Πριν από 48 χρόνια ένα πανέμορφο 19χρονο κορίτσι με μία βαλίτσα προικιά άφηνε την Ανθή Σερρών και ξεκινούσε το ταξίδι για μία άγνωστη ζωή στο μαγευτικό Παρίσι. Παντρεύτηκε, δούλεψε έκανε παιδιά κι εγγόνια. 48χρόνια μετά στην καρδιά της οι Σέρρες και η Ελλάδα έχουν την μεγαλύτερη θέση και αυτό το πέρασε και στα παιδιά της. Όταν μαγειρεύει  οι δρόμοι γύρω από το canal Saint Martin όπου μένει πλημμυρίζουν μυρωδιές που θυμίζουν το χωριό της. Η ίδια πάντα πρόθυμη και φιλόξενη νοικοκυρά όταν κάνει παραδοσιακές πίτες για τα εγγονάκια της που τρελαίνονται φιλεύει και  τους γείτονες και τους μιλά με νοσταλγία για τον τόπο της….Της ζήτησα να μου διηγηθεί την ιστορία της για τα serraikanea.gr . “Πως να διηγηθώ 48 χρόνια σε μία συνέντευξη;” ήταν η απάντηση. “Ας προσπαθήσουμε” της είπα…και ξετ΄ληξε μαζί μας το κουβάρι των αναμνήσεων της….

Της Ελένης Λαζάρου 

 

Από πού κατάγεσαι;

Εγώ κατάγομαι από την Ανθή, ένα χωριουδάκι  ανάμεσα Σέρρες Νιγρίτα και ο σύζυγος μου που είναι και αυτός Σερραίος από Καστανοχώρι.

 

Σε τι ηλικία έφυγες από τις Σέρρες και πώς βρέθηκες στο παρίσι;

Σταμάτησα το γυμνάσιο στην 3η τάξη και μετά εργαζόμουν σε μια μπουτίκ πωλήτρια στην Νιγρίτα. Τον σύζυγό μου τότε δεν τον ήξερα καν. Αυτός ήταν στην Γαλλία από το 1969 τότε που η Citroen το εργοστάσιο έπαιρνε  εργάτες…Το  καλοκαίρι το 1973 ήρθε διακοπές και ένας πελάτης από την Νιγρίτα κουμπάρος του ήταν πελάτης εκεί που εργαζόμουν και μου λέει : “έχω ένα παλικάρι καλό παιδί αν σε ενδιαφέρει κάνω προξενιό; Μένει στο Παρίσι”. Εγώ μόλις άκουσα Παρίσι τρελάθηκα: “Στο Παρίσι?? Γιατί όχι του λέω ελάτε στους γονείς μου και βλέπουμε”. Και  έτσι έγινε όπως κατάλαβες προξενιό. Που εκείνα τα χρόνια δύσκολο να κάνεις σχέση. Ή Μανουλα μου ή συγχωρεμένη μας έλεγε (μην σας φιλήσει κάνα παιδί θα σε γκάστρωσει) τι μυαλά που είχαν τότε 😫και έτσι έγινε το προξενιό. Ούτε που τον γνώριζα καν. Την πρώτη Κυριακή αρραβωνιαστηκαμε και την επόμενη παντρεύτηκαμε και λίγες μέρες μετά φύγαμε για το Παρίσι.

 

Οπότε ξεκίνησες για μια άγνωστη πόλη με έναν άγνωστο άνδρα…

Ακριβώς….πήγαινα στο άγνωστο με έναν άγνωστο άντρα σε  άγνωστο μέρος. Ήταν πολύ δύσκολα τον πρώτο χρόνο δεν μιλούσα την γλώσσα καλά ήταν αλλά μου έλειπαν  οι γονείς μου και ειδικά η μικρή μου αδερφή Βαϊα.

 

Και πώς ήταν η  νέα σου ζωή στο Παρίσι; 

Να μην τα πολυλογώ σιγά σιγά άρχισα να κάνω υπομονή έμεινα έγκυος στην πρώτη μου κόρη και συγχρόνως  άρχισα να εργάζομαι  σε ένα ατελιέ όπου το αφεντικό ήταν Έλληνας. Εργαστήκαμε σκληρά με τον σύζυγο.Τότε είχε δουλειά εύκολα ευρισκες.

 

Στην πορεία άλλαξες δουλειά;

Τα 30 τελευταία χρόνια εργαζόμουν σε βιβλιοπωλείο όπως φυσικά έμαθα πολύ καλά την γλώσσα (στο σχολείο της ζωής φυσικά) με βοήθησαν πολύ φυσικά τα Γαλλικά από το γυμνάσιο. Και πολύ με τις κόρες μου έχω τρεις κόρες κάναμε μαθήματα στο σπίτι.

 

Δουλειά και παιδιά σε μία ξένη χώρα φαντάζομαι θα ‘ταν δύσκολα…

Περάσαμε πολύ δύσκολα πολλή  δουλειά αλλά τώρα απολαμβάνω τα παιδιά μου τα εγγόνια μου όλοι είναι καλά σπουδαγμενα με πολύ καλές δουλειές και οι τρεις παντρεμενες.

 

Πώς είναι το κόστος ζωής στο Παρίσι; Έχουμε την αίσθηση οτι οι μισθοί είναι καλύτεροι συγκριτικά με την Ελλάδα αλλά το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια…

Με έναν πολύ καλό μισθό ζεις καλά αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο / Για τους περισσότερους έχει πολύ μιζέρια τα πεζοδρόμια τα πάρκα τα παγκάκια γεμάτα από άστεγους. Τα ενοίκια είναι πάρα πολύ ακριβά. Όταν ο βασικός μισθός είναι 1200€μικτά και έχεις 800 και 1000 ενοίκιο πες μου πως τα βγάζεις πέρα για όλα τα υπόλοιπα.

 

Μετά από τόσα χρόνια στο Παρίσι ποια κουζίνα προτιμάς την Γαλλική η την Ελληνική;

Την ελληνική αναμφισβήτητα. Έχω δύο γαμπρούς Γάλλους οι οποίοι τρελαίνονται. Το ίδιο και οι Γαλλίδες φίλες μου.

 

Σου λείπουν οι Σέρρες;

Μετά από 48 χρονάκια νιώθω πια πως έχω δύο πατρίδες καθώς και η Γαλλία με αγκάλιασε.. Πλέον  είμαστε συνταξιούχοι και μοιραζόμαστε ερχόμαστε πολύ συχνά στην Ελλάδα μας Πάντως την Πατρίδα μας την έβαλα βαθιά στις καρδιές τις κόρες μου όσο και τα εγγόνια μου και αυτά πηγαίνουν και στο ελληνικό σχολείο μιλανε διαβάζουν γράφουν ελληνικά και έρχονται κάθε καλοκαίρι στο χωριό διακοπές.

 

Το σκέφτεστε να επιστρέψετε στις Σέρρες;

Στις Σέρρες επισκέπτομαι συχνά αλλά έχω άσχημες εμπειρίες από το νοσοκομείο της.

Για μόνιμα δεν τον σκεφτόμαστε ακόμα ,  δεν είναι και εύκολο όπως είπα έχουμε δύο πατρίδες όσο είμαστε καλά θα μοιραζομαστε γιατί έχω δύο κόρες και εγγόνια εδώ και μια κόρη στην Θεσσαλονίκη με ένα εγγονό.

 

Ακολουθήστε την Γιάννα Καπούλα στο facebook: https://www.facebook.com/gianna.kapula