Στην ανάδειξη και προστασία του Οθωμανικού λουτρού του 15ου – 16ου αιώνα στην οδό Εμμανουήλ Ανδρόνικου, μέρος του οποίου αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στις Σέρρες

Στην ανάδειξη και προστασία του Οθωμανικού λουτρού του 15ου – 16ου αιώνα στην οδό Εμμανουήλ Ανδρόνικου, μέρος του οποίου αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στις Σέρρες προχωρά ο Δήμος Σερρών.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Έργων Γιώργος Νυχτοπάτης που μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ Σερρών , εγκρίθηκε ένα σύνολο μελετών (τοπογραφική, αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική) για την ανάδειξη του Οθωμανικού κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου.

Οι εργασίες θα αφορούν την ευρύτερη περιοχή από την οδό Πλαστήρα έως και την Βασιλέως Βασιλείου και αναμένεται επάνω από τα Οθωμανικά λουτρά να γίνει μια γυάλινη κατασκευή , κατάλληλος εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός αλλά και εξαερισμός για την προστασία του μνημείου από την υγρασία. Οι εργασίες πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Σέρρες: Υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος

Ήδη από τη στιγμή της αποκάλυψης του μνημείου είχε διαμορφωθεί ένας υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος δυστυχώς δεν έτυχε του ανάλογου σεβασμού από μερίδα Σερραίων, καθώς κατά καιρούς υπήρχαν σκουπίδια και αντικείμενα εντός αυτού.

Το τμήμα οθωμανικού λουτρού περιλαμβάνει μεγάλη καμαροσκέπαστη δεξαμενή με υπόκαυστα και δύο τετράπλευρους χώρους, επίσης με υπόκαυστα. Το μνημείο διατηρήθηκε κατόπιν πεζοδρόμησης τμήματος της οδού, όπου αποκαλύφθηκε το λουτρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων το αποκαλυφθέν μνημείο είναι μόλις το 1/5 του συνολικού κτιρίου, αφού εκτιμάται ότι το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια των γύρω πολυκατοικιών

ertnews