Από τη μια πλευρά μπορεί αν είναι όμορφο τα παιδιά να βρίσκονται σε περιβάλλον με φυτά και λουλούδια αλλά από την άλλη μερικές φορές είναι επικίνδυνο.

Στους κήπους, τα πάρκα και τα σχολεία, πρέπει να υπάρχουν φυτά, αφού αυτά συμβάλουν στην υγεία καθώς βοηθούν την ανάπτυξη.

Και όμως, υπάρχουν κάποια φυτά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά, αν αυτά έρθουν σε επαφή μαζί τους με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα από αυτά τα φυτά είναι, η πολύ γνωστή σε όλους, πικροδάφνη.

Η πικροδάφνη είναι ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φυτά εξωτερικού χώρου, που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Βρίσκεται σχεδόν παντού, σε αυλές σπιτιών, κήπους, πάρκα, σχολεία, ακόμη σε σε δημόσιους δρόμους.

 

Είναι πολύ όμορφο, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ιδιαίτερα τοξικό. Για την ακρίβεια, είναι ένα δηλητηριώδες φυτό. Όλα τα μέρη της πικροδάφνης, είναι τοξικά αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή αν καταποθούν. Υπάρχουν πολλές αναφορές για δηλητηριάσεις ή ακόμα και θανάτους από λήψη πικροδάφνης.

Ακόμα και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να είναι θανατηφόρα για ένα παιδί. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική παράλυση και καρδιακό επεισόδιο. Ακόμη και οι εισπνοές πικροδάφνης από την καύση των ξύλων της, θα μπορέσουν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Τα παιδιά είναι πολύ εύκολο να έρθουν σε επαφή με την πικροδάφνη διότι βρίσκεται σχεδόν παντού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πικροδάφνη είναι η πιο συχνή αιτία φυτικής δηλητηρίασης.

Φυτό: Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί
Αν ένα παιδί δηλητηριαστεί από πικροδάφνη, μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα όπως:

Nαυτία
Eμετό
Σιελόρροια
Κοιλιακό πόνο
Διάρροια και μερικές φορές με αίμα
Ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία
Νευρολογικά προβλήματα (υπνηλία, τρέμουλο)
Σπασμούς
Κώμα
Θάνατο
Η επαφή με το δέρμα του παιδιού, μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, κοκκίνισμα, φλεγμονή των ματιών. Αν υποπτεύεστε πως το παιδί σας έγλυψε ή έφαγε φύλλο ή λουλούδι πικροδάφνης ή έβαλε το χέρι του στο στόμα αφού την έπιασε, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο ή με το κέντρο δηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης εμφανίζονται σχεδόν άμεσα, εξαρτάται βέβαια και από την ποσότητα του φυτού και την ηλικία του παιδιού.

Πως θα προλάβουμε το κακό
Οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν:

πρόκληση εμετού
πλύση στομάχου
χορήγηση κάρβουνου φαρμακευτικού για την απορρόφηση των τοξινών.
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, καθώς η πικροδάφνη δυστυχώς βρίσκεται παντού. Καλό θα ήταν να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας, ώστε να την αναγνωρίζουν και να την αποφεύγουν. Προφανώς για τα μικρότερα παιδιά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είναι πολύ εκτεθειμένα καθώς έχουν έμφυτη περιέργεια και δοκιμάζουν με το στόμα τους τα πάντα. Είναι προτιμότερο να απομακρυνθούν όλες οι πικροδάφνες από τους δημόσιους χώρους που μπορεί να υπάρξουν παιδιά, όπως σχολεία, πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια και φυσικά από τους κήπους των σπιτιών.