«Σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες έχουν ζητήσει δανεικά από συγγενείς και φίλους για να καλύψουν τις ανάγκες τους»

Τον κίνδυνο κοινωνικής καταστροφής που πλανάται πάνω από την Ευρώπη αναδεικνύει έρευνα της γαλλικής ΜΚΟ Secours Populaire σε έξι χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 63% των Ελλήνων έχει αναγκαστεί να ζητήσει δανεικά από συγγενείς προκειμένου να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις και ανάγκες. Το 51% μάλιστα των Ελλήνων δηλώνει ότι το οποιοδήποτε απροσδόκητο έξοδο θα μπορούσε να ανατρέψει την οικονομική τους κατάσταση ενώ όλο και περισσότεροι δηλώνουν ότι αναγκάζονται να κάνουν πρόσθετες εργασίες προκειμένου να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο) προκύπτει ότι ο κίνδυνος κοινωνικής καταστροφής είναι πολλαπλάσιος στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαιώνονται από όλους τους διαθέσιμους δείκτες και της ΕΛΣΤΑΤ που υπολόγισε τον κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα το 2021 στο 28,3 %, ποσοστό που με βεβαιότητα έχει ανέβει στο πολύ πιο δύσκολο οικονομικά 2022 που η ζωή έχει γίνει ακριβότερη και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει ακόμα και κατά 40% για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Όλα τα διαθέσιμα δημόσια στοιχεία συμφωνούν ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει» στην Ελλάδα. Μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα και προστατεύει την ελληνική κοινωνία από την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης με μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού».

Στην Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη, μόνο οι «γαλάζιες ακρίδες» έχουν δει βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης χάρη στις απευθείας αναθέσεις που πολλαπλασιάζουν τα εισοδήματά τους. Όλοι οι υπόλοιποι αναγκάζονται σε περικοπές και λιτότητα για να τα βγάλουν πέρα.