην πανηγυρική θ. Λειτουργία παρέστησαν επίσης συμπροσευχητικώς οι τοπικοί Άρχοντες καθώς και ο φιλάγιος λαός των Σερρών, που προσήλθαν για να εκκλησιασθούν και να τιμήσουν τους Αγίους προστάτες τους.

Τον θ. λόγο κήρυξε εμπνευσμένως ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Ο κοινός λειτουργικός συνεορτασμός των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων μας οδηγεί στην γονιμότητα των θείων αρετών, μας υπενθυμίζει δυνατά τον προορισμό μας και δίδει στη ζωή μας το αίσθημα της πνευματικής ασφάλειας, ότι δεν είμεθα πνευματικώς ανέστιοι, αλλά, έχουμε ως σκέπη ισχυρά τις πρεσβείες των Αγίων μας, των οποίων προΐσταται η μητέρα του κόσμου Παναγία, η σεπτή ”Πονολύτρια”, το ιερό παλλάδιο των Σερρών.

Έχουμε τους αγίους μας, που μας εμπνέουν στον πνευματικό μας αγώνα, εκείνους που εφήρμοσαν στην ζωή τους και με την ζωή τους με ακρίβεια αυτό που απήντησε ο Χριστός μας στο ερώτημα του νομικού της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής: “τι ποιήσω ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;”. Σε αυτήν την ερώτηση οι άγιοι απήντησαν κατά τον τρόπο της αποκρίσεως του Κυρίου μας, καθώς αγάπησαν τον Χριστό με όλη τη δύναμη της ψυχής και της υπάρξεώς τους και έδωσαν τη ζωή τους γι’ Αυτόν. Αγαπούν όμως δυνατά και τον συνάνθρωπό τους και απόδειξη αυτής της αγάπης τους είναι το πλήθος των θαυμάτων που επιτελούν στον καθένα από εμάς, κατά το μέτρο της πίστεώς μας.

H πίστη και η εν Χριστώ αγάπη εξυψώνουν τον άνθρωπο. Στον αγώνα αυτό, οι άγιοι, καθώς έφθασαν σε υψηλά μέτρα αρετής και αγιότητας, αποτελούν φωτεινούς οδοδείκτες των πιστών ανθρώπων προς την Βασιλεία του Θεού. Μας καλούν, είπε, να επανεκτιμήσουμε την πορεία της ζωής μας με ειλικρίνεια, πίστη και αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστό και τον συνάνθρωπο, ώστε να οδηγηθούμε σε Εκείνον, που είναι η λύτρωση, η χαρά της ζωής και η σωτηρία».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο για την όλως τιμητική συλλειτουργική του συμμετοχή στην εφετεινή εορτή των Σερραίων Αγίων, ευχήθηκε φιλαδέλφως για την επάξια εκλογή και την επί θύραις ενθρόνισή του στην ιστορική Μητροπολιτική Καθέδρα της Δράμας, προσφέροντάς του ένα ιερό Εικόνισμα της Παναγίας «Πονολυτρίας» των Σερρών.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ενθυμούμενος μετά συγκινήσεως την «οδύσσεια» καθώς και την ευλογητή στιγμή του επαναπατρισμού του ιερού παλλαδίου των Σερρών, το έτος 2007, του ιερού εκτυπώματος της Παναγίας «Πονολυτρίας», τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το ιερό παλλάδιο της Εκκλησίας των Σερρών, από του 11ουμ.Χ. αιώνος, είναι η Παναγία η ”Πονολύτρια”, το θαυματόβρυτο εκτύπωμα της Οποίας είχε κλαπεί από τους βορείους γείτονές μας, τους Βουλγάρους, το έτος 1913. Όμως, η θεία πρόνοια οδήγησε έτσι τα γεγονότα, ώστε, η μαρμαρόγλυφη Εικόνα της Θεομήτορος να εγκαταλειφθεί, από τους άρπαγες κατακτητές της Μακεδονίας, στην πόλη της Δράμας, αναμένουσα την στιγμήν της επιστροφής Της στην ιερά Καθέδρα Της, τον φυσικό Της χώρο, τον ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, χάριν στις σύντονες προσπάθειες και εκκλήσεις της τοπικής μας Εκκλησίας και στην φιλοτιμίαν του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.

Η Μητέρα Παναγία, ενώνει και συνδέει με δεσμούς αγάπης και στοργής όλα τα τέκνα Της. Η Κυρία Θεοτόκος, η ”Πονολύτρια” και η ”Εικοσιφοίνισσα” είθε, Σεβασμιώτατε αδελφέ Δωρόθεε, να είναι ο ιερώτατος εκείνος σύνδεσμος, ο οποίος θα συνδέει την ταπεινή διακονία αμφοτέρων στην Εκκλησία και δη στα ιερά και αιματοποτισμένα χώματα της ενδοξοτάτης και ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας. Άξιος!».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή: Romfea.gr