Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέρριψε σήμερα (12.10.2022) τα αιτήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές μετά το χάος που προκάλεσε στην αγορά ο οικονομικός της σχεδιασμός. Τελευταία στοιχεία θέλουν την οικονομία της Βρετανίας στα πρόθυρα της ύφεσης από τον περασμένο Αύγουστο.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι βουλευτικές εκλογές», δήλωσε η Λιζ Τρας, η οποία ανήλθε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας τον περασμένο μήνα. Η πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της χώρας, κάτι που με τα νέα δεδομένα φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

«Το νομοσχέδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία θα προχωρήσει»

Επιπλέον, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία που παρακάμπτει ορισμένους από τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία για τη μετά το Brexit εποχή, εάν δε μπορεί να επιτευχθεί διακανονισμός μέσω διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται να το φέρουμε εις πέρας για τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας…θα προτιμούσα να το πετύχουμε αυτό με μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, αλλά εάν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κατάσταση να ξεφύγει, πρέπει να προχωρήσουμε το Νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας’, δήλωσε η Τρας στο Κοινοβούλιο.