Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Με την δέουσα λαμπρότητα, πνευματική κατάνυξη και την προ­σήκουσα ιεροπρεπή σεμνότητα και παλλαϊκή συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, κατά το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου 2022, η πανευφρόσυνος ιερά μνήμη της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων θείων Δυνάμεων Ασωμάτων, εφόρων και αγρύπνων φρουρών της ιστορικής πόλεως και πρωτεύου­σας του Νομού Σερρών και του ευλαβούς λαού αυτής.

Το εσπέρας της εορτής, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στον εορτάζοντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, τελέσθηκε ο μέγας, πανη­γυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, συγχοροστα­τούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεή­μονος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμε­νάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, αγιώνυμος ημέρα της μεγάλης αρχαγ­γελικής και φωτοφόρου εορτής, τελέσθηκε, στον ως είρηται εορτάζοντα περιώνυμο ιερό Μητροπολιτικό Ναό, πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλεί­τουργο, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Σταγών και Με­τεώρων κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων και Αι­γι­α­λεί­ας κ. Ι­ε­ρωνύμου και του κυριάρχη Επισκόπου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Τον πανηγυρικό θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μαρωνείας και Κομοτη­νής κ. Παντελεήμων, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβ. κ. Θεο­λόγο, για την ευγενική και φιλάδελφη πρόσκλησή του στην εφετεινή πανήγυρη των επουρανίων θείων δυνάμεων Ασωμάτων, ανέλυσε με θεο­λογική πληρότητα και Πατερικές αναφορές την προστατευτική παρουσία των Αγγελικών Δυνάμεων στην ζωή των ανθρώπων. Επεσήμανε τά τρία μεγάλα μηνύματα της εορτής της Συνάξεως των Αρχαγγέλων, που είναι η προσοχή, η ομόνοια και η ένωση, αρετές οι οποίες είναι εξόχως σημαντικές και επίκαιρες στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

«Τους Παμμεγίστους Αρχάγγελους τους γνωρίζου­με από την θεολογία των πατέρων της Εκκλησίας μας, αλλά και καρδια­κά, αφού αισθανόμαστε την παρουσία και προστασία τους στη ζωή μας. Σήμερα η εορτή της Συνάξεως των Αρχαγγέλων μας καλεί σε ενότητα και η Μητέρα Εκκλησία την υπηρετεί με τα ιερά Μυστήριά της. Ας μετατρέ­ψουμε την κρίση που βιώνουμε σε πνευματικό πλούτο, σε ενότητα και ομό­νοια. Στην αγκαλιά της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας έχουμε θέση όλοι, ας ομονοήσουμε, ας συγχωρέσουμε, ας εκζητήσουμε το έλεος του Θεού κάνοντας τη ζωή μας παράδεισο» είπε μεταξύ των άλλων ο Μητροπολίτης της Κομοτηνής!

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της αγγελοφρουρήτου Εκκλησίας των Σερρών κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε εγκαρδίως τους Σεβ. Μητρο­πολίτες για την όλως τιμητική και φιλάδελφό τους συμπροσευχητική και λειτουργική παρουσία στην εφετει­νή πανήγυρη των προστατών και εφόρων της τοπικής μας Εκκλησίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την ερίτιμο Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευ­μάτων κ. Ζέττα Μακρή , τον εντιμότατο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μα­κεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τους τοπικούς άρχοντες και τον φιλάγγελο λαό των Σερρών.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικό­νας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, διά των οδών Ν. Πλα­στήρα – Β. Βασιλείου – Ερμού – Πλ. Ελευθερίας – Κύπρου, και περατώθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό. Η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνιζε καθόλη της διάρκεια της ενώ αντιπροσωπείες των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις ελληνικές σημαίες ανά χείρας συνόδεψαν την Εικόνα των Πολιούχων των Σερρών.

Στην πλατεία Ελευθερίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην θαυμαστή παρουσία του φύλακα αγγέλου στη ζωή του πιστού ανθρώπου τονίσας μεταξύ άλλων ότι: «Ο φύ­λακας άγγελος μυστικά κατευθύνει επίσης και τα βήματά του σε καθετί καλό και προστατεύει τον άνθρωπο από το κακό και την αμαρτία».

Τέλος, ο Μητροπολίτης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη των Παμμ. Ταξιαρχών, τόσο στον άγοντα τα ονο­μαστήριά του, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, πανοσιολ. Αρχι­μανδρίτη π. Γαβριήλ Παλιούρα, όσο και στον προϊστάμενο του ιερού Μητροπολιτικού Ναού, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καϊμακάμη, που μαζί με τους καλούς του συνεργάτες, Κληρικούς και λαϊκούς, ηργά­σθησαν φιλοτίμως για την προετοιμασία της εφετεινής πανηγύρεως της πρώτης ενορίας της πόλεως των Σερρών. Ευχαρίστησε επίσης τους Άρχο­ντες και τον ευλαβή λαό του Θεού, για την ιδιαιτέρως συγκινητική συμμετοχή τους στην μεγάλη αρχαγγελική πανήγυρη.

Στις λατρευτικές ακολουθίες της μεγάλης ημέρας, συμπρο­σευχητικῶς συμμετείχαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή, οι Βουλευτές Σερρών κα Φ. Αραμπατζή και κ.κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης, Κ. Μπούμπας και Ελ. Αβραμάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδο­νίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρό­πουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ Α. Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, οι Διευθυντές της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. κ. Ι. Καραβασίλης και Ν. Σταμπολίδης, εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών του τόπου και πλήθος πολύ του λαού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή: Romfea.gr