Μπορεί να σπούδασε οικονομικά  όμως  αντί να ασχολείται με τα  νούμερα προτιμά να δουλεύει με τα χέρια του.  Πιάνει τον πηλό και  κάνει έργα που τον ταξιδεύουν σε πολιτισμούς και μέρη όλου του κόσμου. Πουλά τις δημιουργίες του μέσω e shop και γίνονται ανάρπαστα σε Γερμανία, Νορβηγία, Αγγλία και Κονγκό. 

Της Ελένης Λαζάρου 

Από πού κατάγεστε; 

Γεννήθηκα στο Σιδηρόκαστρο και μέχρι τα 18 μου χρόνια ζούσα εκεί.

 

Και στη συνέχεια; 

 Στην συνέχεια πήγα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές .  Έχω τελειώσει το Οικισμική του Α.Π.Θ. 

 

Και πως συνδυάζονται τα οικονομικά με τον πηλό; 

Σαν παιδί ασχολούμουν με την ξυλογλυπτική, έτσι σαν φοιτητής ακόμη άρχισα να ψάχνω μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη και να δίνω τα έργα μου. Σε κάποια στιγμή άρχισα να  συνεργάζομαι με ένα μαγαζί που κατασκεύαζε κεραμικά κι εκεί κόλλησα την αγάπη για τον πηλό.  Επειδή όμως ήμουν αυτοδίδακτος τα έργα μου δεν είχαν επιρροή από τα κλασσικά κομμάτια της αγοράς αλλά είχαν κάτι το διαφορετικό.  Ανοίξαμε συνεταιρικό μαγαζί στην Θεσσαλονίκη – μέχρι που εγώ επέστρεψα το 2002 στο Σιδηρόκαστρο. Όσο ζούσα μακριά από τον τόπο μου ήθελα πάντα να επιστρέψω. 

 

Συνεχίζατε πάντα να ασχολείστε με τον πηλό; 

Είχα σταματήσει καθώς η επαγγελματική μου πορεία είχε αλλάξει . Πλέον εργάζομαι ως είμαι υπάλληλος στο γραφείο της Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου. Όμως  στην διάρκεια της πανδημίας  άρχισα να ασχολούμαι και πάλι για να μπορέσω να αντέξω τον εγκλεισμό της περιόδου της καραντίνας . Έτσι ξαναφούντωσε η αγάπη μου για την κεραμική. 

Και όχι μόνο αυτό αλλά μου έδωσε και μεγάλη εμπνευση για να κάνω ακόμη πιο  παράξενα έργα. Έτσι δημιούργησα και ένα eshop αφού είδα ότι τα έργα μου άρεσαν στον κόσμο.

 

Σε ποιες περιοχές έχουν ταξιδέψει τα έργα σας; 

Μέχρι τώρα έχει δώσει έργα μου σε πολλά μέρη στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στην Γερμανία, την  Σουηδία, την  Αγγλία και το  Κογκό. 

 

Από πού εμπνέεστε; 

Τα έργα μου είναι εμπνευσμένα από διάφορους πολιτισμούς : Μάγιας, Ίνκας, Αζτέκων, Τολτέκων, Ασάντι, Μαορί ,Ινδιάνων, Πολυνησίας   και φυσικά τον Ελληνικό, αλλά και θέματα από την φύση , τα ζώα και το περιβάλλον. Πολλά από τα έργα είναι αντίγραφα από μουσεία ,Αρχαιολογικούς χώρους και συλλογές του εξωτερικού όλα τα κομμάτια μου είναι φτιαγμένα με τις τεχνικές που ακολουθούσαν και τότε, μόνο με τα χέρια και ελάχιστων εργαλείων ( σε κάποια ίσως δείτε και τα δακτυλικά μου αποτυπώματα). Όλα αυτά με βοηθούν στο νοητό ταξίδι σε πολιτισμούς και μέρη του κόσμου μας . Ελπίζω αυτό το ταξίδι να το κάνουμε με την βοήθεια των έργων μου ΜΑΖΙ.

Γι`αυτόν  τον λόγο και το seshop μου λέγεται worldbfclay.eu (κόσμος από πηλό) . 

 

Αισθάνεστε τυχερός που κάνετε το χόμπι σας επάγγελμα;

Εννοείται είμαι τυχερός που αυτό που αγαπώ το κάνω πλέον και επαγγελματικά . ‘Ηταν το όνειρό μου  από απόφοιτος να μπορώ  να δημιουργώ με τα χέρια μου. 

Ξέχασα  να σας πω ότι το ίδιο πάθος με τα χέρια μου το βγάζω και στη μουσική. Παίζω κιθάρα και μάλιστα στα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν και μέλος ροκ συγκροτήματος. Οι πενηντάρηδες στο Σιδηρόκαστρο θα θυμούνται….

 

Ποια είναι η συμβουλή σας στα νέα παιδιά;

Στα νέα παιδιά προτρέπω να ακολουθούν τα όνειρά τους μέχρι το άπειρο. Μόνο κάνοντας αυτό που αγαπάς το κάνεις και πολύ καλά και νιώθεις ωραία και όταν κάνεις κάτι καλά ευχάριστα είναι αδύνατον αργά ή γρήγορα να μην πετύχεις.

 

Τα παιδιά σας κληρονόμησαν το ταλέντο σας;

Από τα παιδιά μου πιστεύω πως το καλλιτεχνική μου ταλέντο τα έχει το τρίτο μου παιδί η Αλεξία γιατί της αρέσει να ασχολείται και με τον πηλό και με την ζωγραφική και με άλλη δημιουργικά πράγματα. 

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; 

Στο μέλλον θέλει να κάνω εάν μπορώ και ένα φυσικό μαγαζί και να κάνω βήματα και στην χονδρική. 

 

Δείτε τα έργα του Σταύρου Χιντήρογλου   εδώ: https://worldofclay.eu/home/