Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

Το 2ο μάθημα της 20ης Διδακτικής περιόδου 2022-23 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Νικ. Νικολάου 20), με θέμα: «Ο Ιουστινιανός, η Πανώλη και η Κλιματική Αλλαγή».

Εισηγητής: Ανδρονίδης Θεολόγης – Χημικός

” Στο πρώτο μάθημα πήγαμε στην εποχή του Μεγάλου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και είδαμε τι συνέβη τη στιγμή της μέγιστης δόξας του. Μια τρομερή επιδημία έπληξε όλον τον τότε γνωστό κόσμο και άλλαξε την κοινωνική πολιτική αλλά και την πληθυσμιακή σύνθεσή της Αυτοκρατορίας με την κάθοδο των «βαρβάρων».

Η αιτία ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Η έκρηξη δύο ηφαιστείων προκάλεσε κλιματική αλλαγή και εξαιτίας αυτής η ενδημική πανώλη της κεντρικής Αφρικής μετατράπηκε σε πανδημία. Στο μάθημα της Τετάρτης θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και αλλού. Τι σχέση έχει με τον μύθο του Αρθούρου αλλά και την δημιουργία μιας νέας θρησκείας. Και τέλος, ήταν ένα φαινόμενο που επηρέασε τον Παλαιό Κόσμο ή είχε επιπτώσεις σε όλη την υφήλιο;

Ένα γεωλογικό γεγονός χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά, κυριολεκτικά στην άλλη άκρη της Γης, συντέλεσε ώστε μια χρονιά να μην έρθει το καλοκαίρι και να γίνουν δραματικές πληθυσμιακές και κοινωνικές αλλαγές. Μέσα από τα μαθήματα αυτά μας φανερώνεται το πόσο επηρεάζεται η ζωή της ανθρωπότητας από τις κλιματικές αλλαγές και πως το τυχαίο μπορεί να αλλάξει τον
ρου της Ιστορίας.”

Σχετικά με τον ομιλητή:
Ο Θεολόγης Ανδρονίδης, καθηγητής χημείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλην της πολύτιμης παιδαγωγικής του λειτουργίας, είναι βασικός συνεργάτης στον πνευματικό μας συμπόσιο εδώ και δεκαέξι (16) χρόνια, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τον ελληνικό και πανανθρώπινο πολιτισμό. Πλουτίζει και αναβαθμίζει το πνευματικό μας συμπόσιο με θέματα φιλοσοφίας, επιστήμης, τεχνικών επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού καθώς και με θέματα ιστορικά και κοινωνικά στα ανθρώπινα πράγματα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της
Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης , Νικ. Νικολάου 20