Τα σπίτια που σχεδιάζει είναι πολυτελή αλλά και λειτουργικά. Έξυπνα, φωτεινά και καλόγουστα. Κάθε φορά που αναλαμβάνει ένα νέο project έχει τον ίδιο ενθουσιασμό. Αφουγκράζεται  την επιθυμία του πελάτη και τον αφήνει να επιλέξει ανάμεσα στις  εφευρετικές ιδέες που του παρουσιάζει. Η δουλειά της είναι σκληρή και  απαιτητική. Η ανταμοιβή της  είναι όταν βλέπει την ικανοποίηση στο πρόσωπο του πελάτη της. Αυτό την κάνει να ξεχνά την κούραση , το άγχος και τα ξενύχτια. Η Σερραία Μαρία Μερηγκούδη  MSc Αρχιτέκτων- Μηχανικός  και interior design  που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη μιλά στα serraikanea.gr για την δουλειά της , τα αγαπημένα της έργα και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

Της Ελένης Λαζάρου

 

Aπό πού κατάγεσαι;

 Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Σέρρες

 

Σε ποια ηλικία έφυγες από τις Σέρρες και κάτω από ποιες συνθήκες; 

Έφυγα στα 18 για να σπουδάσω

 

Πού έχεις σπουδάσει;

Έχω ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές  της αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής της Σόφιας  και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ελλάδα ,λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων – Βιοκλιματικός σχεδιασμός.

 

Τι σε τράβηξε στο συγκεκριμένο επάγγελμα;

Ο τρόπος με τον οποίον η αρχιτεκτονική μπορεί να παρέμβει στη ζωές μας  «χρωματίζοντας» την καθημερινότητά μας καθώς έχει την δύναμη να μπορεί να προσφέρει μοναδικά συναισθήματα παράγοντας μία ζωντανή εμπειρία του νου και του χώρου.

Η Αρχιτεκτονική δεν διαμορφώνει μόνο το περιβάλλον αλλά και διαμορφώνεται από αυτό, κινητοποιώντας  τις αισθήσεις διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο ακόμη και στη διαμόρφωση των αξιών μιας εποχής. Μην ξεχνάμε ότι τα κτίρια είναι τα πιο σημαντικά ίχνη που αφήνουμε πίσω μας ως άνθρωποι.

 

Ποιον αρχιτέκτονα ξεχωρίζεις και γιατί;

Στην συγκεκριμένη ερώτηση η λίστα θα μπορούσε να μην έχει σταματημό καθώς δεν είναι λίγοι οι αρχιτέκτονες που άλλαξαν τον κόσμο με κάποια από τα πιο σημαντικά κτίρια που έγιναν ποτέ . Αλλά εφόσον αναφερόμαστε στην σύγχρονη εποχή θα ήθελα να αναφέρω την Zaha Hadid καθώς έχει δημιουργήσει  μοναδικά φουτουριστικά κτίρια-κοσμήματα του κόσμου. Συγκεκριμένα για την Zaha Hadid  έχουν αναφέρει ότι οι γραμμές και τα σχήματα των κτιρίων της  μοιάζανε με  χορογραφία στον αέρα. Στα χέρια της το τσιμέντο, που λάτρευε να χρησιμοποιεί, έμοιαζε με χαρτί και κορδέλα που ξεδιπλώνεται στον ουρανό.

 

Έχεις διακοσμήσει πολλά σπίτια με πολύ ωραία αποτελέσματα. Ποιο είναι το μυστικό σου; Πώς αφουγκράζεσαι τις ανάγκες κάθε ενοίκου;

 Οι «επιθυμίες» του πελάτη αποτελούν ένα εφαλτήριο, που προσπαθώ να μεταφράζω και να αναδιατυπώνω κάθε φορά με τη δική μου αισθητική ματιά. Είναι μια βασική αρχή που εφαρμόζω για ένα  πετυχημένο έργο, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση αλλά και τις τρέχουσες τάσεις της αρχιτεκτονικής, καταφέρνω να δημιουργώ τόσο καινοτόμους ,όσο και διαχρονικούς χώρους.

Σαφώς υπάρχουν  όρια κάθε μορφής όπως οικονομικά και λειτουργικά, τα οποία  μπορεί να με δεσμεύουν όμως δεν παύουν παράλληλα να αποτελούν πρόκληση.

 

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Κάθε έργο αποτελεί μια  διαφορετική πρόκληση καθώς ποικίλες  παράμετροι, όπως ο τόπος ,τα  όρια, η χρήση , ο πελάτης ,το διαθέσιμο budjet κ.α το κάνουν ιδιαίτερο. Η μεγαλύτερη απόλαυση από κάθε έργο, είναι η έμπνευση που έρχεται από αυτό που βιώνω κάθε φορά και ανταμοιβή μου το αποτέλεσμα.

Η φιλοσοφία μου είναι να δημιουργήσω χώρους όπου η πολυτέλεια και η κομψότητα συνδυάζονται με τη λειτουργικότητα, με την ποιότητα και την άνεση, δίνοντας   στον πελάτη μία εξελισσόμενη αίσθηση ευχαρίστησης.

 

Τι σε εμπνέει;

H έμπνευση για τον αρχιτέκτονα είναι μια πολυδιάστατη λειτουργία .
Η πρώτη επαφή με τον χώρο του έργου είναι αυτή που δίνει και τα πρώτα ερεθίσματα σκέψης στον αρχιτέκτονα. Πέρα από το καλλιτεχνικό στοιχείο η Αρχιτεκτονική είναι ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα που χρειάζεται οξύτητα σκέψης, γνώσεις και εμπειρία σε πολλαπλά επίπεδα. Τα εκφραστικά μέσα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θα πρέπει να συνδυάζουν την τέχνη με τον αυστηρό ορθολογισμό με στόχο την δημιουργία ενός αποτελέσματος που στιλιστικά αντέχει στον χρόνο. Η χρήση της φυσικής πέτρας, της διαχρονικής ξυλείας και των μεγάλων επιφανειών καθαρού γυαλιού σε συνδυασμό με σύγχρονα υλικά όπως  μπετόν και μέταλλο, αποτελεί κάθε φορά την αφετηρία έμπνευσης για μια νέα σύνθεση.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συνδυασμός χρωμάτων;

Η επιλογή των χρωμάτων εξαρτάται από το χώρο και από το στυλ που θέλω να του προσδώσω.

Στο υπνοδωμάτιο η χρωματική παλέτα θα έχει αποχρώσεις που εμπνέουν την ηρεμία, ενώ στο γραφείο οι διακριτικές ή ουδέτερες αποχρώσεις θα  βοηθήσουν καλυτέρα  στην συγκέντρωση. 

Πχ. Ο κλασικός συνδυασμός άσπρου και μαύρου είναι ασφαλής και ήπιος. Αν όμως προσθέσετε και το χρυσό ,σοφά τοποθετημένο σε αντικείμενα ή στοιχεία προσδίδει  έναν σοφιστικέ αέρα σε έναν κατά τ’ άλλα ουδέτερο χώρο.

Το ιδανικό ταίρι των φωτεινών χρωμάτων είναι το γκρι. Τα φωτεινά χρώματα ισορροπούν ιδανικά με τις αποχρώσεις του γκρι και αντίστροφα το γκρι αποκτά την ουδετερότητα που του πρέπει χωρίς να είναι μουντό.

Ένα μικρό tip είναι ο τροχός των χρωμάτων από τα μαθήματα ζωγραφικής  στο σχολείο. Εκεί θα βρείτε οποιοδήποτε χρώμα με τα συμπληρωματικά χρώματα του. Αυτά τα χρώματα μαζί δημιουργούν τεράστια δυναμική και αν τα χειριστούμε σωστά μπορούν να απογειώσουν ένα δωμάτιο. Το μυστικό; Σιγουρευτείτε ότι το ένα χρώμα είναι απαλότερο από το άλλο και συνδυάστε τα με τα ουδέτερα (άσπρο, μαύρο, γκρι).`

 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχεις όταν μπαίνεις σε ένα χώρο;

Είναι  αυτή η «διαστροφή» του επαγγέλματος που δεν αφήνει τους αρχιτέκτονες  να ηρεμήσουν ούτε ένα λεπτό, συνεπώς όταν μπαίνω σε ένα  χώρο παρατηρώ εξονυχιστικά τα πάντα ,είτε για να εμπλουτίσω τις εικόνες μου ,είτε να παρατηρήσω κατασκευαστικά λάθη με απώτερο σκοπό να τα αποφύγω σε μελλοντικές μου κατασκευές. Μετα από τόσα χρόνια εμπειρίας τολμώ να πω ότι γίνεται ένα ενδιαφέρον παιχνίδι στο μυαλό μου, μπαίνοντας σε ένα χώρο καθώς μου ‘’σκάνε ‘’αυτόματα ποικίλες ιδέες για το πως θα τον διαμόρφωνα και  τι θα  άλλαζα.

 

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεις σε κάποιον που θέλει να αλλάξει το χώρο του;

Να απευθύνει σε ένα ειδικό ,αν θέλει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ένας αρχιτέκτονας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ακριβώς τι χρειάζεστε και να βρείτε εφευρετικές ιδέες για να λύσετε ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα σχεδιασμού. Ο πραγματικά καλός σχεδιασμός θα εμπνεύσει, θα ενθουσιάσει και θα προσφέρει ένα περιβάλλον που βελτιώνει τη ζωή για δεκαετίες γλυτώνοντας σας κόπο και χρήμα.

 

Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας της διακόσμησης;

Οι τρεις αρχές της αρχιτεκτονικής: Ομορφιά, Σταθερότητα, Ευχρηστία… Ο αρχιτέκτονας οφείλει να εξισορροπεί και να συντονίζει αυτά τα τρία στοιχεία χωρίς κανένα από αυτά να τονίζεται περισσότερο σε βάρος των άλλων.

Βιτρούβιος, Ρωμαίος αρχιτέκτονας, 80-15 π.Χ.

 

Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι μας;

Κανένας χώρος  δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς πολλαπλές πηγές φωτός  καθώς ο σωστός φωτισμός είναι το παν για να δείχνει ολοκληρωμένος. Δώστε την δέουσα προσοχή στη σωστή ένταση του φωτισμού καθώς και τα σημεία από τα οποία έρχεται και στα οποία επικεντρώνεται. Οι  διακόπτες dimmer θα σας βοηθήσουν να έχετε κάθε φορά στο σπίτι σας την ποσότητα φωτός που χρειάζεστε. Επιπλέον μερικά έξτρα φωτιστικά (είτε επιδαπέδια ,είτε επιτραπέζια ) θα συνεισφέρουν στην δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας στο σαλόνι ή και στο υπνοδωμάτιό σας.

 

Ποιο είναι για σένα το ιδανικό σπίτι ; 

Οι έξυπνες τεχνολογίες έχουν εισβάλλει δυναμικά  πλέον  στις ζωές μας, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τις οικίες μας φέρνοντας την άνεση και τον αυτοματισμό σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Το έξυπνο σπίτι είναι σίγουρα το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της σύγχρονης ζωής, αφού υπάρχουν ήδη 260 εκατομμύρια smart home παγκοσμίως ,με έρευνες να προβλέπουν ότι θα ξεπεράσουν τα 1000 εκατομμύρια το 2024.

 

Τι σου λείπει πιο πολύ από τις Σέρρες; 

Βασικό πλεονέκτημα μιας  επαρχιακής πόλης όπως οι Σέρρες είναι ότι απουσιάζουν   τα άγχη μιας μεγάλης  πόλης  όπως η κίνηση, οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσεις  και οι υποχρεώσεις που πρέπει να προλάβεις στην ώρα τους. Αντιθέτως, στην επαρχία οι κάτοικοι απολαμβάνουν τη ζωή σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

 

Πηγαίνεις στην πόλη μας όσο συχνά θέλεις;

Το αρχιτεκτονικό μου γραφείο εδρεύει  μεταξύ της γενέτειρας μου (Σέρρες) και της Θεσσαλονίκης, συνεπώς  αυτό μου δίνει την δυνατότητα να εναλλάσσομαι και να απολαμβάνω τα θετικά και των δυο πόλεων.

 

Πώς ειναι η ζωή σου στην Θεσσαλονίκη; Θα επέστρεφες να ζήσεις μόνιμα στις Σέρρες; 

Οι  μικρές αποστάσεις μου δίνουν την δυνατότητα να αναλαμβάνω project τόσο στις  Σέρρες  όσο και στην Θεσσαλονίκη όπως προανέφερα ,επομένως για την ώρα τουλάχιστον είναι ένας συνδυασμό που με εξυπηρετεί.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Στοχεύω στη συνεχή εξέλιξη σε αρχιτεκτονικό επίπεδο, ώστε να μπορώ  να προσφέρω πρωτοποριακές και σύγχρονες επιλογές στους πελάτες , σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

 

Δείτε περισσότερα δείγματα της δουλειάς της Μαρίας Μερμηγκούδη εδώ: https://www.facebook.com/mermigoudi/

Kι εδώ: https://www.instagram.com/mermigoudimaria/?hl=el

Κι επικοινωνήστε μαζί της στο [email protected]