Του Στέλιου Ρακιτζή

Οι δημοτικές εκλογές πάνε κάπου τρείς μήνες σχεδόν που τελείωσαν και παρ’ όλα αυτά, οι ρύποι της τοξικής αντιπαράθεσης αιωρούνται ακόμη στην ατμόσφαιρα της πόλης, επιμολύνοντας ξανά και ξανά, τον κοινωνικό της ιστό.

Παράλληλα για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την στήλη, ο απολογισμός της χρονιάς που έφυγε ήταν οι δημοτικές εκλογές, αφού φωτιές, πλημμύρες και Τέμπη, ήταν μακριά και πέρα από τον σερραϊκό ορίζοντα…

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης εξέπεσε εκ του αξιώματός του Δημάρχου και κάποιοι ακόρεστοι από τοξικότητα συνεχίζουν ή τουλάχιστον συνέχιζαν μέχρι και πριν τις γιορτές να επιδίδονται σε κοινωνικό διασυρμό της προσωπικότητάς του.

Στην πολιτική βεβαίως υπάρχουν αντίπαλοι. Ιδεολογικοί και όχι μόνο.

Είναι όμως πολυτέλεια περισσή, να υπάρχουν εχθροί. Είμαστε πολύ λίγοι για να επιζητούμε πέρα της ήττας και την ψυχική – κοινωνική συντριβή του αντιπάλου.  

Ο κ Χρυσάφης τόσο για τα λάθη του, τις παραλήψεις του αλλά και τις επιλογές των αιρετών συνεργατών του, πλήρωσε το τίμημα και εξέπεσε του αξιώματός του.

Είναι όμως άνανδρο να κτυπά κάποιος τον πεσμένο αντίπαλο, όσο και επιπόλαιο γιατί δεν ήταν λίγοι οι πεσμένοι που σηκώθηκαν και θριαμβευτές επέστρεψαν.

Οι περιπτώσεις επανάκαμψης στον Δημαρχιακό θώκο του αείμνηστου Δημάρχου Ανδρέα Ανδρέου, αλλά και των κκ Ζήση Μητλιάγκα και Γιάννη Βλάχου, είναι χαρακτηριστικές.

Μάλιστα για την ήττα του κ Χρυσάφη στις εκλογές, δεν είναι λίγες οι καλοπροαίρετες αλλά και οι κακοπροαίρετες αναλύσεις.

Έφταιγε το άλφα ή το βήτα? Έχουμε τον χρόνο στο μέλλον να ασχοληθούμε με το ποιοι ήταν οι λόγοι που έχασε αυτός τις εκλογές και τις κέρδισε η κα Βαρβάρα Μητλιάγκα, πέρα αυτού που είπε ένας εκ των γαλάζιων βουλευτών: «ο Χρυσάφης αγωνίστηκε για να χάσει».

Και ίσως έτσι να έχουν τα πράγματα και τόσο απλά να είναι, αν επιχειρηθεί να εξηγήσει κάποιος το τι συνέβη.

Για όσους γνώριζαν εκ των έσω την κατάσταση στον συνδυασμό του κ Χρυσάφη και ιδιαίτερα την προηγούμενη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύουν και ίσως καλά κάνουν, πως η Πέμπτη Φάλαγγα ήταν εκεί…

Προς την Πολιτική ηγεσία και την Αστυνομία
Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να εντοπισθούν ποιοι πωλούν βεγγαλικά και λοιπά εκρηκτικά, σε άφρονα και ενίοτε παραβατικά άτομα?
Δεν ενοχλούνται τα Σώματα Ασφαλείας όταν εκρήγνυνται κροτίδες ή βαρελότα όπου δη και σε ώρες κοινής ησυχίας?
Δεν ισχύουν νόμοι περι κατοχής και χρήσης εκρηκτικών?
Τι εμποδίζει την Αστυνομία να πραγματοποιήσει ελέγχους καταστημάτων που φέρονται ότι πωλούν βεγγαλικά και κροτίδες ?
Γιατί οι πολίτες γνωρίζουν αλλά η Αστυνομία δεν μπορεί να μάθει, τι συμβαίνει με την χρήση βεγγαλικών και κροτίδων?
Πρέπει να συμβεί πρώτα το κακό και μετά να σταματήσει αυτό το εμπόριο?
Τι λέει η πολιτική ηγεσία του τόπου και δη οι εκλεγμένοι βουλευτές της ΠΕ Σερρών?
Προς τι αυτή η ιδιότυπη …ομερτά?

Γιατί όμως, όλο αυτό, να ενδιαφέρει τον απλό πολίτη που θέλει απλά να ζεί σε μια σωστή πόλη?

Φυσικά και δεν τον ενδιαφέρει αν υπήρχε ή όχι Πέμπτη Φάλαγγα, εντός της παράταξης του Αλέξανδρου Χρυσάφη. Εξ άλλου, απέχουν τα Σέρρας χιλιομετρικά, χρονικά και σε δυναμική από την Μαδρίτη στο μακρινό 1939 που αποτέλεσε και το πρελούδιο του Β’ ΠΠ.

Η παρουσία ή μη Πέμπτης Φάλαγγας βαρύνει επίσης τον κ Χρυσάφη, όπως γενικά η ποιότητα, ηθική και πολιτική, των αιρετών κυρίως συνεργατών ενός Δημάρχου (και πλέον δεν εξαιρείται ούτε η κα Μητλιάγκα), βαρύνουν πάντοτε τον εκάστοτε Δήμαρχο.

Κάπως έτσι κάποιοι εργάζονται μεθοδικά και σχολαστικά όπως απαιτεί η δημόσια διοίκηση και άλλοι αντιμετωπίζουν το οφίτσιό τους ως εφαλτήριο της ιδιοτέλειας και τον Δήμο με ιδιοκτησιακή αντίληψη.

Είχαμε μεθοδικούς και γνώστες της δημόσιας διοίκησης στην προηγούμενη δημοτική αρχή? Ενδεικτικά οι κκ Βασίλης Χρυσανθίδης και Βασίλης Κατιρτζόγλου ήταν εκεί.

Έχουμε στην σημερινή δημοτική αρχή της κας Μητλιάγκα? Έχουμε την κα Χρυσούλα Δρίγκα και τον κ Αθανάσιο Γάτσιο, που είχαν θητεύσει δίπλα στον Στέφανο Φωτιάδη.

Αν στον αντίποδα υπήρξαν οπορτουνιστές στην παράταξη Χρυσάφη και πιθανώς υπάρχουν στην παράταξη Μητλιάγκα, είναι πρόβλημα των ταγών, να τους εντοπίσουν και να τους νουθετήσουν.

Εκείνο όμως που υπερέχει για την ώρα και δεν έχει καμία σχέση με το αποτέλεσμα της προσφυγής του κ Χρυσάφη, είναι η πόλη μας, τα Σέρρας και μέσα από την σύνθεση προτάσεων και εισηγήσεων να έχουμε πιότερη δημιουργικότητα.

Η ένταση των εκλογών πρέπει να μείνει πίσω αλλά και να σταματήσει ένθεν – κακείθεν ο πολιτικός κανιβαλισμός και ρεβανσισμός.

πηγή: https://www.anexartitos.gr/gia-ta-serras-tis-synthesis-kai-tis-dimioyrgias