Το έτος ——>>>> 1932

: Κυκλοφόρησε η «Ανεξάρτητος εβδομαδιαία επιθεώρησις»«Σερραϊκά Νέα», με διευθυντή σύνταξης τον Κώστα Βουγιούκα. Η εφημερίδα ήταν τετρασέλιδη, σε σχήμα 31Χ49 και τιμή φύλλου 1 δρχ. Προϊστάμενος τυπογραφείου ήταν ο Αλέκος Μ.Χατζημιχαήλ. Πολύ γρήγορα η εφημερίδα έγινε δισέλιδη. Τυπωνόταν στο τυπογραφείο της «Προόδου» και ήταν φιλολαϊκή. Άγνωστο πότε διέκοψε την κυκλοφορία της.

(92)Το έτος ——>>>> 1932

: Στο «Πάνθεον» άρχισε τις παραστάσεις του ο «Θίασος της Ενώσεως Καλλιτεχνών».Ανάμεσά τους και το ζεύγος Χριστοφορίδη.

(92)Το έτος ——>>>> 1933

(Κυριακή) Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καραμανλής υποψήφιος για τις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933 μίλησε σε πάνδημο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από τους οπαδούς του Λαϊκού κόμματος στην Πεντάπολη Σερρών.

(91)Το έτος ——>>>> 1934

: Μετά από επαναληπτικές εκλογές (οι πρώτες πραγματοποιήθηκαν στις 11Φεβρουαρίου 1934), εκλέχτηκε δήμαρχος Σερρών ο υποψήφιος του Κ.Κ.Ε. Διονύσιος Μενύχτας. Μαζί με τον Δημήτρη Παρτσαλίδη στην Καβάλα, ήταν οι πρώτοι κομμουνιστές δήμαρχοι της χώρας. Ο Μενύχτας εφάρμοσε το οκτάωρο εργασίας στους υπαλλήλους και εργάτες της Δημαρχίας. Ύστερα όμως από τέσσερις μήνες κλήθηκε από τον Νομάρχη σε απολογία για ανύπαρκτες παραβάσεις και καθαιρέθηκε.

(90)Το έτος ——>>>> 1936

Απείργησαν οι μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου Σερρών «εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά το νέον διάταγμα περί εξετάσεων προαγωγών και απουσιών».

(88)Το έτος ——>>>> 1936

: Στον κινηματογράφο «Κρόνιον» προβάλλονταν η ταινία «Βαμμένο πέπλο» σε σκηνοθεσία Ρ. Μπολεσλάβσκυ και πρωταγωνίστρια τη Γκρέτα Γκάρμπο και στον κινηματογράφο «Πάνθεον» προβάλλονταν η ταινία «Περιπλανώμενος Ιουδαίος» με τον Κόνραντ Φάιτ.

(88)Το έτος ——>>>> 1939

: Η μέρα αυτή ήταν η τελευταία των παραστάσεων στις Σέρρες του άραβα υπνωτιστή Οχάνα Γιαγκόρ, με τη συνεργάτιδά του, το μέντιουμ Ν. Μαρινάκη και το συγκρότημα Λέιμς Τραντάκωφ «σε νέα καταπληκτικά πειράματα».

(85)Το έτος ——>>>> 1977

: Με τη συμπλήρωση εικοσαετίας (1957 – 1977) από την ίδρυσή του, το παράρτημα του «Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών» γιόρτασε πανηγυρικά τα «εικοσάχρονά» του, με επίδειξη χορών όλων των τμημάτων του στην αίθουσα του «Ορφέα» Σερρών.

(47)Το έτος ——>>>> 1989

: Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας θεάτρου ο «Ορφέας» παρουσίασε αφιέρωμα στο Σάμουελ Μπέκετ. Ομιλητές ήταν η Αλεξάνδρα Μπαΐρα και ο Γιώργος Καφταζής. Επίσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό». Έπαιξαν ο Χάρης Πετρακόγιαννης και ο Διονύσης Μποστάνης. Η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Καφταντζή.

(35)Το έτος ——>>>> 1998

Πέθανε ο Σερραίος ιστορικός, πεζογράφος και ποιητής Γιώργος Καφταντζής. Είχε γεννηθεί στην Ηράκλεια Σερρών στις 22 Μαρτίου 1920. Παιδί καλλιεργημένης οικογένειας, ατίθασος και διαρκώς επαναστατημένος, ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε διάφορα σχολεία εντός και εκτός του νομού Σερρών. Το 1940, ο θάνατος της αδελφής του Ιωάννας, στάθηκε αφορμή να γράψει την πρώτη του ποιητική συλλογή. «Τα μοιρολόγια»Στη διάρκεια του πολέμου έζησε τη μάχη της Κρήτης και εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα «Δώδεκα μέρες»Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, περίοδος που σφράγισε το έργο του. Το 1941, φοιτητής της Νομικής στη Θεσσαλονίκη, οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων και αργότερα έγινε κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ. Το 1946 παντρεύτηκε την Αλκμήνη Σιμώτα με την οποία και απέκτησαν δυο παιδιά. Άσκησε τη δικηγορία από το 1951 μέχρι το 1985 στις Σέρρες, όπου και έζησε, δημιουργώντας μακριά από τους κεντρικούς κύκλους των γραμμάτων και της πολιτικής, συναναστράφηκε, ωστόσο, σημαντικούς ανθρώπους. Ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση, ενώ ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Το συγγραφικό έργο του μεγάλο, περιλαμβάνει 13 τίτλους ιστορίας, με κορυφαίο την τρίτομη «Ιστορία της πόλεως Σερρών και της περιφέρειάς της», 14 ποιητικές συλλογές, 3 πεζά, 12 θεατρικές εκδόσεις και πλήθος άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες. Ήταν μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε ο ίδιος και το έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα περισσότερα θεατρικά του έργα παρουσιάσθηκαν επί σκηνής και μέρος των ποιημάτων του μελοποιήθηκε. Έργα του ανθολογούνται σε πολλές ελληνικές και ξένες εκδόσεις.

(26)