Το έτος ——>>>> 1913

: Πραγματοποιήθηκε στον παλαιό Μητροπολιτικό ναό των Αγ. Θεοδώρων δοξολογία για την ανάρρηση στο θρόνο του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές των Βουλγάρων, οι Έλληνες στρατιώτες και πλήθος κόσμου. Την ίδια ημέρα στον  περίβολο  του Διοικητηρίου τελέστηκε δοξολογία από τον Βούλγαρο αρχιερατικό επίτροπο (αρχιμανδρίτη) για  την άλωση από τους Βουλγάρους της Αδριανούπολης. Ήταν παρόντες οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του Γ΄ Ελληνικού Συντάγματος Ιππικού, ο Έλληνας μητροπολίτης, οι ξένοι πρόξενοι κ.α. Εκφωνήθηκαν λόγοι και στάλθηκαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.

(111)Το έτος ——>>>> 1932

: Στη Νιγρίτα η Χωροφυλακή διέλυσε με τη βία κάνοντας χρίση των όπλων μεγάλη συγκέντρωση καπνοπαραγωγών και καπνεμπόρων αλλά και μεγάλου πλήθους κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά των προϊόντων τους προς επεξεργασία στις Σέρρες. «Ηθικός αυτουργός» ήταν ο Αυτόνομος Καπνικός Οργανισμός (Α.Κ.Ο.). Από τις σφαίρες της χωροφυλακής έπεσαν νεκροί οι: Γ. Μπενίσης (έμπορος), Αλ. Πόϊος (καπνοπαραγωγός), Κοσμάς Χατζηγεωργίου (καπνοπαραγωγός), επίσης υπέκυψαν στα τραύματά τους ο Δημήτριος Κρητικός, η Βασιλική Μάλλιου, ένας καπνεργάτης αγνώστου επωνύμου κι ένας γέροντας με τραύμα στη κοιλιακή χώρα. Δεν ήταν λίγες οι γυναίκες και πολλοί περισσότεροι οι άνδρες που δέχθηκαν τα χτυπήματα από τους άνδρες της χωροφυλακής.

(92)Το έτος ——>>>> 1935

(Εξέλιξη του Κινήματος 1935) Ύστερα από σφοδρό κανονιοβολισμό τα κυβερνητικά στρατεύματα επιχείρησαν στη διάβαση του Στρυμόνα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε το οριοθετικό σημείο ανάμεσα στους δύο αντίπαλους. Πεζικό και αεροπορία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πυρός και σάρωσαν στην κυριολεξία τις επαναστατικές δυνάμεις. Μετά τις 10:00 π.μ. και ύστερα από μια δίωρη και απελπισμένη στην ουσία αντίσταση, το μέτωπο των επαναστατών άρχισε να ραγίζει και οι ίδιοι να εγκαταλείπουν τις αρχικές τους θέσεις και να υποχωρούν με τα πυροβόλα τους για να προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν όπως – όπως σε μια από τις επόμενες αμυντικές του γραμμές. Όμως στις 3:00 μ.μ. και λίγο μετά το μεσημέρι, μπροστά στη συνεχιζόμενη ορμητική πίεση των κυβερνητικών οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και πάλι, αυτή τη φορά στην τρίτη κατά σειρά γραμμή της άμυνάς τους, που δεν ήταν άλλη παρά το τελευταίο ανάχωμα της Μπέλιτσας.

Η επανάσταση είχε πια νικηθεί. Λίγο αργότερα στον σιδηροδρομικό σταθμό κατέφθασε μια σειρά από βαγόνια γεμάτα στρατιώτες. Ήταν το Σύνταγμα της Ξάνθης, που έφθασε με καθυστέρηση, για να βοηθήσει τους επαναστάτες. Οι επικεφαλής αξιωματικοί μόλις πληροφορήθηκαν τα άσχημα νέα διέταξαν τους οδηγούς της αμαξοστοιχίας να κάνουν μανούβρα παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής.

Στις 6:30 το απόγευμα ο συνταγματάρχης Δεσποτόπουλος, ο υπασπιστής του λοχαγός Τσιαδής και αρκετοί αξιωματικοί με 12 μεγάλα φορτηγά γεμάτα στρατιώτες διέσχιζαν την πόλη από τους στρατώνες πεζικού με κατεύθυνση τη Δράμα, κραυγάζοντας όλοι μαζί «ζήτω η επανάστασις»Αυτό ήταν το κύκνειο άσμα του κινήματος. Στις 7:30 μ.μ. αναχώρησε βιαστικά από το διοικητήριο ο νομάρχης της Επανάστασης Ηλίας Γαϊτανάρος με τη συνοδεία δύο οπλοφόρων και στις 9:10 μ.μ. ο Μερκουρίου. Στις 10:00 μ.μ. στο σχεδόν έρημο Διοικητήριο άρχισαν να συγκεντρώνονται οι κυβερνητικοί παράγοντες που ως την ώρα εκείνη κρύβονταν σε διάφορα σπίτια και υπόγεια. Πρώτος έφτασε ο πρόεδρος πρωτοδικών Φραγκούλης και ακολούθησαν οι πολιτευτές του Λαϊκού κόμματος Πέτρος Ιακώβου, Αθανάσιος Μπουκουβάλας, Αθανάσιος Φωτιάδης, Γιώργος Σγουραμάνης και ο πολιτευτής και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τα μεσάνυχτα κατέφτασαν στην πόλη και τα τελευταία διαλυμένα τμήματα των επαναστατών. Χωροφύλακες και Λαϊκοί τα αφόπλισαν και τα απομόνωσαν αμέσως. Η επανάσταση είχε νικηθεί κατά κράτος και για τον βενιζελισμό άρχισε η αντίστροφή μέτρηση.

(89)Το έτος ——>>>> 1964

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών αποφάσισε μεταξύ των άλλων την σύναψη δανείου 1.500.000 δρχ. για την αποπεράτωση του έργου της ανέγερσης της Δημοτικής Αγοράς, την ανάθεση της επίβλεψης του έργου στον ιδιώτη μηχανικό Φανουράκη και την ανακήρυξη ομόφωνα ως επίτιμου δημότη της πόλης τον Ολλανδό δημοσιογράφο Ράσσελ.

(60)Το έτος ——>>>> 1985

: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

(39)Το έτος ——>>>> 1992

: (Τρίτη) Δόθηκε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Το όνειρο του Δωδεκάμερου» του Γ. Θεοτοκά από την παιδική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών.

(32)