Κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν το νομό Σερρών, ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς. Σε νέα επιστολή του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο κ. Μαλλιαράς επισημαίνει για ακόμη μία φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των Σερρών και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, ώστε να βοηθηθούν και να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για το επιχειρείν στις Σέρρες.

Αναλυτικά η επιστολή του έχει ως εξής :

 

                                                                   ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών ,

κο Χρήστο Σταϊκούρα

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

κο Κων/νο Καραμανλή

Βουλευτές N. Σερρών

ΚΕΕΕ

 

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ  

 

Αξιότιμες/οι,

Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των Σερρών και στην ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του νομού μας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, παρά το γεγονός πως οι Σέρρες είναι μια περιοχή με απίστευτες δυνατότητες, εντούτοις όλα αυτά τα χρόνια παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του επιχειρείν. Εμείς ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου κάνουμε διαρκώς παρεμβάσεις και προτάσεις, ώστε όσο μπορούμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία συνθηκών που θα δώσουν ώθηση στον νομό μας.

Αυτό που ζητούμε απευθυνόμενοι στα αρμόδια Υπουργεία είναι γενναία μέτρα στήριξης της περιοχής μας, που πλήττεται από πολλαπλούς παράγοντες. Στηρίζουμε τις προτάσεις των επιμελητηρίων για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6%, για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και για διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία ή σημαντική αύξηση των δόσεων, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες να πληρώσουν τις οφειλές τους. Όσον αφορά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, ζητούμε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας , όπως διατυπώθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ.

Εκτός από την σοβαρή ενεργειακή κρίση, την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η πολύμηνη εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία-γεγονότα που έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα- οι Σερραϊκές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν διαχρονικά και άλλα ζητήματα ,που έρχονται να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ένα από αυτά και εξαιρετικά σοβαρό είναι η γειτνίαση με τη Βουλγαρία , όπου ως γνωστόν οι φορολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκότερες και άρα δελεαστικές και συμφέρουσες για τις επιχειρήσεις.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ως επιπλέον μείζον ζήτημα το αποκαρδιωτικό για τις Σέρρες αποτέλεσμα της πρόσφατης απογραφής, όπου δυστυχώς φαίνεται πως είμαστε «πρωταθλητές» στη μείωση του πληθυσμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως θεσμικός φορέας που αγωνιούμε για τα προβλήματα των επιχειρηματιών μας αλλά και ως ενεργοί πολίτες, ζητούμε να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο επανερχόμαστε στο αίτημα για την  δημιουργία και την ένταξη του νομού μας σε καθεστώς «ειδικής οικονομικής ζώνης», η οποία θα περιλαμβάνει:

– Επιπλέον μείωση του συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων,

– Επιπλέον μείωση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων,

– Επιπλέον κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις,

– Ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό,

– Αύξηση του ποσοστού επιδότησης στον νέο αναπτυξιακό νόμο και σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του ΠΑΑ,

– Δημιουργία υποσταθμών για net metering επιχειρήσεων,

-Νέα ρύθμιση χρεών με τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 120 δόσεις, για οφειλές που αφορούν τον ΕΦΚΑ και την εφορία.

Αν και κατανοούμε τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της Πολιτείας για καθοριστικές παρεμβάσεις την δεδομένη χρονική περίοδο, επιμένουμε πως το επιχειρείν, ειδικά στον παραμεθόριο νομό μας, πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Εμείς θα δίνουμε πάντα τον αγώνα μας , με ισχυρές διεκδικήσεις για τις επιχειρήσεις μας.

 

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Μαλλιαράς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών