Επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Επίλυση του αδιεξόδου των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με βάση αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εθελοντές Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και στη δική μας εκλογική περιφέρεια, που υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει θέσει και η Ένωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αλλά και το συνδικαλιστικό τους όργανο η Πανελλήνια Συνομοσπονδία, εσείς, που επαίρεστε το λεγόμενο Επιτελικό Κράτος, δημιουργείτε μια κοινωνική ανισότητα.

Οι Εθελοντές Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση το άρθρο 39 παράγραφος 2 του ν.445/1974, για την ιεραρχία τους σε ό,τι αφορά την εξέλιξη που έχουν οι υπαξιωματικοί με τον βαθμό του Αρχιλοχία, αλλά και οι Ανθιπασπιστές, υπάρχει ένας ηλικιακός διαχωρισμός, στα πενήντα και στα πενήντα τέσσερα έτη.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 θεμελιώνουν κάποια συνταξιοδοτικά δικαιώματα οι εθελοντές μακράς θητείας, που εκεί μεριμνήσατε, αλλά για τους ΕΠΟΠ δεν μεριμνήσατε, οπότε υπάρχει μια διάκριση σε στρατιωτικούς ανάμεσα σε πληβείους και πατρικίους αυτή την ώρα, δηλαδή σε ιππείς και μη ιππείς.

Θα πρέπει να το δείτε λοιπόν διότι αυτή η κοινωνική ανισότητα δημιουργεί στρεβλώσεις στο στράτευμα. Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στον στρατό σε μια παραγωγική ηλικία, στο εικοστό όγδοο έτος της ηλικίας τους, και τώρα τους διώχνετε –γιατί αυτή τη φράση θα χρησιμοποιήσω-, τους αποστρατεύετε αναγκαστικά στα πενήντα. Βρίσκονται σε μια ηλικία που –αντιλαμβάνεστε- αυτοί και οι οικογένειές τους –και είναι χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων οπλιτών- θα βρεθούν σε απόγνωση χωρίς ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη, με μόλις είκοσι δύο χρόνια γιατί για να λάβουν σύνταξη θα πρέπει να διανύσουν τουλάχιστον το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους ή να έχουν σαράντα χρόνια στον Ελληνικό Στρατό ή στο Πολεμικό Ναυτικό ή στην Αεροπορία.

Ξέρετε, στρατός δεν είναι μόνο για να παίρνεις Rafale και Belharra. Θα πρέπει να δείξετε ότι μεριμνάτε για το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων και δη για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή πληρώνουν καίριες θέσεις, είναι εξειδικευμένο προσωπικό, καλύπτουν στρατιωτικές ανάγκες.

Στην ηλικία που θα φύγουν από τον Στρατό δεν μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά με βάση την εξειδίκευση και τα βιώματα που έχουν, δηλαδή με το βιογραφικό τους στον στρατό. Πρέπει με μια νομοθετική παρέμβαση να λύσετε αυτό το ζήτημα, να παραμείνουν περισσότερα χρόνια στο στράτευμα διότι καλύπτουν –επαναλαμβάνω- καίριες θέσεις υψηλής ετοιμότητας και ανάγκης, εξειδίκευσης δηλαδή που έχουν στο στράτευμα. Η μάνα-Ελλάς –και θα το πω έτσι απλά- τους χρειάζεται.

Άρα, θα πρέπει να μεριμνήσετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι στα είκοσι οκτώ τους μπήκαν στον Ελληνικό Στρατό γιατί ήθελα να έχουν μια επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά κυρίως δεν μπήκαν γιατί έτσι τους κάπνισε, ήταν ένα αντικείμενο όπου οι περισσότεροι από αυτούς το αγαπούν.

Άρα, μην τους διώχνετε βίαια αυτούς τους ανθρώπους δημιουργώντας μια κοινωνική ανισότητα οικονομικής και οικογενειακής φύσης όπου οι άνθρωποι αυτοί θα χάσουν το ηθικό τους. Διότι, ξέρετε πολύ καλά, ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρωτίστως πρέπει να είναι το ηθικό ακμαιότατο. Για ανθρώπους μιλάμε και όχι μόνο για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αυτήν την ώρα.

Άρα, δείτε το φρόνημα αυτών των οικογενειών των Εθελοντών Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους περιβόητους ΕΠΟΠ, για να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και δώστε τους μια χρονική παράταση απέναντι στη διάρκεια που έχουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι όταν θα συμπληρώσουν το ανάλογο ηλικιακό όριο, ή αν θέλετε μετά τα πενήντα πέντε αν τους αφήσετε να πάρουν και κάποια πλασματικά χρόνια, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας ως κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας που προσέφεραν στο στράτευμα και να μπορέσουμε να ορθοποδήσουν.

Πρέπει να το δείτε. Τούτη την ώρα κρέμονται από τα χείλη σας, κύριε Υπουργέ, για το τι θα μεριμνήσετε.

Ευχαριστώ.