Στην καρδιά της Γλασκώβης υπάρχει ένα ελληνικό μαγαζί που τραβά σαν μαγνήτης ντόπιους και τουρίστες. Το όνομά του αρχαίο. Όψον. Έτσι αποκαλούσαν  στην αρχαιότητα τις τροφές που συνόδευαν το ψωμί, όπως τυριά, λαχανικά, αυγά και ψάρια. Ο ιδιοκτήτης του Φάνης Κεχαγιάς από τις Σέρρες προσφέρει μία σπανία γαστρονομική εμπειρία στους επισκέπτες του που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.  
Γόνος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της πόλης μας βρέθηκε στην Σκωτία ακολουθώντας τον αδελφό του που είναι και αυός σεφ. Τα δύο ταλαντούχα αδέλφια δούλεψαν σε κορυφαία εστιατόρια δίπλα σε μεγάλους σεφ και πριν από 3 χρόνια όταν έγινε πατέρας ο Φάνης αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανοίξει το δικό του μαγαζί.  Το ξεκίνημα και η επιτυχία δεν είναι εύκολα σε μία ξένη χώρα αλλά με σκληρή δουλειά και επιμονή η επιτυχία έρχεται λέει στο AveSerres.gr δίνοντας το δικό του μήνυμα σε όσους ο φόβος της αποτυχίας τους κρατά μακριά από τα όνειρά τους. Από την Γλασκώβη μας μιλά για την αγάπη του για την μαγειρική , την ζωή στην Σκωτία και τα σχέδιά του για το μέλλον….

Της Ελένης Λαζάρου 

 

Aπό που κατάγεσαι , που μεγάλωσες και που ζεις;
Ονομάζομαι Φανης Κεχαγιας ειμαι 36 ετων.Εχω καταγωγη απο την πόλη των Σερρών οπου γενηθηκα και εζησα εκει εως τα 29 μου έτη.
Η οικογένεια μου ειχε πολλες επηχειρηματικες δραστηριότητες στην πολη απο την δεκαετία του 1980 με καταστήματα ψυχαγωγίας και θεαματος,ενοικίασης ταινιών (video club epilogi) και παράλληλα απο το 2004 καταστήματα υγειονομικου ενδιαφέροντος οπως καφε μπαρ κλπ. Ενα απο αυτα ηταν και το θρυλικο HARD ROCK CAFE στην εθνικής αντιστάσεως το οποιο αγορασαμε στα τέλη του 2004 απο τον πολυ καλό φίλο Μπάμπη Μπαλίδη.
Η μαγειρική πως μπήκε στην ζωή σου;
Η αγάπη μου με την μαγειρική ξεκινησε στην εφηβεία οπου ξεκινησα να πειραματιζομαι με διαφορες συνταγες στο σπιτι κανοντας την κουζίνα της μαμας ανω κατω.
Πως αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτήν;
Αργοτερα ξεκινησα να σπουδαζω σε μια σχολή μαγειρικής  για 2 χρονια για να παρω τις βασεις σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τι είχες κάνει επαγγελματικά πριν την απόφαση να πας στο εξωτερικό;

Βρεθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο  στην Σκωτια ακολουθώντας τον δίδυμο αδερφο μου Ηλία Kεχαγια και δουλεψαμε μαζι σε αρκετα εστιατόρια υψηλου επίπεδου σαν HEAD CHEF και SOUS CHEF αντίστοιχα. Ενα απο αυτα ηταν το  εστιατόριο του θρυλικού MARCO PIERRE WHITE στην Γλασκώβη. Αργότερα εργαστηκα στο εστιατόριο του PAUL KITCHING 21212  στο Eνδιβουργο βραβευμένο με 1 αστερι michelin και 4 rosette με artistic style British and modern European menu ενας ιδιαίτερος ανθρωπος ο οποιος μου λείπει πολυ δυστυχώς το 2021 απεβίωσε.
Ακουλουθησε το Morston Hall στην νοτιοανατολικη αγγλια επισης βραβευμένο με αστερι michelin και 5 Rossette και στα 50 καλυτερα εστιατόρια στο UK εκει μυηθηκα  στα μυστικά μαγειρέματος του κυνήγιου καθως μου δοθηκε η ευκαιρία να επεξεργαστώ πρωτες υλες οπως ελαφια,φασιανους,πέρδικες,αγριες παπιες ,ορτικια ,αγριόχοιρους ,halibut ,monkfish και γενικα υλικα που δυσκολα μπορεις να συναντήσεις σε εστιατόρια.
Πως ήρθε η απόφαση για το μεγάλο βήμα να ανοίξεις κάτι δικό σου; 
Με τον ερχομό της κορης μου Κωνσταντίνας το 2021 αποφάσισα μαζι με τον πατερα μου  να ανοίξω ενα δικο μου χώρο στον οποιο θα εχω την δυνατότητα να ξεδιπλώσω την γνωση και την εμπειρία που αποκτησα ολα αυτα τα χρονια.
Ετσι δημιουργήθηκε το opson cafe  Ενα hybrid cafe restaurant στο οποιο οι θαμωνες εχουν την ευκαιρία να δοκιμασουν γαστρονομικους συνδυασμούς εμπνευσμένους απο την αρχαια Ελλάδα εκτελεσμενους με σύγχρονες τεχνικες στο σημερα με την μορφη πρωινου η μεσημεριανου η ακομη και σε Σάντουιτς σε ενα ποιο χαλαρο περιβαλον ενος καφε ,ειναι μια νεα ταση τα τελευταία χρονια στο uk οπου μπορεις σε καποια καφε να βρεις φαγητο καλυτερο απο αυτο των εστιατορίων.
Η προκληση για εμας ηταν  να παρουσιάσουμε μια προταση της Ελληνικης κουζινας διαφορετικη απο αυτη που συνηθίζεται στο εξωτερικό δηλαδη τα κλασικα γυραδικα η ταβέρνες σε ενα πολυ ποιο ανταγωνιστικο περιβαλλον στο οποιο ειναι πολυ δυσκολο να καθιερωθεις και πιστεύω οτι το πετύχαμε.
Ποια είναι η ανταπόκριση από τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες;
Υπάρχει παρα πολυ μεγαλο ενδιαφέρον απο τον βρετανικο πληθυσμό και οχι μονο καθως και απο πελατες απο Ισπανια,Γαλλία, Σκανδιναβία, Ασια και χωρες του κολπου οπως Σαουδικη αραβια και Κουβέιτ
Πως λέγεται το μαγαζί που έχετε ; Γιατί του δώσατε αρχαίο όνομα και τι σημαίνει;
Το ΟΨΟΝ το χρησιμοποιουσαν οι αρχαιοι Έλληνες για να περιγραψουν της τροφες που συνοδευαν το ψωμι οπως λαχανικα,φρουτα ,ψαρια ,κρεας απο εκει εμπνεύστηκαμε και το ονομα του καταστήματος .
Τι φαγητά έχει η κουζίνα σας;
Τα υλικα που χρησιμοποιουμε ολα παρασκευαζονται στην κουζίνα μας με σύγχρονες τεχνικες και με έμφαση στη γευση οπως για παράδειγμα τα κρέατα μας τα μαρινάρουμε για 12 ώρες με την διαδικασια της οσμωσης και στην συνεχεια τα μαγειρεύουμε σε κενο αερος σε σταθερη θερμοκρασία για 4.5 ωρες σε waterbaths.
Τα ψαρια τα ψηνουμε σε αλατι ζαχαρι γλυκανισο ξυσμα λαιμ  δενδρολιβανο και στην συνεχεια τα καπνιζουμε με chips απο οξια και θυμαρι.
Υπάρχει κάποιο πιάτο που έχει μεγαλύτερη ζήτηση;
Τα best seller  πιατα ειναι το  opson poached eggs το οποίο αποτελείται απο ποσε αυγα,γιαουρτι, λουκανικα,ντοματινια,ανυθο ,λαδι μαϊντανου,βουτυρο burnt noisette και ψωμι sourdough (πρωζυμενιο)
Τα baked eggs το οποιο αποτελείται απο  αυγα ,σπανακι πιπεριες,ψητες ,τυρι φετα, ντοματα ,κρεμα γαλακτος ριγανη και ψωμι sourdough (πρωζυμενιο)
Ο γυρος κοτόπουλο η χοιρινο σερβίρεται σαν open σάντουιτς οπως το τρωγανε στην αρχαια Ελλάδα χωρις πατατες κετσαπ κτλπ
Σε flat bread τζατζικι ,κρεμυδι ,ντοματα,μαϊντανό
Απο σάντουιτς: το σάντουιτς με το φιλέτο χοιρινού, σπανάκι, δαμάσκηνα, σως μουστάρδας με μελι και λεμονι,τυρι ενταμ
Το να ανοιξεις μια επιχειριση απο την αρχη ήταν ευκολότερο ή δυσκολοτερο σε σχεση με την Ελλάδα; εννοω πχ σε επιπεδο γραφειοκρατιας…
Η διαδικασία  της εναρξης της επιχείρησης ηταν πολυ γρηγορη και πολυ απλη
Κυριολεκτικά με το πάτημα 10 κλικ
Ηλεκτρονικά .
Το μονο που μας καθυστέρησε ηταν η εύρεση του χωρου και μίσθωση καθως ημασταν στην περιοδο μετα covid και υπήρχε καθυστερηση στα μεσιτικά γραφεια  μας πηρε σχεδον 1.5 χρόνο
Σου λείπουν οι Σέρρες; τι σου λείπει περισσότερο;
Δεν μπορώ να πω οτι μου λείπει η Σέρρες εκτος απο 10 φιλους που εχω καιρό να συναντησω και καποιους συγγενείς. Όλη μου η οικογένεια βρίσκεται εδω στην Γλασκωβη μπαμπας, μαμα,αδερφος , η γυναίκα μου και η κορη μου οποτε η ζωη μου ειναι εδω και νιωθω σαν σπιτι μου την χωρα αυτή.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;Η επιστροφή στις Σέρρες είναι μέσα σε αυτα;

Η αληθεια ειναι οτι δεν σκέφτομαι προς το παρον να γυρισω Ελλάδα και στην Σέρρες αν βγω στην συνταξη  θα ηθελα να μετακομισω σε ενα ποιο θερμο  περιβαλον ισως στην Ισπανία η σε καποια χωρα της Λατινικής Αμερικής.
Μετα απο 1 χρονο λειτουγειας της επιχείρησης εχουμε καταφερει να καθιερώσουμε το αποτύπωμα μας στον γαστρονομικο χαρτη της Γλασκωβης. Εχουμε σταθερους θαμωνες και πελατες που έρχονται απο την αλλη άκρη της πολης για πρωτη φορα για να δοκιμασουν το μενου μας γιατι καπου το ακουσαν καποιος τους ειπε η το ειδαν σε καποιο απο τα μεσα κοινωνικής δικτυωσης
Υπάρχουν και αλλα projects και συζητήσεις για το μελον για την Γλασκωβη και γενικότερα για το uk αλλα τιποτα προς το παρόν δεν ειναι σίγουρο γι’ αυτο δεν μπορω να ανακοινωσω κατι αυτη τη στιγμη.
Υπάρχει μυστικό επιτυχίας; 
Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω σε οσους μπουν στον κοπο και διαβάσουν την συνεντευξη ειναι:  Να βαζετε στοχους στην ζωη σας σε οτι και αν κάνετε  και με σκληρη δουλειά και αφοσίωση να προσπαθητε να τους πετύχετε ακομη και αν δεν βλεπετε αποτέλεσμα εαν νιώθετε οτι βρίσκεστε στον σωστο δρομο η επιτυχία καποια στιγμη θα ερθει ειναι σίγουρο, θέλει απλα επιμονη.
Ακολουθήστε τον Φάνη Κεχαγιά στο Facebook