«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». (Αβραάμ Λίνκολν 16ος Πρόεδρος των Η.Π.Α)

Αφιερωμένο στην Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα και τους στενούς της συνεργάτες, το ζεύγος  Δέσποινας Χατζηγαβριήλ και Άρη Αναστασιάδη. (Έμμισθη Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ και εντεταλμένη σύμβουλος και έμμισθος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σερρών, αντίστοιχα).

Η υπόθεση του νέου Κολυμβητηρίου των Σερρών ήταν ένα από τα κύρια επικοινωνιακά όπλα της κυρίας Μητλιάγκα και των συνεργατών της.

Όπλα που βασίστηκαν σε ψεύδη και μεθοδεύσεις.

Ας παρουσιάσουμε λοιπόν εδώ τρία μεγάλα ψέματα, τρεις αλήθειες και πέντε ερωτήματα.

ΨΕΜΑ 1ο: Η Δημοτική αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη το 2019 παρέλαβε μια έτοιμη χρηματοδότηση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Καταρχάς, το τεχνικό δελτίο στο οποίο βασίστηκε η συγκεκριμένη χρηματοδότηση ήταν ξεπερασμένο και ανεφάρμοστο, γιατί βασιζόταν στα δεδομένα του 2004!

Επιπρόσθετα, αν είχαμε απλώς επικαιροποιήσει αυτό το τεχνικό δελτίο θα είχαμε ένα κολυμβητήριο κλειστό και άχρηστο!

Για αυτούς τους λόγους εμείς προτιμήσαμε να βρούμε πρόσθετη χρηματοδότηση και με την βοήθεια του πρώην υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή καταφέραμε να κάνουμε το κολυμβητήριο βιοκλιματικό και βιώσιμο και γι’ αυτό συνάψαμε νέα προγραμματική σύμβαση με τη Γ.Γ.Α στις 03-12-2020, που είναι και το πραγματικό χρονικό σημείο εκκίνησης του όλου έργου.

ΨΕΜΑ 2ο: Η Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη καθυστέρησε τη σύμβαση για τη μελέτη.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διαδικασία δημοπράτησης του έργου ξεκίνησε στις 10-03-2021, αλλά δυστυχώς οι εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό προέβησαν σε προσφυγές, η μία στην άλλη, όπως είχαν το δικαίωμα, βάση του Νόμου 4412 χωρίς ο Δήμος να μπορεί να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία και τελικά φτάσαμε η σύμβαση για την μελέτη να υπογραφεί στις 24-05-2022, χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου.

ΨΕΜΑ 3ο: Οι μελετητές έκαναν την δουλειά τους έγκαιρα και γρήγορα αλλά ο Δήμος ευθύνεται που δεν τελειώνει η μελέτη.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου από την μελετητική ομάδα, στελέχη της οποίας είναι η κα. Χατζηγαβριήλ και ο κ. Αναστασιάδης. Μέτοχος και εκπρόσωπος της εταιρείας αντίστοιχα, τα πτυχία δε των οποίων είναι κατατεθειμένα στον ανάδοχο του έργου.

Η μελετητική ομάδα, ενώ ανέλαβε την σύνταξη της μελέτης στις 24-05-2022, τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια τα υπέβαλε στη Γ.Γ.Α μόλις στις 13-12-2022 και αντί να υπάρξει αρχική συνάντηση με τα στελέχη της Γ.Γ.Α με το που ανέλαβε την μελέτη, η συνάντηση αυτή, έγινε μόλις τρεις μήνες προτού λήξη η συμβατική τους υποχρέωση δηλαδή στις 22-02-2023!!

Και εκεί φυσικά η Γ.Γ.Α επισήμανε αυτή την καθυστέρησή τους και την υπαιτιότητά τους, όπως αποτυπώνεται και με έγγραφό της.

Επιπρόσθετα, η μελετητική ομάδα κάνει παύση εργασιών στις 09-05-2023, 15 μέρες πριν την λήξη της σύμβασης – άρα θα έπρεπε να είχε τελειώσει το 95% της μελέτης- γιατί δεν είχε πληρωθεί ο πρώτος λογαριασμός 60.000€, χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου. (Τα χρήματα αποδεσμεύονται από το ΠΔΕ, από το αντίστοιχο Υπουργείο και ενώ ο Δήμος έχει κάνει έγκαιρα το αίτημα για αποδέσμευση).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στις 31-05-2023 κάνουν αίτημα για επιπλέον χρήματα 100.000€ για αρχιτεκτονική αποτύπωση και προσχέδια, τα οποία κατά την άποψη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου περιλαμβανόταν μέσα στις συμβατικές τους υποχρεώσεις!

Αυτές τις αλήθειες ακολουθούν πέντε αμείλικτα ερωτήματα προς την Δήμαρχο και τους στενούς της συνεργάτες:

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο

Γιατί δεν πήγε η μελετητική ομάδα(μέλη της οποίας ήταν συνεργάτες της Δημάρχου) στη Γ.Γ.Α με το που ανέλαβαν το έργο για να δοθούν τότε οι απαραίτητες οδηγίες;

Γι’ αυτό και η Γ.Γ.Α με έγγραφό της στις 08-03-2023 αναφέρει ότι έχει υπαιτιότητα ο ανάδοχος για την καθυστέρηση.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο

Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι, μέτοχος της αναδόχου εταιρείας να είναι η κυρία Χατζηγαβριήλ Δέσποινα, εντεταλμένη σύμβουλος και έμμισθη αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ο κ. Αναστασιάδης Άρης, έμμισθος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σερρών, σύζυγος της κυρίας Χατζηγαβριήλ; (Εδώ θα αφήσουμε στην κρίση των Σερραίων το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας που κατά ορισμένους διοικεί τον Δήμο Σερρών).

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο

Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι, μέτοχος της εταιρείας, το πτυχίο της οποίας έχει κατατεθεί στην εταιρεία αυτή, να συμμετέχει σε λήψη απόφασης, παράτασης του έργου στην ίδια εταιρεία;

Είναι αυτό που λέει ο λαός «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…»

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο

Θα είναι έτοιμη η μελέτη μέχρι τον Αύγουστο του 2024;

ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε μια δωρεά μελέτης για ένα κολυμβητήριο φούσκα!

Μια δωρεά από τον Γενικό γραμματέα του Δήμου.

Δωρεά για μια μελέτη, που δεν ξέρουμε πώς έγινε, γιατί δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, άρα υπάρχει θέμα νομιμότητας.

Επιπρόσθετα, η μελέτη αυτή δεν παρουσιάστηκε ποτέ σε κανένα όργανο του Δήμου, αν και ζητήθηκε επανειλημμένα από μέλη της παράταξής μας.

Ρωτάμε λοιπόν: Aυτή η μελέτη φάντασμα για το κολυμβητήριο φούσκα, πότε θα εμφανιστεί;

Aφού υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη.

Μήπως και αυτό είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα της Δημοτικής αρχής;

ΨΕΜΑΤΑ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

κυρία Μητλιάγκα,

Το χρονικό διάστημα, που μπορούσατε να λέτε ό,τι θέλετε, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους Σερραίους έχει περάσει.

Βρίσκεστε πλέον αντιμέτωπη με τις ευθύνες σας…