Το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη αναμένεται να δώσει κατά την εισήγησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια πολιτική η οποία κινείται σε 3 άξονες. Καμία συγκάλυψη – κανένας συμψηφισμός – καμία ανούσια κομματική αντιπαράθεση. Αυτές είναι και οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο ίδιος σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη  από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, σε μια ένδειξη σεβασμού στα θύματα και κατανόησης της οργής της κοινωνίας για όσα δεν έγιναν εγκαίρως.

Η συνεδρίαση σήμερα στις 11 το πρωί θα είναι ίσως η πιο φορτισμένη της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Και στόχος της δεν είναι άλλος από αυτόν που διατύπωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης: «η οδύνη αυτή να βρει μία κάθαρση».

Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου θα πέσουν όλες οι θεσμικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες που πρέπει να τρέξουν, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη που συγκλόνισε το πανελλήνιο, να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος με απόλυτη ασφάλεια, να ενισχυθεί σε προσωπικό και να αναβαθμιστεί σε υποδομές, καθώς και να επιτευχθεί με ταχύτητα η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών συστημάτων φωτοσήμανσης, τηλεειδοποίησης,  της αυτόματης πέδησης στις αμαξοστοιχίες αλλά και των ERTS  για την αλληλεπίδραση τρένου και σταθμού.

Μετά τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε χθες ο κ. Γεραπετρίτης, ο Πρωθυπουργός σήμερα αναμένεται να δεσμευτεί προσωπικά για την υλοποίησή του, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι δεν θα επιτρέψει να μείνει η παραμικρή σκιά γύρω από τα συστημικά αίτια της τραγωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη συγγνώμη του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της και αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ρητά ότι η επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων θα γίνει αφού εξασφαλιστεί η θωράκισή του και οι όροι απόλυτης ασφάλειας. Προκειμένου, δε, να αναδείξει την ειλικρινή του βούληση για «σάρωμα» των παθογενειών και καθυστερήσεων του παρελθόντος, καθώς και για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος παράλληλα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ήδη τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τεχνογνωσία  και είχε την πρώτη συζήτηση χθες με τους επικεφαλής των αρμόδιων διευθύνσεων, καθώς και από τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς με τον οποίο συμφωνήθηκε η αποστολή κλιμακίου στην Ελλάδα για την περαιτέρω διερεύνηση και κατάθεση προτάσεων για την αναβάθμιση της ασφαλείας του δικτύου. Επικοινώνησε επίσης με τον Πρόεδρο της μητρικής εταιρίας της Alstom στη Γαλλία δίνοντας εντολή επίσπευσης του χρόνου αποπεράτωσης της σύμβασης για το σύστημα ηλεκτρονικής αναβάθμισης των σιδηροδρόμων.

Πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η κυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης ένα πλαίσιο στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας. Το πλαίσιο αυτό δεν θα σχετίζεται μόνο με ζητήματα αποζημιώσεων, αλλά θα περιλαμβάνει και μία σειρά άλλων διευκολύνσεων. Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι συνεργάζονται γι’ αυτό τρία Υπουργεία. Το Οικονομικών, το Παιδείας και το Εργασίας, ώστε να το ανακοινώσουν αναλυτικά τις επόμενες μέρες. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται αφορά στις μεταγραφές φοιτητών στον τόπο κατοικίας τους ή σε πλησιέστερα σε αυτόν Πανεπιστήμια, καθώς και κάποιου είδους πριμοδότηση για την εργασία.

Κατά την εισήγησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα εκπέμψει και μήνυμα προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Να μείνουν μακριά από την τοξικότητα και να επιδείξουν διάθεση συνεννόησης με στόχο να μην επαναληφθεί ανάλογο δράμα στη χώρα μας ποτέ ξανά. Ο ίδιος πάντως θα ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση μετάθεσης ευθυνών, αλλά δεν θα επωμιστεί και τις ευθύνες των άλλων.