• Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων της Π.Ε. Σερρών
 • Τετάρτη 17/04 στις 10:30 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας

 

 

Τα προβλήματα για τους μη οικονομικά προνομιούχους ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειες μας έχουν γίνει εκρηκτικά. Η πολιτική της κυβέρνησης για την αναπηρία και τα παχιά λόγια περί «συμπερίληψης» καταλήγουν προπέτασμα καπνού, το οποίο πυροδοτεί κάλπικες προσδοκίες στην κοινότητα μας, κρύβει την πορεία και τον προορισμό των διαχρονικά εφαρμοζόμενων πολιτικών για την αναπηρία και λειτουργεί ως ψηφοθηρικό/επικοινωνιακό εργαλείο. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η ακρίβεια κατατρώει το πενιχρό εισόδημα μας. Οι υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουμε είναι ανεπαρκείς, δυσεύρετες, εμπορευματοποιημένες και πάρα πολύ ακριβές. Η ικανότητα αυτόνομης ανταπόκρισης στις ανάγκες της καθημερινότητας μας συρρικνώνεται καθημερινά και η εξάρτηση μας από τρίτα πρόσωπα μεγαλώνει. Αναμενόμενα, η ποιότητα ζωής μας καταρρακώνεται με άμεσες ή έμμεσες συνέπειες ακόμη και στην ίδια τη βιολογική μας ύπαρξη.

 

Επισημαίνουμε ότι, η αναπηρία και τα χρόνια προβλήματα υγείας είναι «ακριβό σπορ» με ανελαστικά  έξοδα. Το άτομο και η οικογένεια του είναι «υποχρεωμένα» να αναζητούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες, τροφές, ρούχα, υπηρεσίες βοήθειας-μετακίνησης-φροντίδας-υγιεινής, εξοπλισμό-συσκευές-οχήματα, συμπληρωματικά προς τη βλάβη που μας ταλαιπωρεί φάρμακα-εξετάσεις-θεραπείες, ψυχολογική στήριξη, υπηρεσίες εκπαίδευσης. Σε μία εποχή ωστόσο έντονου πληθωρισμού, τα κρατικά μέτρα προστασίας μας από την ακρίβεια και ενίσχυσης του εισοδήματος μας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτα -κορυφαίο και επαίσχυντο παράδειγμα αποτελεί η διαμάχη κυβέρνησης και εταιρειών πώλησης ειδών αναπηρίας για το περίφημο “clawback” η οποία επιβαρύνει τελικά τη τσέπη των καταναλωτών συναδέλφων.

 

Παράλληλα, η πρόληψη, θεραπεία/αποκατάσταση ή επιβράδυνση/διακοπή της εξέλιξης της βλάβης που προκαλεί την αναπηρία απαιτεί συγκεκριμένα ζητήματα. Η ορθή αντιμετώπιση/διαχείριση της καθιστά απαραίτητη τη συχνή παρακολούθηση της από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εξετάσεις, φάρμα και θεραπείες, φυσικοθεραπείες, υπηρεσίες παροχής υγείας και νοσηλείας. Όμως, το κράτος συνεχίζει να εμπορευματοποιεί και να ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και να περικόπτει τις δαπάνες γι’ αυτό το σκοπό -Η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και των δημόσιων δομών στην Π.Ε Σερρών και η λειτουργία πανελλαδικά των δημόσιων δομών υγείας ως επιχειρήσεις σε σύμπραξη με ιδιώτες/επιχειρηματίες αποτελούν κραυγαλέο παράδειγμα.

 

Αντίστοιχα, η κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών μας είναι αδύνατη δίχως την αναπλήρωση της απώλειας στην αυτονομίας μας που προκαλεί η βλάβη. Τα εμπόδια στην προσβασιμότητα ξεκινούν για εμάς από καθοριστικές/αυτονόητες για την ανθρώπινη ποιότητα ζωής λειτουργείες. Η προσβασιμότητα σε σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,  στη χρήση κρίσιμων εξοπλισμών (πρόσβαση στο αναπηρικό μας αμαξίδιο), αντικειμένων της εργασίας/ψυχαγωγίας μας, προσωπικών μέσων μεταφοράς μας (πρόσβαση του ατόμου στη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου του) δεν είναι δεδομένη. Ωστόσο, τα κρατικά μέτρα για το ξεπέρασμα των εμποδίων σε αυτές τις λειτουργείες παραμένουν έτη φωτός μακριά από τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη/τεχνολογία, ενώ ευνοούν την εμπορευματοποίηση τους, μεταφέροντας το βάρος εκπλήρωσης τους σε τρίτα πρόσωπα (αν θέλουν/μπορούν) ή στην τσέπη μας (αν το σηκώνει) ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση μας, ο εγκλεισμός, κτλ. -Η υποστελέχωση/διάλυση των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι» και άλλων δομών έστρωσε το έδαφος για τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, ενώ η μόνο μερική κάλυψη των αναγκών του ωφελούμενου στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός», η ταχύτητα της πιλοτικής εφαρμογής του και η συμμετοχή εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες επίλυσης του προβλήματος.

 

Σε αυτά τα πλαίσια, η διαχρονική προσέγγιση της αναπηρίας από το κράτος ως προσωπικό/οικογενειακό  ζήτημα του ΑμεΑ και της οικογένειας του δείχνει ακλόνητη. Η κρατική στήριξη αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό βαρίδι, το οποίο πρέπει να περιορίζεται στο ύψος του ανταποδοτικού οφέλους που προσφέρει στην οικονομία (τις μεγάλες εταιρείες), δηλαδή τη λειτουργία του ΑμεΑ ως καταναλωτή και εργαζόμενου. Ο χαρακτήρας και το επίπεδο της αντιστοιχεί σε ελεημοσύνη και ως τέτοια δε προξενεί καμία έκπληξη το γεγονός της προκλητικής και χυδαίας αξιοποίησης της για την εξαγορά συνειδήσεων και συμπεριφορών από κάθε λογής κρατικούς αξιωματούχους μέχρι και τις ίδιες τις συμβιβασμένες ηγεσίες της κοινότητας των ΑμεΑ. Την ίδια ώρα εξωφρενικά ποσά δίνονται ή πρόκειται να δοθούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή στις «δουλείες» του σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, για τη χρηματοδότηση της «Πράσινης» και «Ψηφιακής» μετάβασης και τη στήριξη της «Ανάπτυξης», δηλαδή για την επιχορήγηση των σχεδίων των οικονομικά ισχυρών.  Τίποτα ουσιωδώς θετικό δεν αναμένεται σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Οι ΑμεΑ και οι οικογένειες μας οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η ανάπτυξη της επιστήμης/τεχνολογίας επιτρέπει πλέον την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών μας με ισότιμους ή σχεδόν ισότιμους όρους με την υπόλοιπη κοινωνία. Η ισότιμη ή σχεδόν ισότιμη πρόσβαση μας στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον έρωτα και στο σχηματισμό οικογένειας, στην κοινωνική ζωή, η αυτόνομη διαβίωση μας, είναι επιστημονικά/τεχνολογικά εφικτές. Η ιατρική βάση της αναπηρίας είναι δυνατό να συρρικνωθεί μέσω της ακύρωσης των εμποδίων που θέτει στην καθημερινότητα μας. Η ουσιαστική κοινωνική ισοτιμία είναι ώριμο και ρεαλιστικό να κατακτηθεί. Μαζί με τους εργαζόμενους και όσους πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική οφείλουμε να παλέψουμε γι’ αυτό που είναι το συμφέρον μας. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας βάσει αποκλειστικά και μόνο όσων δύναται να προσφέρει η εποχή!

 

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων της Π.Ε Σερρών

Τετάρτη 17/04 στις 10:30 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας

 

 

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη.
 • Γενναία αύξηση όλων των αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων.
 • Προστασία της πρόσβασης σε κάθε ΑμεΑ στην απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας, θέρμανση.
 • Προσωπικό βοηθό για όλους τους ΑμεΑ που δε μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα. Ενταγμένο σε δημόσια δομή, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Καμία εμπλοκή εταιρειών.
 • Δημιουργία ανοιχτής δωρεάν και πλήρως στελεχωμένης δομής φιλοξενίας ΑμεΑ στην Π.Ε. Σερρών με ευθύνη της πολιτείας.
 • Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, φυσικοθεραπείες, εξετάσεις, τεχνικά και ιατρικά βοηθήματα.
 • Δημιουργία πλήρως στελεχωμένου δημοσίου κέντρου αποκατάστασης και παροχή δωρεάν υπηρεσιών στην Π.Ε. Σερρών με ευθύνη της πολιτείας.
 • Καμία πληρωμή για τα απαραίτητα είδη για την αντιμετώπιση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησης.
 • Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας -Όχι στο νέο ΕΣΥ. Όχι στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία
 • Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους.

 

Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών

Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Σερρών

Σύλλογος θαλασσαιμικών Ν. Σερρών

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών

Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ) Ν. Σερρών