- 480

Έφυγε από το Σκούταρι για την Αμερική όταν ήταν μόλις 20 χρονών.
Σήμερα έχει δικό της εστιατόριο, μαγειρεύει
συνταγές που έμαθε στο χωριό της και
κάνει τους Αμερικανούς να γλείφουν τα
δάχτυλά τους. Το μόνο της μυστικό
είναι πως ξεκίνησε να μαγειρεύει όπως
μαγειρεύει για τα αγαπημένα της
πρόσωπα. Με το ταλέντο και το πάθος της
έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε
μεγάλο τηλεοπτικό διαγωνισμό
μαγειρικής και η δημοτικότητά της
εκτοξεύθηκε.
Η επιτυχία δεν ήταν εύκολη υπόθεση για
την Σερραία σεφ καθώς χρειάστηκε να
δουλέψει σκληρά μεγαλώνοντας
ταυτόχρονα τα τρία της παιδιά και να
ξεπεράσει ένα δυνατό “χαστούκι” της
ζωής όταν κάποιος πυροβόλησε στο
κεφάλι τον σύζυγό της τραυματίζοντάς
την σοβαρά.
Από την Αμερική δικηγείται στα
serraikanea.gr [1] την ιστορία της και
μοιράζεται μαζί μας τα όνειρά της για
το μέλλον ….
Της Ελένης Λαζάρου
Από πού κατάγεσαι;
Από το Σκούταρι Σερρών.
Μεγάλωσες εκεί;
Ναι. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί…
Πώς ήταν η ζωή σου στο Σκούταρι;
Οι γονείς μου ήταν γεωργοί και
βοηθούσαμε μαζί με τον αδερφό μου όσο
μπορούσαμε. Δεν μας άρεσε καθόλου η
ενασχόληση….Σκληρή δουλειά χωρίς
ικανοποιητικές απολαβές.
Και πως προέκυψε η απόφαση για την
Αμερκή;
Με τον σύζυγο μου γνωριστήκαμε στο
λύκειο και αποφασίσαμε να φύγουμε από
την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον για
εμάς και τα παιδιά μας.Οι γονείς του
και ο αδερφός του ήταν ήδη εκεί . Δεν
ήταν εύκολη απόφαση καθώς εγώ ήμουν
μόνο 20 χρονών και ο σύζυγος μου ήταν 22 .
Παιδιά και οι δύο. Υπήρξαν και πολλά
γραφειοκρατικά προβλήματα με τις
βίζες μας με αποτέλεσμα να
μεσολαβήσει και η γέννηση του πρώτου
μας γιου….
Πώς ήταν η κατάσταση όταν φτάσατε στην
Αμερική Φαντάζομαι πως αν και είχατε
συγγενείς εκεί θα ήταν δύσκολα….
Όταν Επιτέλους φτάσαμε στη Νέα Υόρκη
κόμμα τίποτα δεν ήταν όπως τα
φανταζόμασταν. Όλα ήταν τόσο δύσκολα,
παράξενα … Τα σπίτια, οι άνθρωποι ,η
γλώσσα ,το κλίμα … Είχαμε και ένα μωρό
να φροντίσουμε . Έτσι οι δυνατότητες
κινήσεων περιορισμένες και στην αρχή
δούλευε μόνο ο σύζυγος και εγώ
προσπαθούσα να εγκλιματιστώ στην
καινούργια μου ζωή. Πολύ γρήγορα ήρθε
και η γέννηση της κόρης μου έτσι η
κατάσταση δυσκόλεψε κι άλλο. Από τη
μία είχαμε δύο υπέροχα μωρά και από
την άλλη μόνοι σε μία ξένη χώρα να
προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματα μας.
Όμως η ζωή σε πάει εκεί που πρέπει
τελικά…
Και πότε άρχισες να δουλεύεις;
Ξεκίνησες από την αρχή με μαγειρική;
Το όνειρο κάθε μετανάστη είναι να
επιστρέψει πίσω στην πατρίδα κάποια
στιγμή έτσι και εγώ σκεφτόμουν τι θα
έκανα αν γυρνούσα με πίσω. Οπότε όταν
πήγε η κόρη μου στο σχολείο πήγα και
εγώ σε κάποια σχολή και πήρα πτυχίο
αισθητικού σκεπτόμενη πως η γυναίκα
θα είναι πάντα η γυναίκα σε
οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Εργάστηκα για λίγο μέχρι που ήρθε ο
δεύτερος γιος μου με αρκετή ηλικιακή
διαφορά από τα άλλα μας παιδιά. Και από
κει που όλα φάνταζαν μαγικά ένα ατυχές
γεγονός με τον σύζυγο αλλαξε τη ζωή
μας
Τι συνέβη;
Κάποιος τον πυροβόλησε από πολύ
κοντινή απόσταση δίχως λόγο και αιτία
στο κεφάλι . Κάποια νοσοκόμα με πήρε
τηλέφωνο να μου ανακοινώσει το
γεγονός χωρίς να μου δίνει καμία
λεπτομέρεια. Όταν έφτασα στο
νοσοκομείο το πρώτο πράγμα που
θυμάμαι ήταν οι ακτίνες και μία μεγάλη
σκιά την οποία για κάποιο λόγο ήξερα
πως η σφαίρα που είχε σταματήσει στο
λαιμό σε πολύ επικίνδυνο σημείο. Ο
σύζυγος δεν είχε καταλάβει ότι
κάποιος τον πυροβόλησε και σφαίρα
ήταν ακόμη μέσα του. Έπιασε μόνος του
τον ένοχο πήρε τηλέφωνο την αστυνομία
και περίμενε να τους τον παραδώσει.
Μάλιστα από ότι μου είπε αργότερα τον
λυπήθηκε κιόλας για αυτό και δεν
προέβη σε καμία άλλη ενέργεια
εναντίον του. Αυτός είναι ο σύζυγός
μου. Εκείνη τη μέρα ήταν η γιορτή του
Αγίου Ισιδώρου και έκανε τον άντρα μου
από σίδερο , Κανένας γιατρός δεν
μπόρεσε να εξηγήσει πώς δεν διαλύθηκε
το κρανίο από που ταξίδεψε η σφαίρα
και πώς κατέληξε στο λαιμό . Αυτή η
ιστορία άλλαξε τη ζωή μας . Καταλάβαμε
ότι δεν ζούμε σε μία τέλεια κοινωνία .
Ξυπνήσαμε θα έλεγα. Μας επηρέασε πολύ .
Λίγο αργότερα αγοράσαμε το σπίτι μας
σε μία υπέροχη γειτονιά και
υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να
ζούμε αλλιώς…
Και η ενασχόληση με την μαγειρική πως
προέκυψε;
Τα χρόνια περνάνε ,τα παιδιά μεγάλωναν
και κάποια στιγμή ο σύζυγός μου
ανακοίνωσε πως πρέπει, ήρθε η ώρα να
κάνουμε μία καινούργια αρχή. Δύο ήταν
οι επιλογές: να επιστρέψουμε στην
πατρίδα ή να ανοίξουμε εστιατόριο. Του
είπα πως προτιμώ το εστιατόριο και την
επομένη μου έφερε τα κλειδιά. Μαζί με
το μεγάλο μας γιο το φτιάξανε και όταν
είδα την πινακίδα με το όνομά μου
πανικοβλήθηκα αντί να χαρώ. Η
απάντησή τους ήταν πως αυτό ήταν για
να μου δείξουν πόσο αναγνωρίζουν τη
συνεισφορά μου στην οικογένειά μας
όλα αυτά τα χρόνια πως η κουζίνα είναι
δικιά μου και να συνεχίσω να μαγειρεύω
με τον ίδιο τρόπο που μαγείρευα για
αυτούς όλα αυτά τα χρόνια . Έτσι και
έγινε…
Και ο διαγωνισμός μαγειρικής που
κέρδισες πως προέκυψε;
Επτά χρόνια μετά ένα τηλεφώνημα από το
food network θα άλλαζε ξανά τα δεδομένα .
Απλά και όμορφα με κάλεσαν να πάρω
μέρος στο διαγωνισμό του chopped – είναι
μία επιτυχημένη εκπομπή σε ένα μεγάλο
κανάλι. Είπα ναι χωρίς πολλές σκέψεις. Το έπαθλο ήταν 10.000 δολάρια τα οποία
είπα εξαρχής πως αν κερδίσω θα τα
δωρίσω στο make-a-wish και η ιδέα αυτού του
οργανισμού ήταν του μικρού μού γιου.
Κέρδισες εύκολα;
Ο διαγωνισμός δεν ήταν εύκολος. Ήμουν
η μόνη που δεν είχα σπουδάσει
μαγειρική και ηλικιακά η μεγαλύτερη.
Μαγείρεψα με βάση την ελληνική
κουζίνα και δικαιώθηκα. Ήμουν η πρώτη
Ελληνίδα που πήρα τον τίτλο και
συνεχίζω να είμαι η μόνη γυναίκα
Ελληνίδα και σήμερα. Η αναγνώριση
ήταν μεγάλη όταν βραβεύτηκα από την
δήμαρχο του Κουίνς για την προσφορά
μου στην κοινωνία. Εκείνη την ημέρα
βραβεύω μουν εγώ σαν μονάδα και η jetblue
η αεροπορική εταιρεία σαν σύνολο . Η
τιμή ήταν μεγάλη , Είμαι ευγνώμων για
όλα.
Πόσο άλλαξε ο διαγωνισμός τη ζωή σου;
Σε όλα αυτά τα 13 χρόνια έγιναν πολλά
απόψε με τρία υπέροχα εγγόνια . Το
μεγαλύτερο είναι 10 χρόνων. Η ζωή
τρέχει κι εγώ συνεχίζω με την ίδια
ακάθεκτη όρεξη να δουλεύω ατελείωτες
ώρες στην κουζίνα. Όχι επειδή πρέπει
αλλά γιατί αγαπάω αυτό που κάνω. Μετά
το διαγωνισμό οι προτάσεις για άλλα
εστιατόρια ήταν δελεαστικές με το
Μαϊάμι να υπερτερεί αλλά αποφασίσαμε
να μείνουμε εδώ και να μην σκορπίσουμε
τις δυνάμεις μας Αποδείχτηκε σοφό αν
λάβεις υπόψη τα γεγονότα με την
Πανδημία.
Ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ σου; Έχεις
ενσωματώσει στην μαγειρική σου
στοιχεία της σερραϊκής κουζίνας;
Συνεχίζω να μαγειρεύω ότι γνωρίζω
καλά από το χωριό μου μέχρι και τουρσί
έχω μαγειρέψει . Ο κόσμος να
ανταποκρίνεται θετικά.
Τα παιδιά σου κληρονόμησαν την αγάπη
για την μαγειρική;
Μαζί μας έμεινε μόνο η κόρη μου και
είναι στο γραφειοκρατικό κομμάτι της
επιχείρησης . Οι γιοι μας ακολούθησαν
άλλους επαγγελματικούς δρόμους.
Πώς είναι η ζωή σου τώρα;
Δεν υπάρχει πολύς χρόνος δυστυχώς να
βλέπω τα παιδιά και τα εγγόνια μου.
Προσπαθώ και ξέρουν όμως ότι είμαι
εκεί για ότι χρειαστούν . Είναι πάντα
προτεραιότητα μας.
Έρχεστε στην Ελλάδα όσο συχνά θα
θέλατε;
Στην Ελλάδα ερχόμαστε συχνά . Μας
αρέσει να ταξιδεύουμε και λατρεύουμε
να περνάμε χρόνο με τους συγγενείς και
τους φίλους μας . Το περασμένο
καλοκαίρι καταφέραμε να φέρουμε και
τον γιο της κόρης μου μαζί μας. Το
κάστρο του Κουλά ήταν αυτό που τον
εντυπωσίασε περισσότερο από όλα.
Θα επέστρεφες να ζήσεις μόνιμα στις
Σέρρες;
Η Επιστροφή στην πατρίδα είναι κάτι
που σκεφτόμαστε συχνά νομίζω ότι θα
γίνει κάποια στιγμή όμως όχι ακόμη.
Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Θέλω να μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι
με τον ίδιο ζήλο ,να δημιουργώ, να
ταξιδεύω, να μεγαλώσει περισσότερο
οικογένειά μας και να είμαι σε θέση να
βοηθάω τον συνάνθρωπό με όποιον τρόπο
μπορώ.
Ακολουθήστε την Μαρία Τσομαρίδου
Πετρίδης στο facebook:
https://www.facebook.com/maria.petridis.31 [2]