Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του χριστεπωνύμου πληρώματός Της, με χαρά πνευματι­κή, υποδέχθηκε, με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την σεβασμία, θαυμα­τουρ­γό και αποστολοχά­ρακτο ιερά Εικόνα της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», από την Ιερά Μο­νή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, στον Ιερό Μητροπολιτι­κό Ναό Παμμ. Ταξι­αρχών Σερρών, σήμερα, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, στις 5:30 το απόγευμα, στο πλαίσιο των λατρευτικών ακολουθιών, που τελούνται με αφορμή τον πα­νη­γυρικό εορτα­σμό της συνάξεως των Παμ­μ. Ταξιαρχών, εφόρων και πολιούχων Σερρών.

Η υποδοχή του αρχαιοτάτου θεομητορικού εκτυπώματος, το οποίο εκόμισε στην πόλη των Σερρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγ. Σπηλαίου, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Αποστολόπουλο, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, με την συμμετοχή του ευαγούς Κλήρου, εκπροσώπων των Αρχών του τόπου, αντιπροσωπειών των ενοριακών, Κατηχητικών συνάξεων της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Σερρών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Σεβ. Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή της θαυματοβρύτου Εικόνος της Θεομήτορος, χοροστάτησε στη Δοξολογία και στον Εσπερινό, που τελέσθηκαν στον ως είρηται ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της  Εκκλησίας των Σερρών και Νιγρίτης  κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, για την μεγίστη  αυτή ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών της χαριτοβρύτου Εικόνος της «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σεβασμιώτατε, άγιε αδελφέ, Μητροπολίτα Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμε, με αισθήματα βαθυτάτης  συγκινήσεως, σας υποδεχόμεθα  στην πόλιν και Μητρόπολίν μας, κομίζοντα την μεγίστην  αυτήν ευλογίαν, το τιμαλφέστατο και αγιώτατο ιεροθεομητορικό εκτύπωμα της Παναγίας ‘’Μεγαλοσπηλαιωτίσσης’’, του οποίου η ιστόρησις και φιλοτέχνησις αποδίδεται από την πολιά  εκκλησιαστική μας παράδοση στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά και από αιώνων πολλών φυλάσσεται ως πολυτίμητος θησαυρός στην παλαίφατο βασιλική Μονή του Μεγ. Σπηλαίου της Αποστολικής Μητροπολιτικής σας παροικίας.

Ρίγη συγκινήσεως συγκλονίζουν  την ύπαρξή μας, καθώς στοχαζόμεθα ποία Αποστολικά χέρια εφιλοτέχνησαν και ποία Θεομητορικά χείλη ευλόγησαν το ιερό αυτό Εικόνισμα. Μία ευλογία που διασώζει και μεταδίδει δαψιλώς δύο χιλιάδες χρόνια τώρα το πανθαύμαστο αυτό εκτύπωμα, το οποίο καθώς διασώζει την παναγία μορφή της Βασίλισσας των ουρανών, Κυρίας Θεοτόκου, έχει αναδειχθεί ένας ωκεανός θαυμάτων και μία νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία καταφεύγουν οι ψυχικώς και σωματικώς νοσούντες, για να λάβουν την ίαση, την ευλογία, την χάρη, την παράκληση και την παρηγορία. Μεγίστη ευεργεσία απολαμβάνει σήμερον η ακριτική  πόλις και η Μητρόπολίς μας και διά τούτο δοξάζουμε το υπερύμνητο όνομα του αγίου Θεού και υμνολογούμε  την φιλόστοργη πρόνοια της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Ακολούθως, ο Σεβ. Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον φιλοπάρθενο λαό του Θεού και τον σεπτό Ποιμενάρχη της κατά Σέρρας Εκκλησίας κ. Θεολόγο, για την υποδοχή της ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, αναφέρθηκε στην θεομητορική παρουσία, την ευλογία, αλλά και την μυροβλυσία της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης» στην ιστορική Μονή του Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων. Υπεγράμμισε δε το γεγονός ότι είναι η δευτέρα φορά κατά την οποία εξέρχεται το θαυματουργό Εικόνισμα εκ του ιερού παλλαδίου του και μάλιστα στη γη της Μακεδονίας, που αποτελεί και την γενέθλιο γη των αγίων ιδρυτών της Μονής Μεγ. Σπηλαίου, Θεοδώρου και Συμεών.

Να σημειωθεί ότι η αρχαιοτάτη ιερά Εικό­να της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», θα ευρίσκε­ται προς προσκύνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμ­μ. Ταξι­αρχών Σερρών έως την Πέμπτη 10 Νοεμ­βρίου, όπου καθημε­ρινώς θα τε­λού­νται ιερές ακο­λουθίες, προς αγιασμό και πνευ­ματική ενίσχυ­ση των πι­στών.