Μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια ο Φώτης Ζίχναλης κάπνιζε αρκετά και δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό. Σήμερα τρέχει με άνεση 50 χιλιόμετρα και η εμφάνισή του μοιάζει με πρωταθλητή. Παρακολουθώντας την σελίδα των μαραθονοδρόμων των Σερρών  στα κοινωνικά δίκτυα  πρόσεξα πως συμμετείχε σε όλους σχεδόν τους αγώνες και οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές. Έτσι του ζήτησα  μία συνέντευξη καθώς πάντα αναζητώ άτομα που κάνουν κάτι θετικό στη ζωή τους και μπορούν να εμπνεύσουν και άλλους να προσπαθήσουν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αρχικά ήταν διστακτικός καθώς όπως μου είπε θεωρούσε πως δεν κάνει κάποιον άθλο. Δέχτηκε να μου μιλήσει μόνο όταν του είπα πως αυτό ίσως παρακινήσει κάποιους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να βάλουν το τρέξιμο στην ζωή τους. Μου είπε λοιπόν πως ξεκίνησε το τρέξιμο τυχαία όταν μέσα στην πανδημία και τις καραντίνες βρέθηκε ξαφνικά να έχει λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο από πριν. Αμέσως κατάλαβε πω “του πάει”. Κάθε μέρα περίμενε πως και πως την ώρα που θα έβαζε τα αθλητικά του παπούτσια για να βγε για τρέξιμο. Μέρα με την μέρα οι επιδόσεις του βελτιώνονταν και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστηκα κατάφερε να τρέχει μαραθωνίους σε άσφαλτο αλλά και να παίρνει μέρους σε αγώνες βουνού. Και αυτό το πέτυχε με συστηματικές προπονήσεις κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο αφού οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις είναι αυτξημένες. Αν κάποιος θέλει κάτι πολύ πάντα βρίσκει να το κάνει όμως έτσι και ο Φώτης καταφέρνει να βρίσκει χρόνο . Μάλιστα πάντα έχει μαζί του αθλητικά ρούχα και παπούτσια.  Αυτό που κρατάω από την συνέντευξή μας είναι πως δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για να αρχίσει κάποιος το τρέξιμο και πως το τρέξιμο σε ξανανιώνει και σε κάνει να νιώθεις πιο δυνατός. Γιατί να μην το βάλουμε στη ζωή μας λοιπόν; 

 

Της Ελένης Λαζάρου 

 

 

Από που κατάγεσαι;

Η καταγωγή μου είναι από τον πεδινό οικισμό Γάζωρο Νέας Ζίχνης Νομού Σερρών.


Πότε και πως μπήκε το τρέξιμο στη ζωή σου;

Υπήρξε μια περίοδος το 2019 που η δούλεια μου είχε μείωθει οπότε είχα πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι είχα συνηθήσει. Τότε ήταν η στιγμή που μια μέρα έβαλα την αθλητική μου ενδυμασία και βγήκα για περπάτημα. Με τις μέρες το περπατημα εγινε τζόκιν και το τζόκιν τρέξιμο.


Τι σχέση είχες πριν με τον αθλητισμό;

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό, πέραν του παιχνιδιού στις γειτονιές του χωριού.  Βλέπετε στα δικά μας τα χρόνια δεν ήταν τόσο εύκολη και διαδεδομένη η ενασχόληση των παιδιών με τα αθλήματα όπως είναι στις μέρες μας. Ιδιαίτερα πιο δύσκολα για τα παιδιά που ζούσαμε στα χωριά μακριά από την μεγαλούπολη.

 


Το περίμενες πως θα έχεις αυτήν την εξέλιξη;

Για να μιλήσω ειλικρινά όχι δεν το περίμενα. Βασικά δεν το σκέφτηκα καν οτι  σε λίγο καιρό από εκείνη την πρώτη μέρα που βγήκα για περπάτημα θα μπορούσα να τρέχω για 40-50 χλμ συνεχόμενα και σε τόσο έντονο ρυθμό.

 Τι αγώνες τρέχεις τρέξει μέχρι σήμερα;

Στον ‘ τρεξιματικό ’ κόσμο, όπως λέμε και εμείς οι δρομικοί, υπάρχουν δύο κύριες  κατηγορίες δρομέων, οι ασφάλτινοι και οι βουνίσιοι. Υπάρχει όμως και μια τρίτη, στην οποία και ανήκω κι εγώ, των δρομέων που δεν έχουν ξεχωρίσει ποιο είναι το τερέν που τους αρέσει περισσότερο.  Οι αγώνες λοιπόν που έχω τρέξει μέχρι στιγμής ποικίλουν ανάμεσα σε αγώνες βουνού και ασφάλτου.

Από τους πιο αγαπημένους μου είναι το Olympus Marathon, Lailias Mountain Running, Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας , Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος και πολλοί άλλοι.


Τρέχεις κάθε μέρα; ποιο είναι το πρόγραμμά σου; Και πως συνδυάζεις τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις με τις προπονήσεις;

Οι προπονήσεις είναι καθημερινές. Τρέξιμο ή ποδήλατο. Συνήθως κάνω 4 προπονήσεις τρέξιμο και 2 ποδήλατο, εφόσον φυσικά μου το επιτρέπει το πρόγραμμα της δουλειάς μου.

Η φύση του επαγγέλματός  μου δεν ευνοεί  για να έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για προπονήσεις. Μπορεί να τύχει να ξεκινήσω για δουλεία στις 4 τα ξημερώματα και να επιστρέψω αργά το βράδυ ή να λείψω και μέρες από την πόλη μου. Παρόλα αυτά προσπαθώ όπου βρίσκομαι να μην χάσω την προπόνηση μου. Να φανταστείς έχω πάντα μια αθλητική ενδυμασία μαζί μου. Όταν κάτι το αγαπάς βρίσκεις χρόνο και κουράγιο να το κάνεις.

Πέρα από το οτι έβαλες το τρέξιμο στη ζωή σου έκανες και αλλαγές στη διατροφή σου; Γίνεται να έχεις την εξέλιξη που είχες χωρίς σωστή διατροφή;

Δεν έχω κάνει τεράστια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Απλά προσέχω λίγο περισσότερο τι τροφές θα καταναλώσω για να με βοηθήσουν να έχω ενέργεια και δύναμη να ανταπεξέλθω στο καθημερινό  πρόγραμμα. Όμως δεν έχω αυστηρό πρόγραμμα. Αυτά είναι για τους πρωταθλητές! Εμείς και από έξω θα φάμε, και την μπυρίτσα μας θα πιούμε! Κι ας κάνουμε και 5 λεπτά πιο αργό χρόνο (χα χα)!

Εδώ όμως θέλω να προσθέσω ότι μπορεί να μην έχει αλλάξει τόσο πολύ η διατροφή μου με το τρέξιμο, όμως η μεγλύτερη αλλάγη που έκανα ήταν η διακοπή του καπνίσματος, η οποία ήταν αποφάση της μίας στιγμής.

Υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί για να ξεκινήσει κάποιος; Τι έχεις να πει σε αυτούς που δεν ξεκινούν επειδή θεωρούν πως έχουν μεγαλώσει;

Η άσκηση δεν έχει ηλίκια. Φυσικά και δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στο να ξεκινήσει κάποιος το τρέξιμο. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η υπερβολή που μπορεί να κάνουμε από τον ενθουσιασμό μας. Πρέπει για να μπορούμε να προπονούμαστε και να αγωνιζόμαστε, από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό υγιείς, να κάνουμε τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο μια φορά το χρόνο. Σε αυτούς που θεωρούν ότι έχουν μεγαλώσει και διστάζουν να ξεκινήσουν θα ελέγα ότι το τρέξιμο σε ξανανιώνει, σε κάνει να αισθάνεσαι πιο δυνατός.

Σας ακολουθώ στο facebook στην σελίδα των Σερραίων μαραθωνοδρόμων και η αίσθηση που έχω είναι πως είστε μία μεγάλη και ωραία παρέα. Είναι έτσι; Τι δραστηριότητες κάνετε;

Έτσι ακριβώς είναι. Ανήκω στον σύλλογο των Μαραθωνοδρόμων Σερρών, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2003, έχοντας κλείσει  20 χρόνια παρουσίας σε μεγάλα αθλητικά δρομικά γεγονότα της χώρας αλλά και του εξωτερικού καθώς επίσης στηρίζει και τις πιο μικρές αθλητικές δρομικές διοργανώσεις που γίνονται ανά την Ελλάδα.

Εκτός των αγώνων που συμμετέχουμε ομαδικά, διοργανώνουμε εκδρομές και εκτός αγώνων , π.χ. στον Όλυμπο.

Επίσης δραστηριοποιούμαστε εθελοντίκα σε διάφορες εκδηλώσεις και αγώνες, διοργανώνουμε ημέρα αιμοδοσίας  και διατηρούμε τράπεζα αίματος ως σύλλογος. Υπάρχουν και κάποιες δράσεις που σκεφτόμαστε να κάνουμε όπως ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Δεν συνηθίζω να κάνω σχέδια μακροπρόθεσμα. Λέω ας έχουμε υγεία και βλέπουμε. Όμως θα ήθελα πολύ να συμμετέχω σε κάποιο μαραθώνιο του εξωτερικού με την ομάδα του συλλόγου μας .

 

Ακολουθήστε τον Φώτη Ζίχναλη στο facebook