ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

 

 

Μια πολύ σημαντική Επιτροπή, το οποίο το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και εμείς ως Ελληνική Λύση, αν θέλουμε να πετύχουμε αυτό που λέμε περιφερειακή αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν μπορεί η εκάστοτε εξουσία να ευαγγελίζεται μία περιφερειακή ενδυνάμωση χωρίς να υπάρχει μια ουσιαστική επιτροπή η οποία δεν θα μένει μόνο σε απόψεις ιδέες και προτάσεις. Ήρθε εθελοντικά να αποτελέσει μία Διαρκής Επιτροπή η οποία πραγματικά θα μπορεί να προχωράει σε ένα νομοπαρασκευαστική έργο προκειμένου αυτά να γίνουν νόμοι του κράτους, να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία για να μπορέσει επιτέλους η περιφέρεια να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης, μια αειφόρο ανάπτυξη που όλοι μας οραματιζόμαστε. Μια περιφέρεια όμως αδικημένη, μία περιφέρεια η οποία παραμένει ένας στατικός δορυφόρος χωρίς επί της ουσίας να έχει αρμοδιότητες, αλλά και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους για να μπορεί επιτέλους να οργανωθεί καλύτερα και να συνδράμει σε αυτό που λέμε επιτελικό κράτος.

Μέσα στα τόσα σημαντικά ζητήματα βεβαίως που αναλύσαμε και επιτέλους αυτές οι προτάσεις θα πάρουν σάρκα και οστά νομοπαρασκευαστικά πλέον, θα πρέπει πιστεύω, αυτό που και ως Ελληνική Λύση εμείς λέμε, μία μεγάλη έμφαση στον πρωτογενή τομέα που είναι στυλοβάτης της οικονομίας, να δούμε κύριε Πρόεδρε, τι γίνεται με το περιβόητοΕυρωπαϊκό πρόγραμμα «Αγροδιατροφή». Γιατί πολύ φοβούμαι, ότι όπως θέλω αδράξαμε την ευκαιρία σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτό που πολύ ορθά το είπατε, ότι πρέπει να έχουμε μια στενή – αγαστή σχέση με την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και απευθείας με την Ευρώπη. Άλλωστε και ο Τζιτζικώστας που προΐσταται αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο περιφερειών, θα πρέπει να τα μεταφέρουμε αυτά, να έχουμε μια καλύτερη ενημέρωση και να κάνουμε προτάσεις. Διότι για παράδειγμα το πρόγραμμα «Αγροδιατροφή» που μας δίνει πολλές δυνατότητες τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία με συγκεκριμένες προτάσεις. Τα χρονικά πλαίσια μπορεί να είναι μέχρι το 2027, με αυτό το περιβόητο πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», αλλά εάν καθυστερήσουμε ο καιρός περνάει γρήγορα. Έχουμε τα λάθη των προηγούμενων χρονικών περιφερειαρχών της περιόδου.

Μέσα σε αυτό θα ήταν πολύ καλό να συζητήσουμε για τους αναδασμούς που επιτέλους πρέπει να γίνουν πράξη, για νέες καλλιέργειες οι οποίες μπορεί να είναι πιο αποδοτικές με βάση τις εδαφολογικές και κλιματολογικές μελέτες. Θα μπορούσαμε να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε φάρμες και να βοηθήσουμε σε αυτό και τους κτηνοτρόφους. Διότι, όπως είπαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει μια μεγάλη βαρύτητα στην τυποποίηση των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και εκεί θα πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε ένα εξαγωγικό πρόσημο για να μπορέσουμε να τους διαφωτίσουμε, να πάρουμε απόψεις και από την Ευρώπη, να δούμε αναλυτικά αυτό το πρόγραμμα για να ενημερωθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και αλιείς.

 

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα)

 

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να μιλήσουμε για μικρούς ευέλικτους συνεταιρισμούς. Αυτή η Κυβέρνηση, έχει νομοθετήσει για τα συνεταιριστικά θέματα, αλλά είναι επιδερμικά. Θα πρέπει να δούμε, πώς θα φέρουμε και πάλι το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα το οποίο «έχει κατακρεουργηθεί», βέβαια, έχει κι αυτό «τις δικές του αμαρτίες» των τελευταίων 20 ή και 30 ετών, αλλά αν θέλουμε να ορθοποδήσουμε και ανταγωνιστικά στην Ευρώπη, θα πρέπει να δημιουργηθούν μικροί ευέλικτοι συνεταιρισμοί, διότι αντιλαμβάνεστε «η ισχύς εν τη ενώσει».

Άρα, είναι καλό να φιλοξενήσουμε στην Ειδική Επιτροπή Περιφερειών συνεταιριστικά μέλη, να μας πουν την άποψή τους, τις ιδέες τους και κυρίως και τους γυναικείους συνεταιρισμούς σε δυσπρόσιτες παραμελημένες και απομακρυσμένες περιοχές, για να δούμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε.Επίσης, όπως είναι αυτό το πλαίσιο που έρχεται και δίνει μια βοήθεια στους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 39 ετών και αν θέλουμε να κρατήσουμε το ανθρώπινο έμψυχο δυναμικό στην ύπαιθρο και να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες για να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν στην ύπαιθρο σε ό,τι αφορά νέους αγρότες, που ο νόμος λέειότι ηλικιακά πρέπει να είναι μέχρι 39 ετών, δηλαδή πρέπει να φιλοξενηθούν, κύριε Πρόεδρε και οι νέοι αγρότες μέσα από την περιφέρεια. Θα θέλαμε να μας καταθέσουνοι νέοι αγρότες τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τις αγωνίες τους, προκειμένου να τους αφουγκραστούμε για να αποκωδικοποιήσουμε κάποια πράγματα και να βοηθηθούν. Σε ότι αφορά τους νέους αγρότες,ολοκλήρωσα.

Για τους δασικούς χάρτες, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να το συζητήσουμε και αυτό με τα κατά τόπους δασαρχεία, να δούμε τα δασαρχεία τι προβλήματα αντιμετωπίζουν σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες.

Για το θέμα των επιμελητηρίων. Εκτός από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο που πρέπει εκτός από συμβουλευτικά και γνωμοδοτικά όργανα, πρέπει να ξέρουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και της κάθε περιφέρειας, θα πρέπει να έχουμε αναλυτικά την άποψή τους για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προβλήματα και πώς μπορεί να σκιαγραφήσουν τα επιμελητήρια τα προβλήματά τους, αλλά και να έχουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Είναι καλό, δηλαδή, να ακούσουμε τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια, συνάμα όμως και τοΓΕΩΤ.Ε.Ε. που είναι πάρα πολύ σημαντικό αρμόδιο όργανο, αλλά και τα Οικονομικά Επιμελητήρια, που δεν έχουν ακουστεί, για να μπορέσουμε να δούμε και την οργάνωση.

Σε ό τι αφορά τις ΒΙΠΕ, μπορεί η Κυβέρνηση να έφερε τα επιχειρηματικά πάρκα, όμως, έχουν τελματώσει τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για να οργανωθεί χωροταξικά η περιφέρεια και πώς θα μειωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Στο θέμα της διοίκησης που θέσατε και εσείς με δημόσιες υπηρεσίες, αλλά πολύ καλό θα ήταν να έχουμε μια ξεχωριστή θεματολογία για την οργάνωση υπηρεσιών, αλλά και τα προβλήματα που έχουμε στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Δηλαδή, να κληθούν,στελέχη του Υπουργείο Υγείας – άνθρωποι του Υπουργείο Υγείας, αλλά και οι γιατροί και οι νοσηλευτές μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα -αν θέλετε- για να τους ακούσουμε και να σταχυολογήσουμε κάποια πράγματα και να μας πουν «οι ίδιοι, ιδίοις όμμασι».

Σε ό τι αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε σε ορισμένες περιοχές να αναπτύξουμε κάποιες ειδικές σχολές τουριστικού και αγροτοκτηνοτροφικού ενδιαφέροντος, δηλαδή,όπως σχολή κρεοπωλών, σχολή τυροκομίας.

Επίσης, να δούμε τι γίνεται με τις τράπεζες σπόρων. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, που κι εμείς ως Ελληνική Λύση λέμε ό,τι πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην παραγωγή σπόρων στην Ελλάδα και να έρθουμε σε επαφή με κάποιους ανθρώπους, όπως στη Σάμο «το Αρχιπέλαγος» έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά. Μπορούν ως παράδειγμα να κληθούν οι άνθρωποι αυτοί και να μας μιλήσουν για το τι γίνεται με την σποροπαραγωγή στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω, βέβαια, με τους Ο.Τ.Α.. Θα πρέπει να μιλήσουμε με κάποιους δημάρχους -κυρίως πρώτου βαθμού- και χωρίς να αποκλείουμε-το δεύτερο-την Περιφέρεια, για να δούμε αν υπάρχουν τα απαιτούμενα μελετητικά γραφεία και αν είναι αυτά στελεχωμένα.

Έχουμε γραφεία διασύνδεσης με επιχειρηματίες και γραφεία αγροτοκτηνοτροφικού ενδιαφέροντος για να ενημερώνουν τον πρωτογενή τομέα;

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση, η οποία και αυτή να μην είναι ετεροδιοίκηση, αλλά να είναι επί της ουσίας αυτοδιοίκηση.

Κύριε Πρόεδρε, αυτές είναι οι προτάσεις που κάνουμε εμείς ως Ελληνική Λύση για να αποτελέσουν μία θεματολογία, για να συζητήσουμε όλοι απ’ όλα τα Κόμματα και έξω από κάθε ιδεολογική κομματική αγκύλωση, για να δούμε πώς μπορούν αυτές οι προτάσεις να αποδώσουνε σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Περιφερειών.