Το τρέξιμο μπήκε στη ζωή της  Σερραίας Ελένης Κρουσιόβαλη όταν ήταν 49 χρονών και ένα πρόβλημα φάνταζε άλυτο. Για να φεύγει από το σπίτι και να διώχνει τις σκέψεις της ξεκίνησε να πηγαίνει στο στάδιο. Την πρώτη μέρα έτρεξε δύο γύρους. Κάθε μέρα που περνούσε έκανε λίγο παραπάνω. Έκοψε το κάπνισμα, και ως δια μαγείας το προβλημα φάνηκε μικρότερο και λύθηκε. Το τρέξμο όμως μπήκε για τα καλά στη ζωή της. Μέχρι σήμερα έτρεξε 13 μαραθώνιους σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ κατέκτησε και την  υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα που  βρίσκεται σε υψόμετρο 2918  μέτρων. Από την Χαλκιδική όπου ζει τα τελευταία χρόνια μιλά στα serraikanea.gr και μας καλεί όλους να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της λέγοντας πως μέσα από τη ενασχόληση με το τρέξιμο σβήνεις την λέξη “δεν μπορώ” από το λεξιλόγιο και την αντικαθιστάς με το “Θα προσπαθήσω και θα τα καταφέρω” …..

Της Ελένης Λαζάρου 

 

Aπό πού κατάγεσαι;

Γεννήθηκα στο νοσοκομείο των Σερρών το 1961.Η μητέρα μου Στεργιανή ήταν από την Λιβαδειά (πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία)  και ο πατέρας μου από την Ηράκλεια Σερρών. Η μητέρα  μου  ήταν μοδίστρα και ο πατέρας μου εργάτης οικοδόμος.

 

Εκεί μεγάλωσες; Πότε έφυγες και κάτω από ποιες συνθήκες;

Έζησα στην Ηράκλεια μέχρι τις αρχές του 1973. Λόγω σοβαρής ασθένειας και λόγω ανεργίας του πατέρα η οικογένειά μας εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ήδη ζούσαν τα αδέρφια μου.

Εκεί τελείωσα Γυμνάσιο,  το Λύκειο και Πανεπιστήμιο.

 

Πώς πήρες την απόφαση να γίνεις νηπιαγωγός;

Διάλεξα τη σχολή νηπιαγωγών επειδή ήθελα να ασχοληθώ με την εκπαίδευση παιδιων προσχολικής ηλικίας.

Εργάστηκα σχεδόν τρεις δεκαετίες σε κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

Μετά τις σπουδές υπηρέτησα στην Ξάνθη για δέκα χρόνια όπου δημιούργησα  την οικογένεια μου. Έχω  δύο κόρες. Μετακομίσαμε και ζούμε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής  λόγω καταγωγής του συζύγου.

 

Το τρέξιμο πώς μπήκε στην ζωή σου;

Με το τρέξιμο αρχισα να ασχολουμαι το 2007 . Θυμάμαι ότι είχα ένα πρόβλημα που φαινόταν άλυτο. Για να μην μένω στο σπίτι πήγα στο γήπεδο. Την πρώτη μέρα έκανα δύο γύρους. Κάθε μέρα που ακολουθούσε έτρεχα λίγο ακόμα.  Το πρόβλημα τελικά λύθηκε και  Τέσσερα χρόνια μετά το 2011 έτρεξα τον πρωτο μου μαραθώνιο την κλασσική διαδρομή της Αθήνας στα 49 μου χρόνια και ούσα ως τότε μανιώδης καπνίστρια.   Μέχρι σήμερα έχω τρέξει 13 μαραθώνιους  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Ειδικότερα έχω λάβει μέρος στον Μαραθώνιο της Αθήνας, στον Μέγα Αλέξανδρο μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου , στη Στοκχόλμη, στη Ρώμη, eco marathon στη Ρουμανία, ημιμαραθωνίους και ορεινους αγώνες. Αυτό το έχω καταφέρει και με την βοήθεια του συζύγου μου ο οποίος είναι φωτογράφος και των δύο παιδιών μου καθώς στηρίζουν τις επιλογές μου και είναι πάντα δίπλα μου.

 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη εμπειρία που είχες στον αθλητισμό και πως ένιωσες όταν τα κατάφερες;

Ασχολουμαι και με  ορεινό τρέξιμο και  με ορειβασία. Το πιο δυσκολο εγχείρημα ήταν η ανάβαση στον Μύτικα την κορυφή του Ολύμπου. Ήταν πολύ επικίνδυνο καθώς ανεβήκαμε από το Λούκι χωρίς σχοινιά και από κάτω μας βλέπαμε το χάος ξέροντας πως το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Βέβαια όταν κατέκτησα την κορυφή το συναίσθημα ήταν μοναδικό. Η αδρεναλίνη μου ηταν στα ύψη  όπως και οι ενδορφίνες που είχε εκκρίνει ο οργανισμός μου .

 

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν αθλείται προκειμένου να ξεκινήσει;

Αν κάποιος ήθελε να αρχίσει το τρέξιμο σήμερα θα του έλεγα να το κάνει οποία ηλικία και να’χει. Το μόνο που χρειάζεται να έχει είναι  ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια , όρεξη και να μη σταματήσει ποτέ. Τα οφέλη που θα αποκομίσει είναι αμέτρητα.  Για μένα το  τρέξιμο είναι ταξίδι αυτογνωσίας, άσκηση επιμονής και υπομονής, αισθηση ελευθερίας, χαρά, υγεία, ζωή. Οσο για τον μαραθώνιο είναι εμπειρία ζωής.

Μέσα από τη ενασχόληση με το τρέξιμο  σβηνεις την λέξη ” δεν μπορώ “από το λεξιλόγιο και τηνα αντικαθιστά με το “Θα προσπαθήσω και θα τα καταφέρω” . Αυτό βέβαια  σε ακολουθεί όχι μόνο στον αθλητικό στίβο αλλά και στον στίβο της ζωής. Νιώθω πολύ όμορφα όταν το παράδειγμά μου εμπνέει κάποιους να ξεκινήσουν….

 

Στο προφίλ σου στο facebook βλέπω πως ταξιδεύεις πολύ. Σου αρέσουν τα ταξίδια; Υπάρχει αγαπημένος προορισμός;

Αγαπημένος προορισμος είναι η Πελοπόννησος αν και θέλω πια να πηγαινω σε καινούργια μέρη όταν ταξιδευω αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Κάνω ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να πάρω μέρος σε αγώνες και να γνωρίσω νέα μέρη και ανθρώπους.

 

Κι όταν δεν τρέχεις;

Όταν δεν τρέχω φροντιζω τα ζωάκια της αυλής μου, τον λάχανοκήπο μου. Μου αρέσει η χειροποίητη δημιουργία. Ζυμωτό ψωμί, σαπούνια,  καλλυντικά,  αποκατάσταση παλαιών επίπλων, μαστορέματα και  κατασκευές.

 

Επισκέπτεσαι τις Σέρρες όσο συχνά θέλεις;

Επισκέπτομαι τον νόμο Σερρών όταν μου δίνεται η ευκαιρία κυρίως σε αγωνες.Έχω τρέξει και τέσσερις  φορές τον γύρο της Κερκίνης και θα ήθελα να τρέξω στους αγώνες που διοργανώνει ο δραστήριος σύλλογος των μαραθωνοδρόμων και στον Λαϊλιά και στο Μπέλες.

 

Δείτε περισσότερα για την Ελένη Κρουσιόβαλη εδώ: https://www.facebook.com/elen.krousiovali