Ο Δημοτικός Σύμβουλος Παντελής Χράπας (μέλος της Δημοτικής Παράταξης Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων) στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περασμένης Δευτέρας, υποστήριξε πως η παράταξή του δεν έχει συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα των ορών της Δημοπρασίας του οδοφωτισμού LED γι’ αυτό και αυτός εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ψηφίζει «ΝΑΙ» γιατί πιστεύει πως θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα.

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων επικεφαλής ο Ηλίας Γκότσης «αδειάζει» τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης Παντελή Χράπα για το «ΝΑΙ» που ψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στο θέμα του οδοφωτισμού LED.

Συγκεκριμένα επαναφέρει στην Δημοσιότητα την γραπτή ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ίδιος ο κ.Χράπας πέρυσι τέτοια εποχή (29/11/2021), όπου διατυπωνόταν σαφέστατα η αντίθεση του (και του συνδυασμού) στον τρόπο της αλλαγής του οδοφωτισμού.

Συγκεκριμένα η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ αναφέρει:

«ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ LED»

Με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών τη Δευτέρα 14/11/2022 για το θέμα των LED, υπενθυμίζουμε τη θέση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων για το θέμα αυτό, όπως εκφράστηκε στην Οικονομική Επιτροπή στις 29/11/2021 από τον δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Χράπα Παντελή, η οποία θέση δημοσιεύθηκε με το παρακάτω δελτίο τύπου στις 29/11/2021 που υπογράφεται από τον κ. Χράπα Παντελή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ

Σέρρες 29-11-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χράπας Παντελής

τέως αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Δήμου Σερρών:

“Ο κ. ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ LED, ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 1.278.000 ΕΥΡΩ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ”.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με ημερομηνία 29/11/2021 η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη αποφάσισε να παραχωρήσει τον οδοφωτισμό του Δήμου Σερρών σε ιδιώτη για 12 χρόνια, για να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες με φωτιστικά led, με δάνειο από ιδιώτη, επιλέγοντας τη μέθοδο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.) που θα κοστίσει ακριβότερα κατά 1.278.000 ευρώ, σε σύγκριση με τη μέθοδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.κ.Δ.) με τεχνικό σύμβουλο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), που είχε επιλέξει η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων.

Κατατέθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή η παρακάτω πρόταση που κατέθεσε η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με ημερομηνία 15-9-2021:

“Να ανατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Σερρών να εισηγηθούν  προς το δημοτικό συμβούλιο, ποια από τις δύο προτάσεις, σχετικά με το θέμα των led είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα για το Δήμο Σερρών, αφού προηγουμένως εξετάσουν όλα τα στοιχεία και των δύο προτάσεων με βάση τον επίσημο οδηγό του προγράμματος  χρηματοδότησης οδοφωτισμού των Δήμων από το Τ.Π.κ.Δ. με τεχνικό σύμβουλο το Κ.Α.Π.Ε. και υπολογισμένα με τιμές ΦΕΚ.

Η εισήγηση αυτή των Υπηρεσιών του Δήμου να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο  και η απόφαση για το θέμα αυτό των led να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή, διότι είναι μία απόφαση που δεσμεύει το Δήμο για τα επόμενα 12 χρόνια”.

Στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας όφειλε η δημοτική αρχή την πρόταση αυτή  να την είχε αποφασίσει ήδη από μόνη της.

Επισημαίνεται, ότι τη λήψη απόφασης για το θέμα των led από το δημοτικό συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή, ζήτησαν και δέκα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πλην της παράταξης Φωτιάδη.

Δυστυχώς όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ερωτηματικά δημιουργεί ο όλος χειρισμός του θέματος των led από το Δήμαρχο Σερρών κ. Χρυσάφη, διότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών με ημερομηνία 01-09-2021, ενώ παρουσίασε για το θέμα των led προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ, μετά τις αντιδράσεις των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι κάνει κάτι πολύ ακριβό και στην ίδια συνεδρίαση μείωσε τον προϋπολογισμό από 8 εκ. ευρώ σε 6.369.000 ευρώ.

Χράπας Παντελής

σύμβουλος

Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων

πηγή: https://www.anexartitos.gr/dimotiki-protovoylia-serraion-ypenthymizoyme-ston-k-chrapa-tin-thesi-mas-gia-ta-led?utm_source=webpushr&utm_medium=push&utm_campaign=112096