Ενώ οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2023 αναθεωρούνται επί τα χείρω, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποκαλύπτουν την πλήρη αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα είναι διψήφιος αλλά και ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, το 2023, με ρυθμούς 6%.

Η πρωτοφανής συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών συνεχίζεται και ήδη έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σύνολο της αγοράς, αφού μειώνεται ταχύτατα ο όγκος της κατανάλωσης.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται και από τις αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια αλλά και στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, επιτόκια που θα αυξάνονται όσο διαρκεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Η χώρα μας όμως αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κινδύνους και λόγω της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και τα διαρκή σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων στους γαλάζιους συμβούλους και στις φιλικές προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον εταιρείες.

Τέλος, οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες που προωθούνται στην ΕΕ, κυρίως όμως οι προβλέψεις για λήψη δημοσιονομικών μέτρων από τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, διαμορφώνουν για μια ακόμη φορά συνθήκες ασφυξίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει πραγματικά ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα επενδύοντας στην επικοινωνία και στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης από τους επικοινωνιολόγους της;

Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και των ΕΦΚ στα καύσιμα, στην εφαρμογή μέτρων μείωσης των τιμών στην ενέργεια, άμεση φορολόγηση των υπερκερδών της αλυσίδας της ενέργειας, κανόνες περιορισμού της αισχροκέρδειας που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα και βέβαια αποκατάσταση των θεσμών και τερματισμό των μεθόδων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ώστε οι πόροι του κράτους να αποδοθούν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.