Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες το βράδυ των εκλογών, ήταν η ανάγκη για μια αξιόπιστη, υπεύθυνη, ρεαλιστική, προοδευτική δύναμη στη χώρα, για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το ισχυρό κοινωνικό κράτος και τη δίκαιη ανάπτυξη.

Ο σκοπός μας, αλλά και ο στόχος μας από δω και πέρα, είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι ο αγώνας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, που βιώνει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Ανισότητες σε πλούτο, εισόδημα και πρόσβαση στην εξουσία, που για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται να δούμε με όραμα το μέλλον. Να δημιουργήσουμε μία ουσιαστική Δημοκρατία, όπου κάθε εξουσία θα λογοδοτεί στον πολίτη. Να χτίσουμε μία οικονομία πατριωτική και αισιόδοξη, που θα βασίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Να δουλέψουμε για ένα σύστημα Δημόσιας Παιδείας το οποίο θα επενδύει σε κάθε άνθρωπο που θέλει να διευρύνει τη μόρφωση και τους ορίζοντές του.

Από το βράδυ της 25ης Ιουνίου πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να φτιαχτεί ένα δίχτυ προστασίας για τον μη προνομιούχο. Για τον άνεργο που ψάχνει για εργασία, τον νέο που θέλει να κάνει οικογένεια και δεν του επιτρέπεται από τις οικονομικές συνθήκες της εποχής, για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αγωνίζονται καθημερινά για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, για τους αγρότες που σφυροκοπούνται από τη δραματική αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στο ρεύμα και στα αγροτικά εφόδια. Πρέπει ακόμα να παλέψουμε για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και με ποιοτικότερες παροχές υγείας.

Εκτός από τα πολλά και κρίσιμα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να δώσουμε στον κόσμο την χαμένη του ελπίδα και την προοπτική. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία να χτίσουμε ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και την πολιτική γενικότερα. Άλλωστε το υψηλό ποσοστό της αποχής δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αδιαφορίας και απολιτίκ κουλτούρας. Είναι και μια ισχυρή απάντηση του εξαθλιωμένου Έλληνα πολίτη, πως δεν πιστεύει κ δεν εμπιστεύεται πια κανέναν. Και αυτό είναι το δύσκολο στοίχημα των κομμάτων για την επόμενη ημέρα. Να χτίσουν ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να εμπνεύσουν με σχέδιο, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό.

Έχουμε μπροστά μας ένα ιστορικό χρέος. Οφείλουμε να χτίσουμε έναν προοδευτικό χώρο, αντάξιο της ιστορίας του. Αυτό, ξεκινάει με μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και σημαντική αύξηση στα ποσοστά του στις επερχόμενες εκλογές. Θα εργαστούμε, όλοι μαζί, ενωμένοι για αυτόν το σκοπό. Καμία και κανένας δεν περισσεύει.

Γι’αυτό καλούμε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες να έρθουν κοντά μας και να αγωνιστούμε μαζί για να δυναμώσουμε και άλλο τη δημοκρατική παράταξη. Να γίνουμε η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Να αφήσουμε πίσω τη διχόνοια και την τοξικότητα, να ενώσουμε τους Έλληνες και να κάνουμε μαζί πράξη την Αλλαγή, που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο αγώνας μας ενόψει των δεύτερων εκλογών εστιάζει με την δύναμη των πολιτών να είμαστε η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, ο στρατηγικός ιδεολογικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο χρυσός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας με το είδος και το ύφος της αντιπολίτευσης που άσκησε.

Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να σταθεί το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, γιατί οι πολίτες έχουν διαπιστευτήρια του κόμματος μας. Εμείς μπορούμε να υπερασπιστούμε ουσιαστικά το κράτος δικαίου, να μειώσουμε τις ανισότητες με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Εκπροσωπούμε τον υπεύθυνο, ρεαλιστικό λόγο. Αυτό είναι το δικό μας διακύβευμα.

Ο δρόμος μπροστά μας, είναι γεμάτος προκλήσεις. Αλλά κάθε πρόκληση, είναι και ευκαιρία να κάνουμε την Ελλάδα μας καλύτερη. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.