Γενική πανελλαδική απεργία έχουν προκηρύξει για αύριο ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ, εν μέσω της δραματικής αύξησης τόσο στο ενεργειακό

Σέρρες: 24ωρη γενική απεργία-Παραλύει η χώρα- Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ζητούν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας.
Στους δρόμους της πρωτεύουσας θα βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αυξήσεων σε ενέργεια, σίτιση και υπηρεσίες.

Τα συνδικάτα εργαζομένων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώνουν τα συνδικάτα είναι η δραστική μείωση και επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και η δραστική μείωση και θέσπιση πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

Επίσης, ζητούν την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Παράλληλα, βασικό αίτημα παραμένει η ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων και η διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Απεργία: Τα συνδικάτα διεκδικούν επίσης

• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
• Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50% και δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
• Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.
Ποιοι συμμετέχουν
Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, καθηγητές και δάσκαλοι και δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Επίσης, θα συμμετάσχουν και οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ.

Παράλληλα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00.01 με λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.