Το έτος ——>>>> 1907

Το Βουλγαρικό Κομιτάτο Θεσσαλονίκης βολιδοσκοπούσε την Ελληνική Εθνική Εταιρεία για μια ενδεχόμενη συνεργασία στη Μακεδονία. Σε έκθεσή του ο πρόξενος Σακτούρης έγραψε: «Προ ημερών διελθών εντεύθεν (Σέρρες) ο διπλωματικός πράκτωρ της Βουλγαρίας εν Αθήναις κ. Tocheff ήλθε προς επίσκεψίν μου ήν έσπευσα να τω ανταποδώσω. Ο κ. Tocheff μοι ομίλησε δια μακρών περί της εν Μακεδονίαν εκρύθμου καταστάσεως και μετά πολλής θέρμης μοί ανέπτυξε την ανάγκην της κοινής συνεννοήσεως Βουλγάρων και Ελλήνων, πρόσθεσε δε ότι η ιδέα της συνεννοήσεως έχει καταστήσει πολύ έδαφος εν Βουλγαρία, ότι και αυτή έτι η ηγεμονική Κυβέρνησις ασπάζεται αυτήν…».

(116)Το έτος ——>>>> 1930

Στους χειμερινούς κινηματογράφους προστέθηκε και ο οικογενειακός κινηματογράφος «Ρέμβη» των Γ. Χρήστου και Σ. Καμπυλή, που εγκαινίασε τις προβολές του με το «εξόχως ωραιότατον αισθηματικόν έργον «Η αγάπη δεν πεθαίνει»».

(93)Το έτος ——>>>> 1933

Στο «Πάνθεον» προβάλλονταν η ταινία «Υπό ψευδή σημαία» με τον Γουστάβ Φερλίχ καις στο «Κρόνιον» η ταινία «Τελευταία αγάπη» με τον Ζοζέ Μοχίκα.

(90)Το έτος ——>>>> 1963

Υπερχείλισε αποστραγγιστική τάφρος κοντά στο χωριό Αχινός και τα νερά κάλυψαν σπαρμένες εκτάσεις ου χωριού και λίγα σπίτια. Η στάθμη των όμβριων υδάτων έφτασε στο ύψος των 2 μέτρων.

(60)Το έτος ——>>>> 1979

Ύστερα από 23 χρόνια παραμονής στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, επιστράφηκε στις Σέρρες η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Ανδρέα.

Η τελετή επιστροφής έγινε παρουσία εκπροσώπων των αρχών καθώς και του εφόρου αρχαιοτήτων της Εφορείας Καβάλας, ο οποίος και συνόδευσε την εικόνα κατά τη μεταφορά της. Η εικόνα του Αγ. Ανδρέα είναι η μοναδική ψηφιδωτή σ’ αυτό το μέγεθος που αποσπάσθηκε από την ιστορική παλιά βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και απεικονίζει τον Απόστολο να απλώνει το χέρι του για να πάρει τον άρτο. Πρόκειται για το μοναδικό απόσπασμα που διασώζεται από την ψηφιδωτή σύνθεση «Κοινωνία των Αποστόλων» που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1100 με 1500 μ.Χ. και βρισκόταν στην κόγχη του ιερού βήματος των Αγίων Θεοδώρων.

(44)