Η Διεθνής Ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης, είναι αφιερωμένη στο πνεύμα και τις αξίες του Ελληνισμού.

Στον διαρκή αγώνα για την ηθική και ψυχική ανάταση στην Ελληνική Γραμματεία στην Ελληνική Ψυχή και Πίστη που όρθωσε ανάστημα ρωμαλέο απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αυτός ο αγώνας ενός τσακισμένου από την πολύχρονη κατοχή και αφαίμαξη λαού, ευαισθητοποίησε κι αφύπνισε τους διανοούμενους κυρίως της Ευρώπης. Η Επανάσταση του 1821 ξεσήκωσε ένα κύμα φιλελληνισμού που συνέβαλε στη δημιουργία της σύγχρονης Ευρώπης.

Στο πνεύμα αυτό, ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ως Έθνος και ας σταθούμε άλλη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων των αξιών και της ιστορίας μας.

Το Ελληνικό Ορθόδοξο Πνεύμα θα συνεχίζει να φωτίζει και να νοηματοδοτεί τον διαρκή αγώνα για ηθική ανάταση μέσα σε μια Ευρώπη που βάλλεται από την έλλειψη αξιών, την αθεΐα και την αντιθεΐα,, την αλαζονεία και τον άμετρο καταναλωτισμό και ηδονισμό.

Κι επειδή το κίνημα του Φιλελληνισμού είχε βρει την έκφρασή του στην Κεντρική Ευρώπη και ειδικά στην Αγγλία και τη Γαλλία και η 19η Απριλίου Διεθνής Ημέρα Φιλελληνισμού και Αλληλεγγύης είναι μία ακόμη αφορμή για να τεθεί ξανά το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στην Ακρόπολη όπου ανήκουν.

Φωτογραφία από την αίθουσα του Μουσείου Φιλελληνισμού που βρίσκεται στην Αθήνα, Ζησιμοπούλου 12.

Ζωή Ν Τσαρούχα

6977070905