9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 στο θέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ»

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν την Παρασκευή 4/11 ενόψει της πρεμιέρας του έργου «Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ» από την Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Γιώργος Ανδρέου και οι Καλλιτεχνικοί συντελεστές της παράστασης.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης:

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών επιστρέφει, μετά από δύο χρόνια απουσίας εξαιτίας της πανδημίας, με μία εξαιρετική παραγωγή.

Φέτος γράφουμε ακόμη μία σελίδα στην επιτυχημένη ιστορία που έχει δημιουργήσει εδώ και 40 χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις ποιοτικές παραστάσεις για παιδιά, καθώς η Παιδική Σκηνή ανεβάζει ένα διάσημο και αγαπημένο έργο για παιδιά και «παιδιά κάθε ηλικίας» τον «Μορμόλη» σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου».

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί για ακόμη μία φορά το ΔΗΠΕΘΕ αφήνει έντονο το πολιτιστικό και κοινωνικό του αποτύπωμα στον τόπο μας και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας για τον Δήμο μας…….

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος τόνισε:
Η παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ προσφέρει στο παιδικό κοινό των Σερρών και της Περιφέρειας  μια παράσταση υψηλής καλλιτεχνικής αξίας η οποία είναι φτιαγμένη με πολύ μεράκι, αγάπη, σεβασμό και ευθύνη απέναντι στα παιδιά, στους γονείς  και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η παράσταση μας πραγματικά απευθύνεται στα παιδιά κάθε ηλικίας, και όπως είπε κάποιος μεγάλος λογοτέχνης, και συγγραφέας παραμυθιών «τα παραμυθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνούν οι μεγάλοι».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου συνέχισε: το έργο που επιλέξαμε  είναι ένα από τα σπουδαιότερα και εμβληματικά παιδικά έργα, εγώ προσωπικά αλλά και ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος έχουμε αποφασίσει κάθε χρόνο να παρέχουμε ένα σπουδαίο θεατρικό έργο στο Σερραϊκό κοινό και κυρίως στους νέους.

Είμαστε πολύ περήφανοι που παρουσιάζουμε αυτό το έργο και ότι συνεργαζόμαστε με αυτή την καταπληκτική ομάδα την «Συντεχνία του Γέλιου» γιατί τόσο ο Βασίλης Κουκαλάνις, όσο και η Βάσια Λακουμέντα και όλοι η ομάδα της Συντεχνίας του Γέλιου για πολλά χρόνια τώρα έχει δώσει εξετάσεις κι αν αναζητήσει κανείς θα δει ότι όχι μόνο έχει κάνει καταπληκτικές παραστάσεις με μεγάλη αποδοχή αλλά έχει συγχρόνως ασχοληθεί με ένα θεατρικό κείμενο το οποίο όλα του τα στοιχεία έχουν να κάνουμε με προβληματισμούς σημερινούς κοινωνικούς. Έχει να κάνει με ζητήματα που είναι πάρα πολύ φλέγοντα, να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή που αλλάζει, πρέπει στα παιδιά μας να μπορούμε να τους δώσουμε απαντήσεις, κάθε μέρα τα παιδιά βομβαρδίζονται από πολύ δυσοίωνες ειδήσεις που πολλές από αυτές δυστυχώς τα αφορούν και πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στα παιδιά μας γιατί συμβαίνει όλο αυτό, αυτή η σκληρότητα, η εκμετάλλευση, η δυστοπία τους δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και απέναντι στο στενό περιβάλλον τους, εμείς πρέπει να ανασυστήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και αυτό γίνεται με το παιδικό θέατρο.

Γιατί πιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα σε μια παιδική θεατρική παράσταση; Πάρα πολλά παιδιά μαζί στο ίδιο μέρος , βγαίνουν από την αδράνεια της οθόνης, του κλειστού σπιτιού, της κλειστής δομής και γίνονται κοινωνία. Αυτό είναι για μας το μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό σημαίνει για μας το παιδικό θέατρο.

Τέλος τον λόγο πήρε η σκηνοθέτης της παράστασης Βάσια Λακουμέντα:

Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που είναι λίγο για τον μόχθο και τον ζήλο των ανθρώπων που εργάζονται μέσα σ’ αυτό το θέατρο, οι οποίοι είναι λίγοι και κάνουν πολλά πράγματα και μας έχουν αγκαλιάσει όλους για να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο να είναι αντάξιο και άνω των προσδοκιών.

Έχω υπέροχους συνεργάτες με τους οποίους μπορώ να επικοινωνήσω, να διαφωνήσω και τελικά να καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα που για μένα είναι αντάξιο μιας παράστασης ποιοτικής και αυτό είναι η αξία που θέλω να έχω στο θέατρο…..

Ο Μορμόλης είναι ένας φανταστικός φίλος των παιδιών που δημιουργείται  από την ανάγκη των παιδιών να πούνε πράγματα τα οποία δεν τολμούν να πουν στους μεγάλους.

Έχει όμως θέματα και για τους μεγάλους ο Μορμόλης, να μπορούμε να μιλάμε πια χωρίς να φοβόμαστε και να λέμε αυτά που πραγματικά αισθανόμαστε.

Έχει πολύ τραγούδι, πολύ χαρά και πολύ χρώμα, και η δική μου αίσθηση είναι να ξαναβρούμε το παιδί που έχουμε χάσει.

Κλείνοντας η σκηνοθέτης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σερρών, τον Πρόεδρο, το Δ.Σ. και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, όλους τους ηθοποιούς, τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες,  και όλο το προσωπικό του θεάτρου.

 «ΜΟΡΜΟΛΗΣ» – του Rainer Hachfeld

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ επιλέγει φέτος να παρουσιάσει σε συνεργασία με τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ» την παράσταση για παιδιά και «παιδιά» κάθε ηλικίας:

 • Με την επίβλεψη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της «Συντεχνίας του Γέλιου» Βασίλη Κουκαλάνι
 • ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
 • Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» | ΩΡΑ: 20:00
 • ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 5 ΕΥΡΩ
 • Προπώληση Εισιτηρίων: από Τρίτη 1 Νοεμβρίου καθημερινά στο ταμείο του Δημοτικού θεάτρου “Αστέρια” | Ώρες προπώλησης : 11:00 – 13:00
 • τηλέφωνα κρατήσεων: 2321054755- 2321054585

ΠΡΩΙΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ:

 • 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
 • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: ΣΑΒΒΑΤΟ 10, ΚΥΡΙΑΚΗ 11, ΣΑΒΒΑΤΟ 17 & ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ο «ΜΟΡΜΟΛΗΣ» είναι ένα από τα πλέον διάσημα θεατρικά έργα για παιδιά (και «παιδιά» κάθε ηλικίας). Έχει ανεβεί παντού στον κόσμο σε αμέτρητες παραστάσεις και συνεχίζει να ανεβαίνει τακτικά, αφού έχει αγαπηθεί πολύ από μικρούς και μεγάλους. Η «ελληνική» του εκδοχή φέρει την υπογραφή της θεατρικής ομάδας «ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΓΕΛΙΟΥ» (σκηνοθεσία από την ΒΑΣΙΑ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ, καλλιτεχνική επιμέλεια από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΚΑΛΑΝΙ) και κοσμείται από την εξαιρετική μουσική του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ, γραμμένη για την πρώτη, ιστορική παράσταση του έργου από την ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό “ξύλινο κουτί”. Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος … γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ότι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρία, τρεις!

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ):

 • Χριστίνα Αναγνώστου, Τάσος Δέδες, Γιώργος Καρύδας, Πάνος Κωνσταντέλης, Χριστίνα Σωτηριάδου, Σωτήρης Χατζηαγόρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

 • Συγγραφέας: Rainer Hachfeld
 • Μετάφραση/ Διασκευή: Παναγιώτης Σκούφης
 • Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Σπανός
 • Σκηνοθεσία/Κίνηση: Βάσια Λακουμέντα
 • Σκηνικά/ Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
 • Διασκευή/ Ενορχήστρωση μουσικής: Κώστας Νικολόπουλος
 • Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος
 • Εκτέλεση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
 • Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης
 • Φροντιστής/ Κατασκευές Σκηνικού: Κώστας Μαρτίν

Η παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ είναι μια θεατρική σκηνή αναγνωρισμένης ποιότητας που χρόνια τώρα προσφέρει στο παιδικό κοινό της πόλης των Σερρών και της Περιφέρειας έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στα παιδιά, στους γονείς και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ μεριμνά ώστε οι παραστάσεις μας να «προκαλούν» δημιουργικά και να γεννούν το ενδιαφέρον σε όλα τα παιδιά, τόσο των μικρότερων όσο και των μεγαλύτερων τάξεων. Έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να συμμετέχουν στο μαγικό ταξίδι μιας θεατρικής παράστασης.

Για κλείσιμο οργανωμένων μαθητικών παραστάσεων μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα : 23210 54268 – 23210 54585

Τιμή εισιτηρίου : 5,00 €

πηγή: https://www.anexartitos.gr/o-mormolis-apo-tin-paidiki-skini-toy-di-pe-the-serron