• ΥΠΕΡ–ΟΠΤΙΚΩΣ ..Ψηλά οι στόχοι και οι προσδοκίες!!

Πριν λίγες μέρες με παρέα φίλων παρακολούθησα αγώνα ταχύτητος μοτοσυκλετών (moto GP) όλων των κατηγοριών στο αυτοκινητοδρόμιο του Μουτζέλο στην Ιταλία (περιοχή της Φλωρεντίας).

Ένωσα το Μουτζέλο με την πόλη μου, που και αυτή διαθέτει αυτοκινητοδρόμιο και διαπίστωσα ότι βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με το ίδιο κλίμα και με  ανθρώπους του ίδιου Μεσογειακού ταπεραμέντου. Το θέαμα όπως συνήθως υπήρξε ενδιαφέρον και εντυπωσιακό. Οι ταχύτητες δε, ξεπερνούσαν τα 360 χλμ.

Σκοπός μου όμως  είναι άλλος από την περιγραφή. Άκουσα τον παρουσιαστή να αναφέρεται σε αδιάψευστα στοιχεία. Και παραθέτω αριθμούς. Οι θεατές όπως και οι επ’ αφορμή του αγώνος επισκέπτες πλησίασαν στην περιοχή της πίστας τους 200.000. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό καθώς το ελάχιστο ποσό για το τριήμερο που θα διέθετε ο κάθε ένας και η κάθε μία ήταν 500 ευρώ ( εκ πείρας το γνωρίζω), οι εισπράξεις αισίως θα  έφθασαν τα 100.000.000 ευρώ( και λίγα λέω).

Δεν άργησε και συνειρμικά η σκέψη με οδήγησε στο δικό μας πολύπαθο Αυτοκινητοδρόμιο. Καθώς είμαι άνθρωπος υψηλών προσδοκιών φαντάστηκα κάτι ανάλογο που θα έπρεπε να είχε συμβεί και σε μας μετά τα 25+ χρόνια ζωής του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών. Αδιαφορώ για όποιων οι προσδοκίες είναι κατώτερες και πολύ περισσότερο  αν ανήκουν στην ειδική συνομοταξία των με σχετικό αριθμό αναδεικνυόμενων και αυτομάτως ειδικευμένων ανευθυνοϋπεύθυνων.

Κάποιες τέτοιες προσωπικότητες με άσχετες έως και ανόητες αποφάσεις κατά καιρούς  στέρησαν το πλέον παραγωγικό οικονομικά και σημείο αναφοράς και αναγνωρίσεως ενός τόπου από το δικαίωμα να εισπράττει από έναν μόνον αγώνα σχεδόν 100.000.000 ευρώ, χωρίς να έχει την ανάγκη της καθημερινής ταλαιπωρίας και κακοποίησής του. Για σκεφτείτε συνδημότες μου να οργάνωνε δύο έως τρεις ανάλογους αγώνες τον χρόνο. Οι Σέρρες θα εκτοξευόταν.

Τώρα  η επιβίωσή του εξαρτάται από ενισχύσεις  Δημοτικών  πόρων. Κάποτε κάποιος ή κάποια Δήμαρχος (και απευθύνομαι στην νέα μας δήμαρχο ) θα πρέπει να σκάψει σε βάθος και να ξεμπροστιάσει όσους/ες καθήλωσαν ένα τέτοιο έργο στα δικά τους σπιθαμιαία μεγέθη. Το έχει ανάγκη η κοινή γνώμη. Στα παιδιά πρέπει να διδάξουμε στόχους υψηλούς όπως και προσδοκίες. Σαν Δημότες και σαν πολίτες τα δικαιούνται. Κάθε καθηλωτική απόφαση απίθανων εκλεγμένων προσβάλλει τους νέους και τους στερεί το όνειρο. Έτσι τους  καταντήσαμε και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Σημείωση: Ερώτηση προς τους πάσης φύσεως εκλεγμένους. Ας σκεφτούν πόσο ντροπιαστικό είναι όταν “αποστρατεύονται” να αφήνουν την πόλη και πάλι τελευταία στην Ελλάδα (52η).

Τάσος Χανλίογλου