Ο Γιώργος Κώστογλου γεννήθηκε στο Αδελφικό Σερρών  όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Οι γονείς του αγρότες. Κάποια στιγμή  ο πατέρας του προσλήφθηκε διαχειριστής σε σούπερ μάρκετ της Ένωσης Σερρών που λειτουργούσε στο χωριό. Η μητέρα του ήταν καθημερινά στο μαγαζί βοηθώντας τον πατέρα του. Έτσι οι πρώτες εικόνες που είχε σαν μικρό παιδί ήταν ράφια προϊόντα και στα αυτιά του έφταναν λέξεις όπως “εξυπηρετήστε τον πελάτη”, “καθαρίστε”,  “τοποθετήστε” κλπ.Πήρε απολυτήριο λυκείου από το 2ο γενικό λύκειο Σερρών . Στόχος του ήταν να σπουδάσει  Γεωπόνος όμως αν και προσπάθησε 2 φορές δεν κατάφερε να εισαχθεί  στη σχολή. Δεν το έβαλε κάτω. Λένε πως η ευελίξία είναι δείγμα ευφυίας. Αποφάσισε να αλλάξει πορεία και στόχευση . Να εκπληρώσει  την στρατιωτική του υποχρέωση και να φύγει  στο εξωτερικό για σπουδές μιας και ο οικογενειακός προϋπολογισμός μπορούσε να το στηρίξει.  Όμως η ζωή τον πήγε αλλού. Μία συγκυρία τον έκανε να ασχοληθεί με τον τουρισμό. Ξεκίνησε από χαμηλά αλλά με σκληρή δουλειά και πυξίδα τις γνώσεις που ρουφούσε σαν σφουγγάρι κατάφερε να αναρριχηθεί στην διοικητική πυραμίδα των επιχειρήσεων που τον εμπιστεύθηκαν και να φτάσει στην κορυφή. Είναι παντρεμένος με Σερραία έχοντας  αποκτήσει μαζί  της  3 υπέροχα παιδιά, μια κόρη και δύο γιούς. Aπό την πανέμορφη Χαλκιδική μας διηγείται την ιστορία της επιτυχίας του και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του ….

Της Ελένης Λαζάρου 

 

Από πού κατάγεστε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αδελφικό Σερρών. 

 

Μου λέγατε πως θέλατε να γίνετε γεωπόνος αλλά οι συγκυρίες σας έκαναν να ασχοληθείτε με τον τουρισμό. Τι έγινε;

Απολύθηκα από το στρατό και ενώ ετοιμαζόμουν να φύγω για σπουδές το χειμώνα του 1989 συγγενής πρώτου βαθμού,  μετανάστης στη Γερμανία, αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα αγοράζοντας ένα ξενοδοχείο 46 δωματίων στη Χανιώτη Χαλκιδικής. Μου γίνεται πρόταση να εργαστώ, τη δέχομαι και έτσι ξεκινά η καριέρα μου στο τουρισμό.Η θέση που μου ανατέθηκε ήταν του αποθηκάριου.

 

Και πώς καταφέρατε από αποθηκάριος να γίνετε διευθυντής;

Η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη. Όχι μόνο δεν γνώριζα από ξενοδοχείο αλλά ούτε είχα ποτέ επαφή ακόμη καν σαν πελάτης. Πολύ σύντομα ο χώρος με κέρδισε, πείσμωσα και αποφάσισα ότι αυτή θα ήταν η δουλειά μου εφεξής.Διαπίστωσα ότι ακόμη και αν δεν είχα σπουδές στον κλάδο με υπομονή και επιμονή θα μπορούσα να αναρριχηθώ δημιουργώντας  καριέρα . Ο τουρισμός αν και παρέχει  ευκαιρίες  σε ανθρώπους χωρίς ή με πτυχία άλλων ειδικοτήτων να δομήσουν την ζωή τους πάνω σε αυτόν,  συνιστώ  στους νέους να μην επιλέξουν, αν μπορούν να το αποφύγουν, τέτοια διαδρομή. Πρώτα σπουδές και με  μεράκι ο δρόμος για επιτυχίες είναι ανοικτός. 

 

Πώς εξελίσσεται λοιπόν η πορεία σας;

Το 1991 ο επενδυτής και συγγενής μου αποφασίζει να επεκτείνει τη δραστηριότητα του στον τουρισμό κτίζονται καινούργια πτέρυγα 70 δωματίων δημιουργώντας μια αξιόλογη μονάδα 116 δωματίων μπροστά στο κύμα. Η επιμονή μου και οι ανάγκες της επιχείρησης με ανεβάζουν στις βαθμίδες διοίκησης και διαχείρισης και από το 1993 κερδίζω τη θέση, υπεύθυνος προσωπικού και διαχείρισης επισιτιστικών τμημάτων. Στο ξενοδοχείο εκτός του κεντρικού εστιατορίου λειτουργούσαν pool bar, ουζερί ταβέρνα, fast food, πιτσαρία και καφετέρια με ηλεκτρονικά . Το βάρος των υποχρεώσεων πολύ μεγάλο.  Το άγχος και η έλλειψη γνώσεων, μου προκαλούσαν ημικρανίες αναγκάζοντας με να παίρνω παυσίπονα καθημερινά. Είχα όμως στο πλευρό μου την πλήρη υποστήριξη του επιχειρηματία που πίστευε σε μένα και καθημερινά με τροφοδοτούσε με γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω στο πραγματικά δύσκολο έργο μου.

 

Μπορεί κάποιος να κάνει καριέρα στον τουρισμό δίχως τυπικά προσόντα όπως τα πτυχία;

Είναι ένα δυνατό μυαλό αυτοδημιούργητος με μεγάλη καριέρα στο επιχειρείν. Σχεδόν σε όλες του τις επιχειρηματικές συναντήσεις ήμουν μαζί του δίνοντας μου απλόχερα τις γνώσεις και τις εμπειρίες του .Μαζί του ήταν σαν να σπουδάζει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο παρακολουθώντας μαθήματα πολλών ειδικοτήτων.Με τέτοια στήριξη ήταν θέμα χρόνου να κερδίσω το χώρο και να περάσω από υποδιευθυντής σε διευθυντής ξενοδοχειακής μονάδας  το 1997 στο νέο ξενοδοχείο 76 δωματίων που έκτισε η εταιρεία στο ίδιο χωριό στη Χανιώτη Χαλκιδικής.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί από τον εν λόγω επιχειρηματία μια άλλη δραστηριότητα στην οποία συμμετέχω ως γενικός διαχειριστής, η εμπορία και εκμετάλλευση ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Με ένα στόλο 900 περίπου μηχανημάτων λειτουργούμε έως ότου με νόμο του κράτους επί πρωθυπουργίας Σημίτη απαγορεύεται η εκμετάλλευση τους.

Έχω ήδη δημιουργήσει την πρώτη μου επιχείρηση,  καφέ ηλεκτρονικά το οποίο κλείνει και τη θέση του παίρνει κατάστημα είδη δώρων λαϊκής τέχνης .

 

Κάνατε παράλληλα και κάποια άλλα επαγγελματικά βήματα;

Έχοντας την τάση να ασχοληθώ με το επιχειρείν μπαίνω στο χώρο μίσθωσης κυλικείων σε σχολεία τον οποίο εγκαταλείπω μετά από ενασχόληση 2 ετών διότι είναι σφιχτά συντεχνιακός και δύσκολος.

Το 2006 με 2007 ο συγγενής μου επιχειρηματίας αποφασίζει να αποσυρθεί από το χώρο του τουρισμού πουλώντας τα ξενοδοχεία του.

 

Και μετά πώς επιστρέψατε στον χώρο;

Έτσι το 2007 ξεκινά η συνεργασία μου με τον νέο ιδιοκτήτη και επιχειρηματία, που έχει αγοράσει ένα από τα ξενοδοχεία του συγγενή μου και ένα δεύτερο στην περιοχή, ασκώντας  καθήκοντα γενικού διευθυντή .

Η σχέση μας άψογη έχοντας δε την ίδια ανησυχία της επέκτασης της δραστηριότητας μας στον τουριστικό χώρο το 2010 δημιουργούμε από κοινού ξενοδοχειακή εταιρεία με στόχο και σκοπό την εκμετάλλευση ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Μισθώνουμε το πρώτο ξενοδοχείο το 2010 και ως το 2014 έχουμε στην κατοχή μας μισθωμένα 7 ξενοδοχεία και  5 κτίρια ενοικιαζομένων διαμερισμάτων. Ο συνολικός στόλος είναι πλέον 9 ξενοδοχεία αφού τα αρχικά 2 ιδιόκτητα του επιχειρηματία συμμετέχουν και 65 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Αριθμός δωματίων συνολικά 754 με αριθμό κλινών που αγγίζει τις 2130 .

Η εταιρεία υφίσταται έως σήμερα και συνεχίζει τις δραστηριότητες της αν και αντιμετώπισε πολλές κρίσεις όπως μνημόνια κατάρρευση τουριστικών οργανισμών Tour Operators αφήνοντας της ανείσπρακτες οφειλές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με αποκορύφωμα  των δυσκολιών την πανδημία η οποία έπληξε ιδιαίτερα τον τουριστικό χώρο.

 

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τον δικό σας αγώνα ζωής;

Οι επιθυμίες δεν είναι στόχοι, αποκτούν την έννοια του στόχου όταν και μόνο όταν χαράζουμε και βαδίζουμε το δρόμο επίτευξης.

Δεν υπάρχει το «δεν μπορώ» παρά μόνο το «αυτό θέλω» για κάποιον που μπαίνει στο τερέν του επιχειρείν .

Δεν πρέπει να νιώθουμε αδυναμία μπροστά σε εξειδικευμένους και επιστήμονες. Είναι οι σύμμαχοι μας ο τρόπος τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας .

Πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς αξιοποιώντας τον ελεύθερο διαβάζοντας  και όχι σπαταλώντας τον ανούσια σερφάροντας στο διαδίκτυο.

Η αυτοεξέλιξη μας πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Η λείανση των ικανοτήτων μας καθημερινή προσπάθεια. Μόνιμη διαδικασία διόρθωσης του πως μιλάμε πως γράφουμε πως χειριζόμαστε το πληκτρολόγιο πώς σκεφτόμαστε κλπ. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες συνθέτουν ένα μοντέλο αναγνωρίσιμο και αποδεκτό στην αγορά. Κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος , έπλασε αυτό που είναι.

Οι γενικές γνώσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό όπλο στην προσπάθεια μας .

Οι ειδικές γνώσεις  οι σπουδές είναι  ο άσσος για το ξεκίνημα μας τον οποίο δυστυχώς, 2 φορές δυστυχώς, δεν είχα στο ξεκίνημα μου.

Η ευγένεια ο σεβασμός στον οποιοδήποτε, η διάθεση για επικοινωνία  θα πρέπει να είναι μόνιμα όπλα στη φαρέτρα μας.

Πότε δεν γνωρίζεις την ικανότητα γνώση ή εμπειρία του συνομιλητή σου. Άφησε τον να την ξετυλίξει και σίγουρα θα βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας.

Προσήλωση στους στόχους μας με τεχνοκρατική υφή δηλαδή στοχεύω και συνθέτω τη διαδρομή επίτευξης πλαισιώνοντας την  με στοιχεία έρευνας.

Δεν συμφωνώ με το ρητό η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

Η αμάθεια είναι μια κατάσταση ολοκληρωμένη δεν γνωρίζεις τι δεν γνωρίζεις. Η ημιμάθεια είναι ο βηματισμός προς τη γνώση, έτσι και αλλιώς σε όλη μας τη ζωή  μια κατάσταση ημιμάθειας ζούμε  αφού τα πάντα μόνιμα εξελίσσονται.

Στην πορεία μου έως σήμερα συνάντησα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.

Κέρδισα πολλές εμπειρίες έχασα όμως άλλες τόσες. Αφιέρωσα περισσότερο χρόνο από ότι ίσως θα έπρεπε στην δουλειά και στερήθηκα στιγμές με φίλους και οικογένεια. Δεν θυμάμαι δεν έχω αναμνήσεις όσες θα ήθελα από τα παιδικά χρόνια των παιδιών μου . Μην επιτρέψετε να σας συμβεί. Είναι πιο ολοκληρωμένοι συναισθηματικά οι άνθρωποι που ενώ δουλεύουν σκληρά αφιερώνουν χρόνο σε οικογένεια και φίλους.

Η επιτυχία και η αποτυχία είναι ένα δίτροχο όχημα που μας μεταφέρει στη ζωή.

Ισορροπία προκύπτει από τη μη έπαρση σε συνθήκες επιτυχίας και μη εγκατάλειψη σε συνθήκες αποτυχίας.

 

Ποια γνωμικά αποτέλεσαν τον φάρο στην ζωή σας; 

Χρησιμοποίησα και χρησιμοποιώ έως σήμερα, κανόνες, γνωμικά και κουβέντες μεγάλων ανθρώπων αντλώντας μεθόδους πόρευσης.

 Ο χρυσός κανόνας της μηχανικής δύναμη επί το χρόνο ίσον σταθερό.

Το διοικείν δεν εργάζεται διοικεί τις τέχνες που εργάζονται.

Το γιατρικό της κούρασης είναι η ξεκούραση.

Πότε μα ποτέ μην παίρνεις σοβαρές αποφάσεις  εν θερμώ, άφησε χώρο, χρόνο και τα πάντα γύρω σου είναι ικανά να σε βοηθήσουν.

Ο χρόνος τρέχει πάντα ασταμάτητα και αυτό είναι υπέρ σου.

Όλοι γύρω μου είναι σημαντικοί και απαραίτητοι,  σίγουρα κάτι έχουν να μου προσφέρουν.

Καλύτερα ένα λεπτό συγκράτησης πάρα χρόνια ταλαιπωρίας.

Για τον άντρα, ζωή χωρίς γυναίκα δεν υπάρχει, θα είναι μια βάρκα που πλέει χωρίς πηδάλιο.

Αγαπώ την πόλη μου τη Σέρρες, την επισκέπτομαι, έχω συγγενείς και φίλους και πιστεύω ότι μπορεί να προστεθεί στο κάδρο των τουριστικών προορισμών της βορείου Ελλάδος. Έχει να προσφέρει εκτός από τουριστικές ατραξιόν την θαυμάσια κουλτούρα των ανθρώπων της που είναι γνήσια ελληνική.

Δεν ξέρω αν επιστρέψω ποτέ αλλά αν το κάνω θα προσφέρω απλόχερα τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου τουλάχιστον στον τουριστικό τομέα.

 

Η φετινή σεζόν είναι δύσκολη. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της; 

Ξεκινώντας θα ήθελα να επισημάνω ότι για το 2022 έως σήμερα η χώρα παρουσιάζει τουριστικά 2 εικόνες. Η πρώτη αφορά τα νησιά της, τα οποία ξεκινούν τη σαιζόν τους από αρχές Απριλίου και την ενδοχώρα σαν δεύτερη εικόνα, της οποίας το ξεκίνημα είναι από τις αρχές Μαΐου.

Σήμερα στα νησιά μας οι πληρότητες είναι υψηλές για σχεδόν όλη τη σεζόν, έχοντας παράλληλα περάσει ένα δυνατό Μάιο-Ιούνιο. Στο ίδιο μοτίβο ακολουθούν και οι τιμές οι οποίες αυξάνονται καθημερινά. Οι προβλέψεις και τα σενάρια στα budget των επιχειρήσεων δίνουν μια χρονιά καλύτερη εισπρακτικά από το 2019. Αναφέρομαι στο 2019 διότι τα πανδημικά χρόνια 2020, 2021 παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και δεν είναι ικανά να τροφοδοτήσουν με σωστά στοιχεία.

Στην πλευρά της ενδοχώρα οι αριθμοί είναι διαφορετικοί.

Ο Μάιος παρουσίασε χαμηλή πληρότητα τέτοια που πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν ή άνοιξαν στο τέλος του μήνα.

Ο Ιούνιος ενώ ξεκίνησε όχι τόσο καλά, από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μετά αυξήθηκαν η ζήτηση και  οι κρατήσεις .

Ο Ιούλιος σήμερα εμφανίζει υψηλές πληρότητες και εισπράξεις που θα ξεπεράσουν τον Ιούλιο του 2019

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ακολουθούν με αυξημένη ζήτηση και ενδιαφέρων από την πλευρά των τουριστών αλλά ακόμη οι εν λόγο μήνες δεν  έχουν ξεπεράσει το 60% σε μέση πληρώτητα.

Όσον αφορά τις τιμές όπως και στα νησιά έχουν ανοδική πορεία

Ο τουριστικός κλάδος το 2022 αφενός επανέρχεται στην καθημερινότητα αφετέρου όμως καλείται να  αντιμετωπίσει σοβαρά και δύσκολα προβλήματα σε θέματα όπως:

Σοβαρή έλλειψη προσωπικού  τέτοια που πολλές φορές αδυνατεί να εξυπηρετήσει πλήρως τους πελάτες του

Η ακρίβεια ανεβάζει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων σε επίπεδα που απαγορεύουν την μετακύλιση του στην τιμή του προσφερόμενου προϊόντος διότι μπορεί να το μετατρέψουν σε μη ανταγωνιστικό.

Σοβαρή πέραν του σύνηθες έλλειψη σε ανταλλακτικά και μηχανήματα υποδομών.

Παρόλα αυτά οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του χώρου με υπερπροσπάθεια έχουν έναν και μόνο στόχο , να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα του πελάτες τους

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι πολλά που αφορούν τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας θέλουν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες σχετικά αλλά θα εστιάσω στα πιο σημαντικά κατά την άποψη μου.

Σχολές τουρισμού, αναβάθμιση όσων υπάρχουν και δημιουργία ενός ισχυρού Ελληνικού Πανεπιστημίου Τουρισμού το οποίο θα χαράζει την πορεία του κλάδου στο μέλλον.

Αλλαγή και αναβάθμιση της εργασιακής τουριστικής νομοθεσίας. Ο τουρισμός μας ανταγωνίζεται το παγκόσμιο τουριστικό προϊόν και δεν δύναται να ακουμπά σε μια απαρχαιωμένη εργασιακή τουριστική νομοθεσία.

Μέσα μαζικής μεταφοράς τουριστών από τα αεροδρόμια μας στις παραλίες μας.

Η σημερινή κατάσταση δεν συνάδει με το γενικό ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας.

Αναβάθμιση και συνεχής εκσυγχρονισμός των σημείων εισόδων τουριστών στη χώρα από αεροδρόμια έως μεθοριακούς σταθμούς.

Πρέπει να χαραχθεί στο μυαλό όλων μας ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους δυνατούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας και των πολιτών της.