Τον Μιχάλη τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια όταν δούλευα ως δημοσιογράφος στο ΔΙΚΤΥΟ Σερρών κι αυτός ως οπερατέρ στο “αντίπαλο” κανάλι ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.  Θυμάμαι πως προσπαθούσε να κάνει πάντα τα καλύτερα πλάνα , έδειχνε  ενδιαφέρον για τα ρεπορτάζ και ταυτόχρονα ήταν πολύ συναδελφικός.  Πριν από λίγο καιρό τον συνάντησα σε μία μεγάλη έκθεση τροφίμων στην Αθήνα  όπου μου είπε πως πλέον ζει στην Σουηδία και εισάγει τρόφιμα από την Ελλάδα τα οποία τα επεξεργάζεται και τα διοχετεύει σε όλη την Σκανδιναβία. Του ζήτησα να μου διηγηθεί για τα serraikanea.gr  την ιστορία του: πως από τα Ίβηρα Σερρών βρέθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.  Επειδή γύρω μας υπήρχε πολύς κόσμος και αμφότεροι βιαζόμασταν ανταλλάξαμε τηλέφωνα και είπαμε πως θα τα πούμε το επόμενο διάστημα. Και οι δύο πολυάσχολοι βρηκαμε λίγο χρόνο σήμερα……

Της Ελένης Λαζάρου

 

Ο Μιχάλης Αερίδης γεννήθηκε στην Σουηδία αλλά αγάπησε την Ελλάδα , τον Νομό Σερρών και τα Ίβηρα από τις διηγήσεις των γονιών και των παππούδων του που είχαν γίνει μετανάστες στην Σουηδία. Έτσι όταν ενηλικιώθηκε ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία αλλά και να εργαστεί. Έμεινε δέκα ολόκληρα χρόνια αλλά όταν η οικονομική κρίση “χτύπησε” την χώρα μας αποφάσισε να επιστρέψει στην Σουηδία όπου ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια. Και δεν το μετάνιωσε. Μαζί με έναν άλλον Σερραίο τον Μάκη Φωτιάδη που κατάγεται από την Ορέσκεια Σερρών έχουν ανοίξει ένα εργοστάσιο όπου επεξεργάζονται ελιές και πιπεριές και τα διοχετεύουν στην Ελλάδα αλλά και όλη την Σκανδιναβία. 

 

Όπως λέει στα serraikanea.gr οι εργασίακές συνθήκες στην Σουδία και την Ελλάδα είναι η μέρα με την νύχτα. Με βασικότερη διαφορά πως στην Σουηδία τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρημαίες δεν έχουν καθόλου άγχος…..

 

 

 

 

Ο Μιχάλης έχει παντρευτεί την Μαρία Τσακίρογλου που κατάγεται από το χωριό του και μαζί απέκτησαν δύο υπέροχα παιδιά. Οι παροχές του κράτους στην ανατροφή των παιδιών είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ζευγάρι παραμένι στην Σουηδία, Όπως μας λέει ο γονιός δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα. Δεν υπάρχουν φροντιστήρια και στο σχολείο παρέουν στα παιδιά ακόμη και τα τετράδια, τα μολύβια και τις σβήστρες….

 

Δουλειές υπάρχουν  στην  Σουηδία αλλά όσοι θελήσουν να μεταναστεύσουν εκεί θα πρέπει να βρουν  λύση στο ΝΟ1 πρόβλημα που είναι η εξεύρεση σπιτιού 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τον Μιχάλη Αερίδη στο Facebook