Η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο η Ζιμπάμπουε

Η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο φαίνεται να είναι η Ζιμπάμπουε, όπως προέκυψε από έναν ετήσιο «δείκτη δυστυχίας».

Ο λόγος φαίνεται να είναι ο υψηλός πληθωρισμός που συμβάλλει στη δυστυχία των κατοίκων.

Η αναλυτές κατηγορούν το κυβερνών πολιτικό κόμμα της χώρας ZANU-PF και τις πολιτικές του για την πρόκληση «μαζικής δυστυχίας».

Η Ελβετία, από την άλλη, δεν έχει χώρο στην καθημερινότητά της για την μιζέρια. Η ευρωπαϊκή χώρα είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία, που σημαίνει ότι οι πολίτες της είναι οι πιο ευτυχισμένοι.

Η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα ήταν το Κουβέιτ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, τον Νίγηρα, την Ταϊλάνδη, το Τόγκο και τη Μάλτα.

Ενώ η Φινλανδία κατέλαβε την 109η θέση, κατέχει τον τίτλο της «πιο ευτυχισμένης χώρας του κόσμου».

Η σκανδιναβική χώρα κατέκτησε το Νο. 1 θέση στην ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για έκτη συνεχή χρονιά.

Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν ακόμη ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που βρίσκονται στη δίνη των συρράξεων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελβετία.

Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα

Όσον αφορά στην Ελλάδα, βρίσκεται πιο κάτω από το μέσον της λίστας, στην 84η θέση. Οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πάνω από αυτή, είναι η Λετονία και η Ουγγαρία. Στην 90ή θέση είναι η Ισπανία, ενώ η Ιταλία δύο θέσεις πιο κάτω της. Αντίθετα, η Γαλλία είναι στη λίστα 117 και η Γερμανία στην 135η θέση.

Η εμπόλεμη Ουκρανία ήρθε στην όγδοη θέση, με τον καθηγητή Χάνκε να επικαλείται την ανεργία.

Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία.