Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετέχει στην Παγκόσμια Δράση «Η Ώρα της Γης» διοργανώνοντας μεγάλη Μουσική Συναυλία για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στο Περιστύλιο Ζάππειου Μεγάρου

Πασχάλης Τόνιος

 «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΣΥΓΝΩΜΗ»

 

συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Δράση «Η Ώρα της Γης», που διοργανώνεται κάθε χρόνο για να ενημερώσει τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο ΠασχάληςΤόνιοςσυνθέτης/ερμηνευτής παρουσίασε το έργο του ενώ συμμετείχαν  καλλιτέχνες όπως, Πέτρος Γαϊτάνος, Μαρία Σουλτάτου, Τζίνα Φωτεινοπούλου Υψίφωνος, η Παιδική χορωδία «Δημήτρη Τυπάλδου», Λίνα Κιοσσέ, Αλεξάνδρα Ρίζου, φωνητικό σύνολο αποτελούμενο από τις Σοφία Θεοδώρου, Μαγδαληνή Τσικλέα, Μάρκο Στυλιανέα, καθώς και το Μουσικό Κλασικό Κουαρτέτο.

Ποιήματα  διάβασε ο Παραολυμπιονίκης Πάνος Τριανταφύλλου.

Παρουσίαση: Αθηνά Καμπάκογλου

Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων που εκπονεί ο Ε.Ε.Σ. για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι, η «Ώρα της Γης», είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη. Οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα για να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Δυο λόγια από τον συνθέτη-ερμηνευτή Πασχάλη Τόνιο

Στον αιώνα μας το περιβάλλον και η ζωή είναι το μεγάλο διακύβευμα και η τέχνη καλείται να ιχνηλατήσει την αλλαγή του εαυτού μας και του πολιτισμού και προς αυτή την κατεύθυνση. Η μουσική και το τραγούδι, σαν παγκόσμια γλώσσα ικανή να απευθυνθεί σε καθένα προσωπικά και άμεσα, σαν γλώσσα χωρίς σύνορα και τείχη, είναι το μαγικό χαλί για να φτάσει το μήνυμα της συνειδητοποίησης αυτής παντού κι ελεύθερα, για να σώσουμε το μέλλον από τα περιβαλλοντικά χρέη του παρελθόντος και του παρόντος.

Το έργο είναι βασισμένο στην ποίηση μεγάλων ελλήνων και ξένων όπως :Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, η Μαρία Πολυδούρη, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Νίκος Γκάτσος, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Διονύσης Καψάλης, ο Αλέξανδρος Μπάρας, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος  Ασλάνογλου, ΠασχάληΤόνιου, επίσης ο WaltWhitman, η ΕmilyDickinson, ο FederikoGarthiaLorka, ο RiaEllwangerBiancamariaFrabottα (Ιταλία), ο TishaniDoshi (Ινδία), ο EdwardWilson (ΗΠΑ), ο ΖυλΣυπερβιέλ,(Γαλλία), η HelenDunmore (Αγγλία), ο ΜαχμούντΝταρουίς, η JaneHirshfield (ΗΠΑ), ο BrendanKennelly (Ιρλανδία), ο GarySnyder, ο AlembertSvitzer και ο PaulElyard.