«Με την κυβέρνηση να επαναπαύεται στο «καλάθι περιορισμένων προσφορών» των μεγάλων σούπερ μάρκετ»

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο 2022, η μεταβολή του δείκτη τιμών εισαγωγών στην βιομηχανία εκτινάχθηκε στο +32%. Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 8,1%, ενώ το κόστος παραγωγής των αγροτικών αγαθών εκτινάχθηκε κατά 24,9%, λόγω ανατιμήσεων των λιπασμάτων και των καυσίμων.

Η αύξηση των τιμών εισαγωγής αγαθών και πρώτων υλών της βιομηχανίας τον Αύγουστο σε συνδυασμό με την συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, προδιαγράφουν σταδιακή αύξηση της τιμής ακόμα και των βασικών ειδών που θα αγγίξει το 20%.

Αυτές οι ανατιμήσεις δεν έχουν περάσει ακόμα στα τελικά προϊόντα λιανικής πώλησης που έχουν ήδη ανατιμηθεί τους προηγούμενους μήνες φέρνοντας την απόγνωση σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Μόνο τον Σεπτέμβριο τα προϊόντα της ομάδας διατροφής ανατιμήθηκαν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ κατά 13,5%.

Απέναντι σε αυτή την κρίση, που αναγκάζει όλο και περισσότερους να δαπανούν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για την κάλυψη των βασικών αναγκών των νοικοκυριών τους την ίδια στιγμή που περιορίζουν την κατανάλωση ακόμα και βασικών ειδών διατροφής, η κυβέρνηση αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων άμεσης συγκράτησης του πληθωρισμού, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, αρκείται στη διαμόρφωση ενός καλαθιού μόλις 50 προϊόντων που στην πραγματικότητα θα είναι η διαφήμιση των προσφορών των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Οι καταναλωτές διαπιστώνουν καθημερινά ότι η αξία των χρημάτων που έχουν στα χέρια τους μειώνεται, αγοράζουν λιγότερα προϊόντα και τα πληρώνουν πολύ ακριβότερα, και η μόνη αντίδραση της κυβέρνησης είναι να αναλάβει την πρωτοβουλία να «διαφημίσει» τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Στην πράξη δεν θα επιβληθούν όρια στην κερδοφορία, ούτε θα μειωθούν οι τιμές έστω των βασικών προϊόντων διατροφής, αλλά αυτά θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τον ακραίο πληθωρισμό.

Με το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών να είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και τον πληθωρισμό να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, το σούπερ μάρκετ αλλά και η κάλυψη των βασικών αναγκών του ελληνικού λαού θα παραμείνει εφιάλτης για τη συντριπτική πλειοψηφία, όσο παραμένει στην κυβέρνηση η ΝΔ.