Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παραδόθηκαν στις 6/2/2024 παρουσία του εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Ιεροθέου, του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Βαμβακίδη στους ιερείς της Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές από τον Δ/ντη του Ι.Π.Ε. Αρχιμ Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές

, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης , των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας , καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα ) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος διάβασε το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Ιεροθέου και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και τόνισε ότι . Αδοκήτω συμβάντι, χαιρετίζομεν γράμμασι την ολοκλήρωσιν του προγράμματος του Ιδρύματος ποιμαντικής επιμόρφωσεως της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Ψηφιακός κόμβος» δια της παραδόσεως του υλικοτεχνικού εξοπλισμού εις την καθ΄ημάς Ιεραν Μητροπολιν Νευροκοπίου και Ζιχνών, τόσον εις τα Γραφεία όσον και εις τας ενορίας αυτής. Ευχόμεθα να φανώμεν αντάξιοι της καταρτίσεως και να δοξολογώμεν τον Θεόν δια το ότι δεν είμεθα άμοιροι παιδείας. Ωφείλωμεν, εν κατακλείδι, να γνωρίζομεν ότι η δια της υλικοτεχνικής υποστηρίξεως και της επιμορφώσεως λαμβανομένη ποιμαντική και εκκλησιαστική κατάρτισις πρέπει να καταστή εμφανής εις όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεως μας, ουχί ως απόκτησις δεξιοτήτων εις ψηφιακά μέσα η αποδεικτικόν προσωπικής εκπαιδεύσεως, αλλά ως τρόπος προσεγγίσεως, κηρύγματος και δια ζώσης εν χαρά συμμετοχής των ανθρώπων εις την ορθόδοξον εκκλησίαν και την μυστηριακήν ζωήν της ενορίας, όπου όλοι έομεν «σωτηρίαν τον Χριστόν». Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ουσιαστική συνεργασία και στήριξη και τον πατερα Γεώργιο Βαμβακίδη, Συντονιστή του Ι.Π.Ε στην μητρόπολη για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Έπειτα ευχαρίστησε τους ιερείς για τη συμμετοχή τους, και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του κόμβου. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και προσέφεραν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας και αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/%CE%B9-%CE%BC-%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85/paradosi-psifiakou-komvou-stin-i-m-zixnon-kai-neyrokopiou/